Lledoners s’incorpora al món geganter (Regió 7 – 25/02/2012)

març 1, 2012 in Activitats, Notícies, Premsa

La cultura popular i tradicional catalana ha entrat a la presó de Lledoners. Fins al punt que el centre penitenciari bagenc serà el primer a estrenar, d’aquí una setmana, la seva pròpia parella de gegants.

Un jove aixecant pesos i la seva xicota és el que representaran les dues figures, que han estat creades i construïdes a l’interior de la presó per mitjà d’un grup d’intenrs. fins i tot, la parella ja té portadors sorgits dels mòduls, i neix acompanyada d’un grup instrumental: tres grallers i un timbal, tots ells interns que n’han fet l’aprenentatge els darrers mesos gràcies al mestratge de la colla gegantera de la Llacuna. L’estrena oficial tindrà lloc dissabte vinent i farà possible que per primer cop una presó aculli una petita trobada de gegants.

La idea de construir uns gegants a Lledoners va néixer després que, el juny de 2012, s’hi realitzés un taller de cultura popular i tradicional catalana en què van participar castellers, bastoners, balladors de gitanes i geganters. Va ser a partir d’aquella data que el centre i la colla de la Llacuna van començar a treballar conjuntament en el projecte.

A principi del 2011, una grup d’interns del centre van iniciar els treballs d’elaboració de les figures sota la direcció d’Àlvar Ymbernon, constructor dels gegants bombers de la Llacuna i treballador de la presó. La compra del material necessaris’ha fet amb els diners obtinguts de la venda a l’exterior d’artesania que fan els mateixos reclusos. Els interns que han tirat endavant aquesta iniciativa també han construït el cavallet d’un dels dos gegants -de l’altre se n’ha encarregat la fusteria Gol de la Llacuna- fins i tot els vestits, amb l’ajut i la supervisió d’una voluntària.

Amb el projecte ja en marxa i les figures en ple procés de creació, el març de 2011, integrants dels geganters de la Llacuna van començar a desplaçar-se setmanalment a la presó santjoanenca per fer el curs de gralla, timbal i de portar gegants per poder formar la colla interna. Com que els gegants de Lledoners no han estat acabats fins a principis d’aquest any, els geganters anoiencs ha hagut de dur cada cop els seus al centre penitenciari i que passessin els controls d’entrada pertinents perquè els reclusos poguessin fer el seu aprenentatge, segons ha explicat Ramon Pijuan, president de l’entitat.

[…] En l’acte d’estrena dels dissabte que ve, quan se’n desvelarà la imatge definitiva, els gegants de la presó de Lledoners tindran com a padrins els de la Llacuna i els de Sant Joan. També hi participaran els de Navarcles, Masquefa, Sant Celoni i, fins i tot, els gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, portats pels de la Seu.

 

Programa d’actes – 3 de març de 2012

 • 09,00h.- Arribada dels gegants participants convidats a l’acte del bateig, figures que han estat construïdes pels propis interns, a partir d’un projecte encetat per la Colla de Geganters de La Llacuna.
 • 11,30h.- Inici dels actes: Benvinguda a les colles geganteres i parlaments per part del Director del Centre i altres personalitats, i tot seguit presentació i bateig dels gegants de Lledoners, que seran apadrinats pels gegants de Sant Joan de Vilatorrada i La Llacuna.
 • 12,00h.- Passejada de gegants per l’interior del centre penitenciari.
 • 12,40h.- Arribada davant del pavelló, on tindrà lloc una mostra de balls de gegants, i tot seguit lliurament de recordatoris de l’acte fets pels mateixos interns.
 • 13,00h.- Fi de festa amb un aperitiu per a tots els assistents.

Durant la jornada, es farà una exposició de com es va fer la construcció dels gegants i el curs de gralla i tabal i portar gegants, així com també s’exposarà altre classe d’activitats que es fan en el centre.

Colles participants:

 • Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
 • la Llacuna
 • Masquefa
 • Navarcles
 • Sant Celoni
 • Sant Joan de Vilatorrada
 • Lledoners