Història
Tot va començar l’any 2004. Cap al mes d’octubre, un nen d’onze anys va començar a donar forma a una petita àliga. Cap al mes de novembre del mateix any, aquesta va fer la seva primera i única aparició a la inauguració de la nova seu del Centre Excursionista de Terrassa.
De totes les figures que va realitzar durant la seva infància, aquesta és la única que va trepitjar el carrer encara que fou de manera efímera. Abans d’ella ja va realitzar un drac al 2003, un bou al 2004, uns gegantons al 2005, una mulasseta al 2007 i una altra parella de gegantons al 2008.
L’any 2008 l’àliga es va restaurar a fons i se li va donar un color més apropiat. Des de llavors va ser arraconada pel seu amo criant pols amb el pas dels anys.
A finals del 2013, Xavi Suárez, va proposar al Grup de Geganters la idea de recuperar aquella figura que va fer de petit, tot coincidint amb el desè aniversari de la creació de la mateixa. Va ser durant l’assamblea general de la colla del 2014 que la proposta va rebre el suport unànim de la colla, iniciant-se així el procés de construcció de l’Àliga.
A mitjans de juny la nova àliga començava a prendre forma i va ser enllestida de cara a la Festa Major de Terrassa d’aquell mateix any. La seva construcció va ser finançada gràcies a les aportacions que es van aconseguir en diferents rifes que va organitzar el Grup de Geganters.
Va ser dissabte dia 5 de juliol del 2014 que durant la mostra de balls “MIRAKIBALLA” la nova àliga va fer la seva primera aparició en públic tot baixant les escales de la Torre del Palau.
Per què una àliga?
Terrassa és una ciutat rica en tot tipus d’imatgeria, gegants, bestiari, capgrossos entre d’altres. A més la tradició també és ben llarga ja que els gegants vells daten de 1850. Amb el retorn de la democràcia i la recuperació de la Festa Major l’any 1981, no ha parat de crèixer el nombre de figures a la ciutat, moltes d’elles de barris i d’escoles.
L’àliga és un complement important a la imatgeria de la ciutat. Es diferencia de la resta de bèsties ja existens pel seu paper solemne i protocolari, sense llençar foc ni aigua, només oferint els seus balls a la població.
Les àligues són la figura més protocolària del bestiari. El seu ball ha de ser cerimoniós, elegant i fins i tot complicat. Antigament les àligues oferien el seu ball als convidats de la Vila. També se la considera representació de la justícia, del poder diví o de l’evangelista Sant Joan . Ella representa el BÉ, al contrari del Drac que representa el MAL.
Aquesta figura se la ha relacionat també amb la Casa dels Àustria, motiu pel qual fa 300 anys amb el drecret de Nova Planta moltes àligues van patir censures en la seva participació en les festes.
La forma i l’estètica de l’àliga ha estat inspirada en altres àligues ja existents, sobretot de l’Àliga de Barcelona. Aquest fet es deu a que l’any 1992 va actuar a Terrassa dins l’espectacle del “Laberint d’Arcàdia” i ha estat la única àliga que ha actuat a la ciutat. Ha estat una manera de fer-li un homenatge.
El Grup de Geganters de Terrassa va el·laborar una mostra de balls on l’àliga tindria un paper important. Aquesta baixaria les escales de la Torre del Palau, com si baixés del cel a la terra. Un cop estigués a la plaça, executaria el seu ball i l’oferiria als gegants convidats d’aquell any juntament amb un record que duria al bec.
Cal recordar que aquesta àliga ha tingut una història poc comuna respecte a altres figures, així com diferents anècdotes durant la seva construcció. Ara mateix no és oficialment “l’Àliga de Terrassa”, ja que no pertany a l’Ajuntament ni ha estat finançada per ell. Esperem que algún dia sigui l’àliga que representi a la ciutat de Terrassa.
Fitxa tècnica:
Nom: Àliga
Població: Terrassa (Vallès Occidental)
Estrena: 5 de juliol de 2014
Dimensions: 160 cm d’alçada
170 cm de llargada
110 cm d’amplada
Pes: 25 kg
Constructor: Xavi Suárez
Si voleu veure la seva presentació i el seu primer ball, podreu fer-ho clissant sobre la següent imatge: