Festes de la Llum a Manresa

febrer 20, 2012 in Activitats

Text: Geganters de Manresa i Vocalia Bages-Berguedà

Festes de la Llum – 21 de febrer

La propera activitat gegantera de l’entitat “Geganters de Manresa”, serà en el marc de les Festes de la Llum de Manresa. Concretament el dia 21 de febrer, que és festa local.

En aquest cas, es faran els actes tradicionals de la Llum, amb els balls de protocol de les figures de la imatgeria de la Ciutat de Manresa, a la plaça Major. Abans s’haurà acompanyat a les autoritats i a tothom a la tornada d’ofici de la Llum a la Parròquia de la Mare de Déu del Carme.

Les Festes de la Llum, tenen una prolongació virtual de l’època que en s’esdevingueren els fets commemorats; la construcció de la sèquia i l’arribada a la ciutat de la llum i l’aigua.

Aquesta tornada al s.XIV, pren forma a la Fira de l’aixada, que ens transporta als temps de 1345.

Activitats:

  • A les 11:30 del migdia – Pujada del Pilar de 4 a càrrec de la colla castellera Tirallongues a les escales del Carme, i a continuació, Desfilada de la imatgeria de Manresa acompanyant les autoritats des de l’Església del Carme, fins a la plaça Major, on hi haurà la Tronada Manresana, i la ballada de Gegants, Nans, Àliga i Cavallets de Manresa.

Fira de l’aixada – 25/26 de febrer

En aquesta edició del 2012, seràn les colles geganteres de Girona i Sant Fruitós de Bages, les que seràn presents a la Fira de l’Aixada.

La Fira té un important fons històrica de recreació de la vida de la Ciutat de Manresa, just quan va succeir el fet miraculós de la Llum. D’aquí ve  que se l’anomena, misteriosa llum…

Activitats:

Trobada de Gegants Medievals (Petites històries medievals) – Diumenge 26 de febrer

  • A les 11’30 del migdia – Petites històries de gegants a la plaça Europa, a càrrec dels Gegants de Girona, Carlemany i Anna Gironella, i els Gegants de Sant Fruitós de Bages, Sala i Ricardis, amb al col·laboració dels Geganters de Manresa.
  • A les 17’30 de la tarda – Petites històries de gegants a la plaça Europa, a càrrec dels Gegants de Girona, Carlemany i Anna Gironella, i els Gegants de Sant Fruitós de Bages, Sala i Ricardis, amb al col·laboració dels Geganters de Manresa.

Misteri de la Llum – Teatre litúrgic a semblança medieval

El Misteri de la Llum és una proposta originada al Casal Cultural de Dansaires Manresans, escrita per Antoni Fornells i Canal, que es va estrenar l’any 2010.

Es tracta d’una peça de teatre de nova creació que pretén apropar-se al llenguatge i a la posada en escena d’una drama litúrgic medieval. Aquest tipus de drames van aparèixer a tot Europa a partir del segle X, i van viure els seus millors moments creatius entre els segles XI i XIII. Eren peces teatrals nascudes com a prolongació del culte litúrgic i que posteriorment van donar origen al teatre medieval.

Aquesta proposta en concret està estructurada en base a la tradició popular de La misteriosa Llum, i té com a fil conductor els Goigs de la Llum. L’altre suport argumental està basat en la vinculació d’aquest misteri amb la Santíssima Trinitat.

Al llarg de la representació es portaran a terme un seguit d’accions simbòliques en tres actes. Hi participaran tres actors manresans, que donaran vida a les tres figures trinitàries.

En concret, els tres actes són:
Primer acte: «La desventura de la molt noble i lleial ciutat de Manresa»
Està conduït per la personificació de la Santíssima Trinitat en la figura del Fill, que es farà portaveu del dolor del poble i exhortarà el rei Pere III perquè s’apiadi del dolor dels manresans, tot recordant -li que el seu poder prové de Deu. El Ball de l’Àliga de Manresa simbolitzarà, doncs, la voluntat reial.

Segon acte: «El Misteri de la Trinitat»
Està dirigit per la personificació de l’Esperit Sant. S’hi duu a terme una representació simbòlica del moment en què la Llum entra al temple i es reparteix per la capella de la Santíssima Trinitat i el Sant Salvador (capelles que formaven part del temple gòtic, que lamentablement ja no existeix). L’entrada de la flama significa, d’una banda, la llum i, de l’altra, el símbol de les llengües de foc vinculat a l’Esperit Sant, que parlarà al bisbe per demanar-li que alliberi la força del miracle a partir del diàleg i la pau.

Tercer acte: «Ser, voler i poder»
Està dirigit per la personificació del Pare. Els representants de les entitats participants en la Fira de l’Aixada, que simbolitzen la ciutat de Manresa, comparteixen conjuntament amb el bisbe el penediment inclinant-se a l’altar. Aquest gest ens farà partícips de l’autèntic miracle, el de la concòrdia i el diàleg, tot recordant-nos l’orgull de ser manresans i la nostra capacitat, a partir de la fe, de generar miracles.

Les funcions es faran a l’Església del Carme, els dies 20, 26 i 27 de febrer a les 8 del vespre.

Programa Festes de la Llum 2012

Programa Fira de l’Aixada 2012