25 anys de gegants a Balsareny

maig 5, 2010 in Notícies

TEXT I FOTOGRAFIES: Miquel Gili i Oliva (Colla de Sallent)


Diumenge 25 d’abril, diada de Sant Marc, es va a dur a terme la Trobada de Gegants de Balsareny, emmarcada en el 25è aniversari dels gegants de la localitat.
La jornada va començar a 2/4 de 10 del matí, amb l’arribada de colles, la plantada i l’esmorzar a la plaça de la Mel.

Gairebé al punt de les 11, va començar la cercavila pel centre de la població, passant pels principals carrers amb els corresponents abituallaments, que amb la forta temperatura que va acompanyar durant tot el matí, eren molt d’agrair.

A les 12 del migdia, les colles van arribar a la plaça de l’Ajuntament. L’assistència de públic va ser molt nombrosa, i la plaça mostrava una imantge espectacular. Els primers a ballar van ser el Marc i la Maria, Gegants de Balsareny, acompanyats dels Grallers de Balsareny i Sallent. A continuació va ser el torn de la colla del Poble Nou de Manresa, seguida de Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, el Pont de Vilomara, Navàs, Castellbell i el Vilar i Santa Maria d’Oló. Aquest últims van apaivagar la calor dels assistents amb l’aigua que anava deixant anar el seu gegant.

Un cop acabats els balls i les presentacions de cada una de les colles assistens, es va donar pas als actes més significatius d’aquesta celebració de les noces d’argent. Per una banda, l’ajuntament i la colla de geganters, van voler retre un petit homenatge a aquelles persones que el 1985 van fer possible la creació dels gegants. Es tracta d’Àngels Garcia, regidora de cultura d’aquell any; Josep Puigmartí, en representació dels antics residents del poble que en el seu dia van patrocinar la seva construcció; mossèn Joan Bajona, compositor del “Ball de Gegants de Balsareny” i Abel Artigas, primer cap de colla. Tots 4 van ser obsequiats amb un quadre amb imatges del dia de l’estrena de les figures.

Per una altra banda, dos dels anitcs membres de la colla van ballar el “Ball de Gegants de Balsareny”, el qual fou composat, com s’ha dit abans, per mossèn Joan Bajona. La interpretació va anar a càrrec de la Cobla-Orquestra Amoga. L’actuació va ser molt aplaudida pel públic assistent. Seguidament, ja es va donar pas a les danses tradicionals de la localitat (Ball de la Faixa, Ball de Bastons, …) i cardanes, que sempre es ballen al sortir de missa, amb el conseqüent repartiment del panellet.

Feia 15 anys que la localitat no vivia una trobada gegantera, ara només cal desitjar que l’any que ve hi hagui una pròxima i així successivament, i sobretot una llarga vida a la nova colla de geganters.