La restauració dels gegants i nans de Castellterçol

Des de l’any 2022, l’Ajuntament de Castellterçol i la Colla de Geganters i Grallers de Castellterçol estan treballant en un projecte de conservació i restauració dels gegants i nans de Castellterçol.

 

El bust de la geganta vella Griselda.

Aquest projecte compta amb diferents fases:

El gegant vell Tallaferro desmuntat durant l’estudi.

En primer lloc, s’ha demanat un estudi de l’estat de les figures al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) per planificar les actuacions a realitzar i la seva priorització en el calendari.

Seguidament, va començar el procés de restauració. Primer es va dur a terme el desmuntatge i la neteja mecànica en sec per aspiració i, posteriorment, la colla els va traslladar fins al CRBMC. Allà els van fer el tractament de desinfecció i desinsectació durant 5 setmanes a una cambra d’anòxia on se substitueix l’oxigen per un gas com el nitrogen per aconseguir la mort dels insectes que hi pugui haver
a la fusta.

En segon lloc, és el torn dels nans. El passat maig de 2023 han estat traslladats al Taller d’Escultura Casserras de Solsona, perquè en facin les còpies i les restauracions segons el pla de treball establert.

Finalment, hi ha previst una actuació per millorar l’espai on es guarden les figures.

 

Els Nans de Castellterçol al Taller d’Escultura Casserras

Des de la Colla de Geganters i Grallers de Castellterçol celebrem la iniciativa de restaurar i preparar les figures. Castellterçol compta amb una imatgeria única i aquest projecte reforça la vinculació amb el poble.

Leave A Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *