Cronologia

<— Tornar menú anterior

-Cronologia dels Gegants de Figueres-

Les primeres referències: 1600 i 1602

Les referències més antigues que en tenim, són sobretot de figures de seguici però no encara massa específiques de gegants. L’historiador Baltasar Torras, a “Notícias históricas e inéditas de Figueres” (1883), diu que a l’any 1602, a la processó de Corpus, “per entretenir la mainada i obrir pas a la multitud, se feu un drach que recorria los carrers davant la processó”. Eduard Rodeja en el llibre “Figueras. Notas históricas, 1387 – 1753” (1957), concreta més i diu que fou a l’any 1600 quan va sortir per primera vegada i que, més tard, fou substituït per un àliga, per cavallets cotoners i, tot seguit, pel gegant.

Referències a gegants: 1701

A l’any 1701 ja trobem referències específiques a gegants, a les cròniques del casament, a Figueres, del rei Felip V amb la princesa Maria Lluïsa de Saboia al 3 de novembre. Segons les cròniques, les autoritats varen anar a esperar al monarca al Pont del Príncep i, “els cavallets, l’àliga, el drac, el gegant i la nova gegantessa, que sortia per primera vegada, l’esperaren al carrer de Sant Baldiri”.

Els gegants a les Fires i Festes de la Santa Creu: 1830

Tornem a trobar referència dels gegants al programa de les Fires i Festes de la Santa Creu de 1830, on es diu que “el primer acte festiu fou la sortida dels gegants i cap-grossos”. Es dóna per segur que ja sortien en anys anteriors, però no hi ha cap document de les fires i festes d’abans d’aquesta data. A partir d’aquí, ja són habituals de la programació festiva de cada any i s’en té documentació. Sembla ser que per aquesta època s’hi va incorporar en Berruga i, segons les cròniques, ja ballaven al so de les gralles.

En Berruga: 1876

En Berruga és el cap-gros més emblemàtic del conjunt de gegants i cap-grossos de Figueres. Sembla que va ser el 1876 quan va sortir per primer cop. A la guerra civil va ser destruït i, al 1944, s’en fa una còpia, de guix. Al 1994 s’en fa una còpia més lleugera.

Altres cròniques: Ramon Mandri 1888

En Ramon Mandri, apotecari figuerenc traslladat a Barcelona, famós per l’analgèsic de nom “Cerebrino Mandri”, va escriure al 1888 un llibre titulat “Costums de Figueres preses del natural” on, entre d’altres coses, parla dels gegants, en Berruga i els músics que els acompanyen. És un escrit curiós i divertit que podeu llegir, si voleu, en una pàgina apart clicant aquí per llegir Mandri.

Els “Gegants Moros:” segona part segle XIX

Aben Amar Mustafà i Sidrak-Ester, coneguts popularment com els Gegants Moros, daten de la segona mitad del segle XIX. Ja n´hi ha referència a les Fires i Festes de Santa Creu de l’any 1876, on es diu que varen estrenar vestits nous que varen costar 400 Ptes.

En Janet i la Justa: 1950

Foren construïts a principi dels anys 1950 a l’Ingenio de Barcelona. S’els coneixia com a “Reis Catòlics” fins que, l’any 1985, s’els va posar el nom actual de Janet i Justa. L’any 1987 varen caure i es varen malmetre, aleshores se’n va fer una reproducció en poliester a càrrec de’n Francesc Cruanyes. Desfilaren molts anys al costat d’els “Gegants Moros”.

En Valeri i la Indika: 1973

Comprats l’any 1973 a Saragossa, a “Aragonesa de Fiestas”, En principi es deien Marc Antoni i Cleopatra, ja que eren un soldat romà i una egípcia. L’any 1995 es varen restaurar a Navata, al taller de Ventura i Hosta, es va canviar l’aspecte, sobretot de la geganta, i es varen canviar també els noms pels actuals de Valeri i Indika.

Els “Gegants Moros” deixen de sortir: 1975

Degut la falta de manteniment, el desgast del material antic, i el elevat pes, van ser guardats al convent dels caputxins fins que durant els anys van ser abandonats i oblidats. Llavors per unes obres van ser “descoberts” i van ser dipositar a un magatzem Museu del Joguet de Catalunya amb l’esperança que algun dia puguin ser restaurats de nou.

La primera trobada gegantera: 1984

Segons l’arxiu històric de programes de fires de Figueres, es pot observar la primera referència que especifica una concentració de gegants d’arreu i era un dels primers actes de les Festes de Santa Creu. Comparat amb els anys anteriors no havia cap acte com aquest. Així cada any es van repetint però no sabem quin moment van parar.

Amics dels Gegants: 1995

L’any 1995 es constitueix l’associació “Amics dels Gegants de Figueres”, que és cabdal per recuperar els gegants, cap-grossos i fer l’activitat gegantera.

Grallers de Figueres: 1995

Aquest any es constitueix també el grup de música tradicional Grallers de Figueres, per acompanyar els gegants, siguent la primera formació estàtica després de molts anys.

4a Vila Gegantera Gironina: 1996

Es va celebrar una gran festa gegantera a Figueres, es van reunir un gran nombre de colles de la tota la província i també convidats de més lluny.

El Bou : 1997

Per Santa Creu s’amplia el seguici popular amb una figura que s’inclou en el “bestiari popular català”, el Bou. Pot funcionar de dia i, amb foc, de nit.

