La tradició gegantera de Terrassa es remunta a l’any 1850. Francesc Torras i Armengol, artista de la ciutat, va construir una parella de gegants i la va donar a l’Ajuntament per saldar els deutes que hi tenia. El cost dels vestits es va cobrir per subscripció pública. Ell, en Robesa, representa un mestre d’obres; ella, na Pepona, una veïna del poble. Avui els coneixem com a Gegants Vells. La seva estrena oficial es va fer per la Festa Major del mateix any 1850. Avui, 173 anys després, els Gegants Vells continuen ballant.
Just cent anys després, el 2 de juliol de 1950, Terrassa incorpora una nova parella de gegants, construïts per l’olotí Lluís Carbonell. Són els Gegants Nous, Ramonet i l’Estefania i representen els comptes de Barcelona, Girona i Osona, Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona. L’estrena dels Gegants Nous inicialment havia de dur els Gegants Vells a la seva immediata jubilació, però van conviure plegats fins el 1966. Aleshores en Robesa i na Pepona van ser abandonats al Castell Cartoixa de Vallparadís fins que van ser recuperats i restaurats, al 1981, amb el ressorgiment de la Festa Major.
L’any 2007, per iniciativa del mateix Grup de Geganters de Terrassa, els terrassencs Ramon Roig i Jordi Grau construeixen els Gegants Modernistes. Són en Magí i na Roseta i representen una parella de finals del segle XIX. Es van estrenar durant la cinquena Fira Modernista i van ser apadrinats pels Gegants del Pi de Barcelona. El Gegants Modernistes pesen menys de 20 quilos i faciliten la introducció de la dona i els joves al món geganter.
Els Gegants Vells han apadrinat els gegants de Granollers, Matadepera, Santa Coloma de Gramenet, Santa Coloma de Cervelló, Llorenç del Penedès i Ripollet. Els Gegants Modernistes han apadrinat els gegants de Les Fonts.
Trobades històriques
A banda de les cites anuals per Festa Major, Terrassa ha viscut tres trobades històriques de gegants.
El 2 de juliol de 1950, per l’estrena dels Gegants Nous, s’organitza el Concurso Provincial de Gigantes, un acte que només s’havia celebrat el 1902 a Barcelona i el 1930 a Sabadell. Hi participen gegants de divuit poblacions: Torelló, Cardedeu, Barcelona, Badalona, Vilafranca del Penedès, Berga, Igualada, Vic, Sabadell, Capellades, Sant Sadurní d’Anoia, Molins de Rei, l’Hospitalet de Llobregat, Cardona, Sallent, Manlleu, Manresa i Mataró. La trobada és enregistrada pel No-Do.
Exactament 38 anys després, el 2 de juliol de 1988, la Gegantarda aplega 25 gegants. Vénen de Barcelona (Gegants de la Diputació, de Ciutat Vella i del Pi), Badalona, Manlleu, Rubí, Manresa i Reus.
El 2 de juliol del 2000, cinquanta anys després d’aquell Concurso Provincial i de l’estrena dels Gegants Nous, els Gegants Vells celebren els 150 anys. Ho fan amb dues cercaviles. Una, de gegants no-centenaris. L’altra, més espectacular, de vint parelles de gegants centenaris: L’Arboç, Badalona, del Pi i Casa de la Caritat de Barcelona, Capellades, Cardona, Vells de Manresa, Montblanc, Barri de la Closa i del Carrer d’Avall de Montbrió del Camp, Reus, Sitges, Cos del Bou de Tarragona, Tivissa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vells de Terrassa. Aquest darrers aprofiten la celebració per estrenar vestits nous i renovar el pentinat.
Fora de la ciutat, els Gegants Vells de Terrassa han participat a les cerimònies d’inauguració dels Mundials del 1982 i dels Jocs Paralímpics de Barcelona’92.
Des del 2011 celebrem la nostra diada el darrer cap de setmana de maig, en honor al qui fou el president de la nostra entitat, l’Antoni Messeguer. En els darrers anys, la trobada ha estat temàtica: gegants bandolers, gegants manotes, gegants amb capa, gegants retrat,…
Els gegants vells van participar en l’inauguració del Mundial d’Hoquei Femení 2022, que es va celebrar a la Seu d’Ègara i van interpretar el Ball del Dolors de Munt.