Història

La Colla de Geganters i Grallers va nèixer l’any 1998, quan la idea va començar a rondar pel cap d’algunes persones de l’Esbart Dansaire. La creació d’un parell de gegants, en Sidru i na Susanna, estrenats el dia 26 de juliol de 1.998, va aplegar tot un seguit de gent amb ganes de fer sortides i passar-ho bé. A l’any següent, es va estrenar na Gracieta, la gegantona, i gairebé el mateix any va començar a sorgir el grup de grallers i timbalers que acompanyen els gegants a les seves sortides.

Aquí us deixem la història dels nostres gegants tal com es va explicar a la seva estrena:

En “Sidru” vivia i treballava a bosc. Era un noi alt, i ben plantat, fort i valent, a qui no li espantava la feina. S’aixecava cada dia a trenc d’alba, per fer llenya i carbó a bosc. Però li va arribar aquella edat en què sospirava per trobar una noia. Així que en “Sidru”, un matí d’agost, es va posar el seu vestit més nou i va baixar fins el poble, que hi feien festa gran. De seguit va veure la Susanna, la pubilla d’un mas del pla, envoltat de camps que la seva família treballaven des de feia moltes generacions, alta, ben plantada com ell, i amb un somriure i una cabellera rossa que li van fer saltar el cor. A l’ofici va seure al seu costat, li va oferir ballar amb ell la primera sardana, i al ball de tarda ja no es varen separar ni un moment.

A l’any es varen casar i va haver-hi un gran convit al mas del pla. La seva llar es va omplir ben aviat de mainada fent-lo viu, alegre, i lloc de reunió de molts parents i amics.

Durant aquests 18 anys ha estat molta gent la que ha passat per la Colla. Actualment està formada per una quarantena de persones, entre les quals hi ha avis i àvies, pares i mares i fills i filles. Som una gran família on cadascú ocupa un lloc imprescindible a la colla; si falta algú, ja no és el mateix. Tot i així, intentem anar al major nombre de pobles possibles! Hem portat els tres gegants per tot el Maresme, la nostra comarca, i per quasi bé tot Catalunya. També hem travessat la frontera anant a Andorra, Polònia (Konin) i Itàlia (Cinque Terre i Subiaco). Tot i això, encara ens falten molts pobles per visitar i dur-hi la nostra falera gegantera.

Tal com hem dit, la nostra comarca és el Maresme, una de les més actives de l’Agrupació. I com que ens estimem molt, cada any organitzem trobades a algun poble de la comarca. Alhora, nomenàvem a una geganta com a Pubilla del Maresme però com que se’ns van acabar les gegantes, ara nomenem a un gegant com a Hereu del Maresme. De moment, podem dir que la Susanna ja ha sigut Pubilla del Maresme 2007 però que en Sidru no ha tingut l’honor de ser l’Hereu del Maresme encara.

Si voleu saber-ne més sobre els 3 gegants, cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.