El Drac : 1999

El 7 de maig s’incorpora un nou element del bestiari popular. Aquesta vegada és un animal de foc que reprodueix el que hi ha a la façana del teatre municipal El Jardí: el Drac.

En Dalí i la Gala: 1999

El 9 de maig es presenten els gegants Gala i Dalí, una iniciativa d’Els Amics dels Museus Dalí. Foren construïts al 1999 a Terrassa, per el mestre Jordi Grau, amb vestits d’en Jordi Roig.

Sosis d’Us, ministrers: 2000

Els Grallers de Figueres amplien els instruments tradicionals i el camp d’acció i formen el grup Sosis d’Us ministrers de Figueres, amb el que segueixen acompanyant els Gegants, el Bou i el Drac.

El llibre dels gegants: 2002

El 28 de juny es presenta el llibre d’en Juli Ferreira, Els Gegants de Figueres, que recull la història i una magnifica recopilació de fotografies dels gegants i tot el seguici popular.

Ministrers de Figueres: 2003

A partir del primer de gener de 2003, el grup Sosis d’Us, ministrers de Figueres, decideix simplificar el nom i es queda només amb Ministrers de Figueres.

Disc del Seguici Popular: 2003

El mes de febrer els Ministrers de Figueres enregistren un compact disc als estudis Ariadna Records, de Sant Climent Sescebes, amb els temes del seguici popular de Figueres i els tocs de festa que s’interpreten per Santa Creu. Aquest CD va sortir al mercat el mes d’abril.

A les festes de la Merçè de Barcelona: 2004

El dia de La Mercè, el 24 de setembre de 2004, els gegants Gala i Dalí varen participar, acompanyats pels Ministrers de Figueres, en el gran cercavila de la festa major de Barcelona, conjuntament amb una gran quantitat de gegants i bestiari.

El Drac també va tenir el seu protagonisme a les festes de La Mercè, el 25 de setembre de 2004, al vespre-nit, va participar en el multitudinari “correfoc”, acompanyat dels Diables de la Revolta amb la seva percussió, al costat d’una gran quantitat de bèsties de foc.

Per la cloenda de la festa major de Barcelona, la Mercè, el diumenge 26 de setembre de 2004, el Seguici Popular de Figueres es va desplaçar sencer a la capital catalana. A la tarda va sortir del palau de la Virreina, a la Rambla, i va anar en cercavila, acompanyat pels Ministrers de Figueres, fins la plaça de Sant Jaume. Un cop allà, els Ministrers, des de l’escenari, varen interpretar els balls dels Gegants de Figueres, d’en Dalí i la Gala, d’en Berruga, del Drac i del Bou, que cada figura va ballar sobre un escenari al mig de la plaça, excepte el Bou que, per qüestions de tamany, ho va fer a terra.
Els van acompanyar, com amfitrions, els Gegants de la Ciutat i l’Àliga de Barcelona, així com els Gegants de Torroella de Montgrí, també convidats en el que es va titular “L’Empordà a Barcelona”.

En Berruga restaurat: 2006

El cap-gros Berruga ha passat pel taller Ventura & Hosta, de Navata, per una restauració completa i adeqüació a l’original, amb canvi del nas i l’afegit d’una dent.

Mudança a un nou local: Molí de l’Anguila: 2007

l’Ajuntament va ordenar construir un nou centre que reuneixen vàries entitats culturals, aquestes són la Casa Cultural d’Andalusia, la Colla Gegantera de Figueres i la Colla Castellera de Figueres. El nou centre cultural es diu Molí de l´Anguila i va inaugurar el 8 de setembre, i actualment tant els gegants i la colla gegantera es reuneixen allà, també hi ha una sala on assagen els nostres músics. 

En Berruga pregoner: 2011

El cap-gros Berruga ha estat el pregoner de les Fires i Festes de la Santa Creu 2011. El divendres, 29 d’abril, es va fer la inauguració de les fires amb els actes habituals: el cercavila de gegants i altres figures, el ball del seguici popular a la Plaça de l’Ajuntament amb músics en directe tocant els balls de cada figura, i el pregó des del balcó de l’Ajuntament. El pregoner sempre és un personatge popular i aquest any ha estat el capgròs més popular de l’Empordà, en Berruga.

20è Aniversari de la Colla: 2015

Durant aquest any vam celebrar el 20è aniversari de la colla, hem engrescat els gegants de la ciutat durant anys, el 17 d’octubre va haver una festa de celebració amb la invitació de l’alcalde, el proper any 2016 es va fer una exposició a l’Escorxador per homenatjar aquesta causa.

Pep Ventura: 2018

Per iniciativa del Foment de la Sardana Pep Ventura, va proposar representar un gegant amb les mateixes característiques del bust de bronze del mateix monument de la plaça Tarradellas. Construït per Ventura i Hosta de Navata i la composició musical d’Ivó Jordà.

2a Fira Gegantera Gironina: 2019

Pels actes de Populària també es va acollir la 2a edició de la Fira del Món Geganter Gironí, amb parades i stands a La Rambla, cercaviles de gegants, i una exposició de gegants no concorreguts de la comarca, també de altres gegants particulars i d’entitats de Figueres com ara els del Casal Cívic, del Casino Menestral, i de la Colla dels Gegants Particulars.