Els Firals

L’útlim cap de setmana de juliol, Bellvís s’endinsa en la festa dels Firals, una llegenda ambientada en l’època medieval, durant la Guerra dels Segadors (1640-1652), quan els catalans es van rebel·lar contra la monarquia hispànica de Felip IV i el comte-duc d’Olivares. Segons la tradició, Bellvís, un poble del Pla d’Urgell, va ser escenari d’un episodi heroic durant aquest conflicte.

La llegenda

Es diu que les tropes de Felip IV, formades per soldats castellans i terços, pretenien saquejar Bellvís per castigar la seva població, que s’havia mostrat favorable a la revolta catalana. No obstant això, els habitants del poble, en comptes de rendir-se, van organitzar-se per defensar casa seva. Armes en mà, amb eines del camp, forques i destrals, pagesos i pageses van plantar cara als soldats, aconseguint rebutjar l’atac enemic.

Una de les figures més destacades de la llegenda és la d’una dona anomenada Na Mercè de Bellvís, que va jugar un paper clau en l’aixecament del poble. Amb astúcia i coratge, va liderar els vilatans en la resistència, convertint-se en una heroïna popular.

Els Firals de Bellvís

Aquesta llegenda es recrea cada any durant els Firals de Bellvís, una festa que transporta el poble al segle XVII. Durant aquest esdeveniment, es fan representacions teatrals al carrer, mercats d’època, exhibicions de lluites i altres activitats per commemorar la valentia dels seus avantpassats. És una manera de mantenir viva la memòria històrica i celebrar la identitat del poble.

Així, la llegenda dels Firals de Bellvís és un exemple de com la història i la cultura popular es barregen per donar vida a festes tradicionals amb profund significat per a la comunitat.

En aquesta festa podeu veure part de la nostra imatgeria.