Festa del Carrer Viserta 2018

Enguany torna a Monistrol una nova edició de la més que centenària Festa del Carrer de Viserta els dies 7 i 8 de juliol. Un ample ventall d’activitats per a totes les edats engloben un programa, que seguint els tradicionals cànons de la Festa ha elaborat la Comissió amb la millor de les intencions. Un cap de setmana festiu, familiar, és el que ofereix per a tots, veïns i visitants, el barri de Viserta. 

Aquest any, entusiasmats per la recuperació d’un antic costum, sota el guarniment dels carrers i junt a la presència dels Gegants de Viserta, comptarem amb la participació musical de la “Banda dels Gegants”, formació d’orquestra de 8 músics, que faran les delícies de tots els assistents i amenitzaran les típiques passades donant un ennaltiment a la celebració i un toc encara més alegre i festiu.

 

Aquest 2018, a més a més, el carrer de Viserta està de doble festa i és que celebra el 65è aniversari de la Geganta Jove que s’estrenà el 28 de juny de 1953. Junt amb els actes celebrats la passada vigília de Corpus per a festejar-ne l’efemèride i l’estrena del nou vestuari, el diumenge dia 8 aquesta geganta serà especialment protagonista de la passada de la tarda, on desfilarà juntament amb les altres gegantes que s’han realitzat arreu amb la mateixa fesomia. Hi participaran les següents parelles: Gegants de l’Hospitalet de Llobregat, de Manlleu, de les Borges Blanques, del barri de Sant Miquel de Cardona i de la Companyia Comediants.

Enguany els Quatrers de la Festa són: Pol Hinojosa i Nerea Quesada, Joan Pozo i Núria Carreras i Joan Aynaud i Nerea Suárez.  

Si voleu descobrir una antiga festa molt arrelada a la vila de Monistrol de Montserrat i no us voleu perdre un cap de setmana ple d’activitats i gegants, no ho dubteu, teniu una cita els dies 7 i 8 de juliol al barri de Viserta!

 

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Festes del Carrer Viserta 2017

IMG_5496Ja s’apropa la Festa del Carrer Viserta. Aquesta festa tan antiga, la referència més antiga de la qual es recula l’any 1834, és esperada durant tot l’any pels monistrolencs, especialment els d’aquest barri. És una festa que uneix al veïnat, els aplega i els recorda que formen part d’una mateixa família. Els gegants, propietat dels veïns, són el símbol inequívoc de la distinció i la unitat d’aquesta petita comunitat que ja al 1914 i durant moltes dècades ha fet un sacrifici comú volent preservar aquesta tradició tan bonica.

Enguany la Festa del Carrer s’escau els dies 8 i 9 de juliol. Com a novetats cal destacar la participació del jove Mag Sergio. Els demés actes són els tradicionals de les dues jornades.

Dissabte els protagonistes seran els cabeçuts del carrer Manresa ensems amb la mainada. Diumenge però és el dia dedicat a la tradició realitzant la típica passada dels Gegants de Viserta per acompanyar els veïns i els Quatrers a la Santa Missa. També hi participaran els infants que portaran coques o “pans beneits” per a beneir durant la cerimònia. A la tarda els gegants visertencs compartiran protagoniste amb els  demés gegants convidats a la festa durant la cercavila del vespre, que és hereva de l’antiga passada que es feia per anar a Completes i a Processó. Els actes de la celebració es clouran amb una gran ballada oferta pels gegants a tot el públic assistent, diumenge a les 8 del vespre.

Us facilitem aqui mateix el programa d’actes. No manqueu a la cita!

programafestesdelcarrer2017amblletra

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Processó de Corpus Christi 2017

El proper diumenge dia 18 de juny els Gegants Vells de Viserta encapçalaran, com és costum, la Processó General de Corpus Christi.

IMG_20160529_132135Els actes festius de la jornada s’iniciaran de matí a les 10 amb el festiu repic de campanes. La Santa Missa començarà a les 11 i seguidament es farà la Processó pels carrers de Monistrol on es passejarà el Santíssim Sagrament en la custòdia gòtica d’argent daurat, propietat de la parròquia, realitzada per Guillem Druell a caball dels segles XV i XVI.

El recorregut serà, com l’any passat, pels carrers de Sant Pere, Manresa i Julià Fuchs fins arribar a la plaça dels Gegants. Durant la processó es faran diverses estacions al Santíssim Sagrament i arribats a l’altar aixecat a la plaça dels Gegants es farà la benedicció del terme municipal.

