El Centenari

Els Gegants centenaris de Viserta, al costat de les escales del Rossinyol, l’any del seu centenari. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

Aquest any, per Monistrol, és un any d’aniversaris. La cultura popular i tradicional està de festa a la nostra vila ja que tant la Festa de Sant Sebastià que celebra el 125è aniversari de la seva Associació com la del carrer de Viserta que celebra els 100 anys dels seus Gegants són dues de les celebracions més antigues i populars del calendari festiu monistrolenc.

Enguany que es celebra aquest aniversari tan significatiu pel nostre municipi no podiem restar de braços creuats sense celebrar com cal aquesta efemèride. Per això des de la nostra entitat hem preparat un seguit d’activitats per aquest 2014 a fi de festejar l’aniversari dels Gegants de Viserta.

Des de l’any 1998 en què s’estrenaren les rèpliques dels Gegants Vells, aquests deixaren de sortir i han restat inactius als locals de la colla de geganters. Aquest any era l’ocasió per tornar-los a fer ballar per Monistrol bo i restaurant-los , confeccionant-los uns nous vestits i estructures de fusta per tal que puguin lluïr com el dia de la seva estrena.

El dia 15 de juny es commemoraran els 100 anys justos de l’estrena dels Gegants de Viserta i es farà la presentació de la seva nova imatge a l’Era del seu carrer, també s’inaugurarà un mosaic de rajola que commemora el centenari i després d’una cercavila i l’estrena del seu ball propi s’inaugurarà una exposició sobre la història d’aquestes figures.

El dia de Corpus els Gegants centenaris també sortiran al carrer i ballaran el seu ball davant el S.S.exposat en la custòdia després de la benedicció de terme que tindrà lloc acabat l’Ofici solemne.

El dia 28 de juny en què es celebra la revetlla de Sant Pere s’iniciaran les Festes del carrer de Viserta amb activitats lúdiques per a tothom que s’allargaran fins el dia 13 de juliol en que s’acabaran les celebracions populars del barri. El dia 6 de juliol es farà la presentació del documental “Viserta, 100 anys a pas de Gegant”, els dies 12 i 13 de juliol tindran lloc els actes centrals de la celebració del centenari amb la celebració d’una trobada de gegants centenaris (tots ells peces originals) el dissabte i els actes tradicionals de la festa del carrer el diumenge amb la passada, la celebració de la Missa, la recuperació dels Quatrers i l’estrena d’una obra teatral sobre la festa del barri titulada “Viserta o El carrer del Sac”.

Per la Fira de la Coca i el Mató s’obrirà al públic una nova exposició sobre l’any del centenari i està previst publicar a finals d’any un llibre sobre la història dels Gegants de Viserta i els seus 100 anys de balls i festa.

Tot això amb el suport del nostre Ajuntament i d’altres institucions que juntament amb la col·laboració de totes les entitats de cultura popular de la nostra vila ajudaran a fer més gegant aquest aniverari tan significatiu per Monistrol.

Us convidem a participar activament de tots els actes i celebracions que organitzem i que això també us ajudi per estimar més i sentir-vos vostres als Gegants del carrer de Viserta, els Gegants de Monistrol.

Logotip del centenari dels Gegants de Viserta, creat pel geganter Joan Pozo i Marcet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *