Inauguració rèplica gegant Tinet de Navarcles

febrer 10, 2010 in Notícies

El diumenge 7 de febrer de 2010, dins dels actes de la 28ena trobada de gegants de Navarcles, es va inaugurar una rèplica del gegant Tinet d’aquesta colla.

El gegant Tinet original es trobava molt malmès. Havia estat construït al 1982 pel mestre Manel Casserres de Solsona. Tenia moltes sortides damunt de les espatlles, superant amb escreix el mig miler, i a més els de la colla donaven força “canya” al gegant, no limitant-se a passejar-lo pel carrer tranquil•lament. Per acabar-ho d’adobar, en la sortida de Puig-reig del 8 de novembre de 2009, degut a un cop de vent, el gegant, que estava plantat a plaça, va caure, trencant-se un braç i malmetent encara més la ja danyada estructura.

Per totes aquestes raons es va optar per fer una rèplica del gegant Tinet, que va ser realitzada per en Toni Mujal, de Cardona. Es va reparar el Tinet original, i es van fer els motllos per treure’n la rèplica, fabricada en fibra de vidre. El cavallet finalment es va construir amb fusta, després de desestimar l’alumini al fer algunes proves, i estimar que, per la manera de ballar tant “suau” de la colla, era millor la fusta.

Per la presentació de la rèplica, la colla de Navarcles va decidir mantenir-ho en secret fins a darrera hora, i fer-ho a la plaça de la vila, un cop finalitzats els balls. Per tant, la passejada de la trobada es va realitzar amb en Tinet original, que portava el vestuari original del 1982, excepte la camisa.

Arribats a la plaça de la vila, i després dels balls de les colles convidades, es va fer una breu i humorística representació de teatre, en el qual un científic boig presentava el nou clon del gegant Tinet, i es traspassava tota la seva experiència i ànima a través del canvi de gorra del gegant original a la rèplica.

Un cop acabada la representació, es va fer un ball de relleu, format per tres cançons: primer nit de llampecs, on en Tinet original i Maria fan els seu darrer ball i s’acomiaden. El segon trobarem a faltar el teu somriure, on el Tinet original deixa el seu lloc a la rèplica, i l’original s’acomiada de tota la colla, que formava un cercle al seu voltant. La tercera i darrera la mitjaval, primer ball entre la rèplica del Tinet i la Maria, i que ja és un clàssic en la colla de Navarcles.

En Tinet original romandrà exposat en l’ajuntament del poble, i sortirà en esdeveniments especials. La rèplica d’en Tinet serà qui farà la tasca que fins ara feia l’original, sortint en els desplaçaments que fa la colla de Navarcles durant l’any.

S’ha de destacar el munt de fotògrafs que es van desplaçar fins Navarcles per immortalitzar aquest esdeveniment, i que van “obligar” als gegants i geganters a fer les mil i una combinacions per trobar la foto desitjada.