Un cop retornada la processó a l’església i acabats els Oficis Divins es farà a la plaça de l’església el “Ball dels Gegants de Viserta”.

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Inauguració de les obres del Pont Gòtic

13015679_689129681227375_8269291074621921948_nMonistrol compta des de l’any 1317 amb un magnífic pont de manufactura gòtica del segle XIV realitzat durant els priorats de Bernat Escarrer, Ramon de Vilaregut i Jaume de Vivers.

Durant segles ha estat una peça clau pel desenvolupament de la vila de Monistrol al llarg del temps agilitzant el seu creixement i fent-lo un municipi molt accessible des de molts punts de la geografia catalana.

El passat any 2015 iniciaren les obres de restauració i millora del pont i gairebé durant mig any ha estat inactiu pel trànsit rodat de vehicles per aquesta causa. Ara, un cop acabades les intervencions que s’hi havien de fer, es procedirà a la inauguració de les obres el proper dissabte 16 d’abril a les 12:00 h a l’entrada del pont al carrer de Santa Anna, al barri de l’Altra Banda.

Com en les grans festivitats i commemoracions l’Ajuntament ha convocat a les entitats de més renom a participar de l’acte i així és com durant la celebració tindran lloc les actuacions de l’Orfeó Monistrolenc, l’Esbart Monistrol Dansaire, la colla de diables “Els Tronats, el grup de teatre “Emmantllevats” i, com no podia ser menys, els Gegants de Viserta que tindran el privilegi d’ésser els primers en creuar el pont, un cop estrenat, en cercavila.

No us perdeu aquest moment històric per Monistrol. Us hi esperem!

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Festa del carrer Viserta 2015

Ja arriben de nou les Festes del carrer Viserta! Enguany aquest cap de setmana, els dies 11 i 12 de juliol i diumenge vinent dia 19 és festa grossa al carrer del Sac i ho és amb els actes festius que des de la Comissió de Festes s’han preparat per la festivitat.

Com és tradicional els gegants de Viserta presidiran tots els actes més tipics de la celebració destacant la passada de diumenge per acompanyar als Quatrers, els nens amb els Pans Beneits i el veïnat per anar i tornar d’Ofici.

No deixeu de visitar aquesta celebració, l’única Festa del Carrer que es manté a Monistrol, que es recula a temps immemorials i és part del nostre record i el dels nostres avantpassats que sentien gran estimació envers aquesta festa.

Perquè no perdeu detall de cap dels actes que celebrem aqui teniu el programa d’actes de la festa del carrer:

 

Dissabte 11- 12:00 h des del campanar: Repic de campanes.- 17:00 h des de la pl. de l’Era: Cercavila de faràndula infantil.- 17:30 h a la pl. del Bo-Bo: Presentació dels actes del 25è aniversari de l’Esbart Monistrol Dansaire.- Seguidament: Jocs infantils, berenar i entrega de làmines del Concurs de Dibuix Ràpid Infantil.- 21:00 h a la pl. dels Gegants: Sardinada popular.- 23:00 h a la pl. dels Gegants: Gran Ball de Vetlla amb el conjunt “Duet Solistes”.
Diumenge 12- 09:00 h a la pl. de Julià Fuchs: Xocolatada popular.- 10:30 h des de la pl. de l’Era: Tradicional Passada amb els Gegants, Nans i Quatrers.- 11:30 h a l’Església Parroquial: Santa Missa i Benedicció dels Pans Beneits.- Seguidament a la pl. de l’església: Ball dels Gegants de Viserta, Passada fins a la pl. dels Gegants i repartiment de premis del Concurs de Dibuix Ràpid Infantil.- 18:00 h a la pl. de l’Era: Plantada de gegants.- 18:30 h des de la pl. de l’Era: Passada amb els convidats a la trobada de gegants.- 20:00 h al Pla del Cremallera: Mostra de balls de gegants.
Diumenge 19- 20:00 h a la Sala d’Art i Esplai: Obra teatral “Viserta o el carrer del Sac”.

 

 

 

No hi falteu, aquest cap de setmana teniu cita amb els Gegants de Viserta!

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Corpus Christi 2015

Com és tradició a Monistrol de Montserrat es celebra pels volts de juny la festivitat de Corpus Christi. És una de les dues úniques ocasions durant l’any en què es pot veure ballar els Gegants Vells o centenaris del carrer de Viserta d’ençà de l’any passat en que es recuperaren de l’0blit.

