El darrer 27 de maig vam celebrar la nostra diada, en record del qui fou el nostre president, l’Antoni Messeguer. Des de fa uns anys, la nostra diada té un fil conductor que uneix a tots els convidats, i enguany ha estat amb la temàtica de gegants dimonis. Enguany ens han visitat:
– Els primers convidats van ser en Banyetes i na Rebanyuda, de l’ACF Sant Feliu de Llobregat. L’any 1997 es crea la ”Colla del Banyetes” formada exclusivament per dones, la primera colla de dones del Baix Llobregat.
– Els següents convidats van ser els Gegants de la colla Tocats pel Foc de Cunit. La Gegantona Aigua és una gegantona en femení per simbolitzar l’aigua com a element de fecunditat i naixement, origen de vida com és l’aigua i també el sexe femení. El Gegantó Foc és masculí perquè el foc sempre s’ha representat com una força pròpia del sexe masculí. Diable com a símbol de l’infern i del foc que crema i al mateix temps dels mateixos diables de la cultura popular.
– Els tercers convidats van ser els Gegants de Martorell. El Diable i la Velleta reflecteixen els personatges de la Llegenda del Pont del Diable de Martorell.
– També vam convidar els Gegants de Palau-Solità i Plegamans, en Dimoni de Pedra Llarga i la Masovera de Can Cortés. Aquests dos personatges també representen els mateixos personatges de la llegenda del pont del diable. Us heu fixat mai que al pont del diable de Martorell, falta una pedra? Què podeu endevinar qui la té?
– La penúltima figura convidada va ser construïda per Alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Terrassa, encapçalats per Carla Gavilan, Abel Martínez i David Moreno. L’Isidre es va estrenar durant la revetlla de Sant Joan de 2022 per posar control a la bogeria encapçalada pel Manelic, la Marta, la Serp i en Tonius i prendre la flama del Canigó.
– La darrera convidada va ser la Pájara de Terrassa, la que ens va inspirar a escollir la temàtica de la nostra diada d’enguany, i és que aquest 2023 la Pájara celebra quaranta anys. Va néixer després d’una folla nit d’amor, d’ara fa quaranta anys, entre en Llucifer i una estranya criatura, i que van dipositar un ou a l’atri de l’Ajuntament. Al crit d’Habemus Pájara, va sortir aquesta i tot Terrassa ho va celebrar.
La nostra diada va comptar amb una plantada de figures a la plaça Vapor Ventalló, una posterior cercavila pels carrers del centre de la ciutat i una mostra de balls per finalitzar la jornada. Volem agrair a tothom que va col·laborar per poder realitzar amb èxit la nostra diada:
– A totes les colles que van remenar les faldilles pels carrers del centre de la nostra ciutat.
– A l’Hermandad San José d’Abrucena per la fantàstica paella del sopar de germanor.
– A l’Escola Pia per obrir-nos les seves portes un any més.
– A les Gralles de Viladecavalls per l’acompanyament musical.
– A l’Àngels per dinamitzar la mostra de balls i el Marc per fer sonar l’equip de so.
– A la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa per deixar-nos l’equip de so.
– A l’Ajuntament de Terrassa pel seu suport, i en especial, a l’àrea de cultura.
– Per finalitzar, també a totes aquelles persones d’alguna manera o d’una altra ens heu ajudat i sobretot, moltes gràcies a la colla per organitzar un any més la nostra trobada.