Aquest any és especial per la festa del Corpus de Monistrol doncs s’ha recuperat l’ús de la custòdia gòtica d’argent daurat que la parròquia té dipositada al Museu Diocesà de Barcelona per a la seva preservació. És una peça d’orfebreria important, molt interessant, que serveix per a tron a la Sagrada Forma i exposar-la per les celebracions religioses a la feligresia.

Els actes del Corpus a Monistrol s’iniciaren dijous amb el repic de campanes i l’exposició major del Santíssim. Diumenge dia 7, després del repic de campanes i la celebració de l’Ofici Solemne de Corpus, els Gegants sortiran de l’església en processó precedint al Santíssim Sagrament fins a la plaça de l’església on es realitzarà la benedicció del terme municipal. Acabada la funció litúrgica, pels volts de 2/4 d’1, hi haurà a la mateixa plaça el Ball dels Gegants de Viserta i es farà una petita cercavila fins a la plaça de la Font Gran.

No hi falteu! Dues peces patrimonials, gegants i custòdia, pessics d’història de Monistrol plenament vives que encara mantenen les seves funcions primigènies. Us hi esperem!

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Commemoració del Centenari dels Gegants de Viserta

Aquest diumenge dia 15 de juny la Colla de Geganters de Viserta inicia els actes festius del centenari dels Gegants Vells del carrer de Viserta que s’estrenaren durant la Capvuitada de Corpus de 1914 i més concretament els dies 15 i 16 en que es muntaren i ballaren per primer cop els Gegants per la Festa del Carrer d’aquell any.

Coincidint que el dia 15 de juny s’escau en diumenge i fa un segle exacte de la primera aparició dels Gegants a la vila s’escollí aquesta data com a tret d’inici dels actes de l’aniversari dels 100 anys.

Calia posar a punt els Gegants per aquesta efemèride i fer que així lluíssin com mai un nou aspecte que els donés una nova imatge amb més solemnitat i bellesa.

Seguint uns figurins basats en el vestuari del segle XVI fets pel veí de Viserta i membre de la colla Joan Pozo i Marcet s’han confeccionat uns nous vestits a càrrec del reconegut modista monistrolenc Jordi Banqué i Pablo. Unes noves vestimentes flamants i seguint un estil historicista que donaran relleu i faran guanyar prestància als Gegants de Viserta.

En Pau Fernández Gutiérrez de Barcelona, escenògraf de professió s’ha encarregat de la restauració dels busts i mans dels Gegants centenaris realitzant a més a més de la consolidació de l’estructura i el reforç de la mateixa una nova encarnadura amb pintures a l’oli imitant l’estil tradicional en la forma d’encarnar les peces d’imatgeria religiosa i festiva catalanes que s’usava encara a finals del segle XIX i principis del XX.

L’acte de commemoració del Centenari dels Gegants s’iniciarà a les 18:00 h a l’Era de Viserta, engalanada per l’ocasió.

Després de la rebuda dels Gegants i l’estrena de la restauració i vestuari amb els respectius homenatges i agraïments es procedirà a ballar per primer cop el Ball dels Gegants de Viserta compost per Joan Pozo i Marcet i interpretat pel flabiolaire Jordi Puig Martín.

Es continuarà l’acte amb una mostra de ballets populars catalans a càrrec de l’Esbart Monistrol Dansaire i es procedirà a descobrir el mosaic de majòliques catalanes commemoratiu del centenari dels Gegants.

Finalment una cercavila fins la plaça del Bo-Bo i la inauguració de l’exposició “100 de Gegants, sent de Viserta” al local d’Art i Esplai clouran els actes d’inici del centenari dels Gegants.

 

L’organització es reserva el dret de modificar o suprimir els actes anunciats. En cas de mal oratge es decidirà si l’acte es duu a terme el mateix dia o es trasllada a les festes de Corpus.

 

Publicat dins de Notícies | 1 comentari

Festa Major de Sant Jaume 2013

De nou arriben els dies de Festa Major en acostar-se la diada de Sant Jaume, co-patró de Monistrol de Montserrat. S’enjoien els carrers de la vila en veure’s plena de vilatans i visitants que gaudeixen dels diversos actes i festejos que es realitzen pel divertiment de xics i grans. El dijous 25 dia de Sant Jaume es realitzen els actes més tradicionals de les festes, tot i això el dissabte 27 és dedicat a les entitats de cultura popular ja que a les 18:00 s’és programada la cercavila de Festa Major amb la participació dels Gegants de Viserta, l’Esbart Monistrol Dansaire i els Castellers d’Esparreguera. La passada s’iniciarà a l’Era de Viserta i passarà pels carrers de Julià Fuchs, Manresa i St. Pere, finalitzant el recorregut a la Plaça Major, la Plaça de la Font Gran. Un cop arribats a la plaça els Gegants regalaran unes ballades al públic assistent precedint les actuacions de l’Esbart i els Castellers. Esperem que vingueu i ho gaudiu. Bona Festa Major!

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Festa del Carrer Viserta 2013

La Festa del Carrer torna a Monistrol aquest cap de setmana com ja fa segles que es ve celebrant. Així doncs aquests propers dies 13 i 14 s’engalanaran els carrers per acollir els diversos actes que es celebraran per conmemorar la festivitat i per embellir les passades que realitzaran els gegants durant tot el cap de setmana.

 

Les Festes del Carrer Viserta nasqueren com les demés festes de barri de Monistrol en el si de la Festa del Corpus Christi i la seva Capvuitada. Durant els vuit dies en que durava la festivitat es celebraven les festes de carrer havent certa competivitat i rivalitat sana entre elles per veure qui tenia la passada i el carrer més lluïts. Així fou com els veïns de Viserta per tindre avantatge respecte els demés barris i carrers de Monistrol decidiren fer uns gegants de forma casolana primer i després comprant-ne uns a la casa “El Ingenio” de Barcelona l’any 1914 atribuïts a l’escultor Benet Escaler. Aquests gegants coneguts com a Ramir i Constança celebraran el proper any el seu primer centenari.

Anys més tard a la dècada dels anys 50 del segle XX s’hi sumà la Diana, la geganta que representa la filla dels vells gegants i que enguany estrena la restauració que ha estat realitzada per l’escenògraf Pau Fernández per tal de recuperar la pàtina i el caire antic de la pintura de la geganta que amb els anys s’havia anat esvaïnt.

Aquests gegants són el símbol més apreciat pels veïns de Viserta ja que es pagaren a subscripció popular entre els mateixos fent que els gegants siguin de propietat dels veïns.

Malgrat haver-se traslladat de dates passant del dimarts de Corpus al segon cap de setmana de juliol la festa encara manté aquell caire popular i festiu que sempre l’ha caracteritzat essent un dels altres elements atractius pels visitants les decoracions dels portals i dels carrers amb serrells, arcades de boix amb flors de paper i les figures o espais tematitzats fets casolanament pels habitants del barri.

Programa d’actes:

 

Dissabte 13 de juny

12:00 h: Repic de Campanes.

17:00 h a l’Era: Cercavila i jocs infantils, seguidament, berenar pels nens i repartiment de làmines pel Concurs de dibuix ràpid infantil.

21:00 h a l’Era: Sardinada Popular.

23:00 h al pla del Cremallera: Ball de Nit amb el grup “Duet Solistes”, amb la participació dels Gegants de Viserta i estrena de la nova restauració de la geganta realitzada per l’escenògraf Pau Fernández.

Diumenge 14 de juny

09:00 h a la placeta de Julià Fuchs: Xocolatada Popular.

10:00 h a l’Era: Passada amb els Gegants i Cabeçuts per anar a Missa.

11:30 h a la Parròquia: Santa Missa, benedicció de les coques i cant dels Goigs.

Acabada la Missa: Passada fins l’Era, ball dels Gegants i sardana. Repartiment dels premis del Concurs de dibuix ràpid.

A partir de les 17:00 h a l’Era: Trobada de gegants, cercavila i ballada de colles, fi de Festa i acomiadament de les Festes del carrer 2013.

 

Bona Festa a tothom, us hi esperem!

 

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Corpus Christi 2013

En motiu de la festivitat de Corpus Christi la colla de geganters i grallers del carrer Viserta de Monistrol participarà dels actes que es realitzaran el proper diumenge dos de juny per celebrar aquesta antiga festa. Essent aquest el segon any que no es realitza la processó amb el Santíssim Sagrament pels carrers de la vila, a petició de la Parròquia i amb el suport de la colla de geganters es farà una alegre Passada pels carrers de Monistrol acabat l’Ofici Solemne de Corpus Christi. De bon matí es portaran els gegants Ramir i Constança a l’església parroquial on, des del presbiteri, oïran Missa i faran acatament al Santíssim durant la benedicció Eucarística que es farà durant la celebració religiosa que s’iniciarà a dos quarts de dotze del migdia. Acabat l’Ofici, entre un quart i dos d’una es donarà inici a la Passada dels gegants pels carrers de Sant Pere, Manresa i Julià Fuchs on es es finalitzarà l’acte. Esperem que hi assistiu i gaudiu tots d’una bona diada de Corpus!

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari