dels “carrers de Dalt”

Els cabeçuts a la Festa dels Carrers de Dalt. Fons fotogràfic de la família García-Clotet

La Festa dels carrers de Dalt fou la successora de l’antiga Festa del Carrer del Puig. Aquesta festa era celebrada conjuntament pels carrers del Puig, Montserrat, Camp, Germanes Dominiques, Àngel, Escoles, Guilleumes, Dr. Zamenhoff, Germana Pilar, Sant Sebastià, Sant Jaume, Mn. Cinto Verdaguer i camí de l’Àngel. Començà a celebrar-se en ple ressorgiment de les festes del carrer a Monistrol de Montserrat l’any 1976. Aquestes, juntament amb les del barri de Viserta i el de l’Altra Banda, foren les festes que se celebraren sense interrupció durant més anys seguits entre les dècades dels 70 i 80 del passat segle, enrere quedaren en aquest període les festes dels carrers Sant Joan i Sant Pere que a partir de l’any 1983 ja no es té constància de la seva celebració.

El barri dels carrers de Dalt, al poc temps de reempendre la seva festa a partir de 1976, adquirí un grup de nans procedents del taller murcià “Artesanía Mirete” i participaven de les cercaviles que es feien durant el dia central de la festa. Els responsables de la festa els compraren a la reconeguda botiga barcelonina “Industrial Bolsera” on, com a “El Ingenio”, també s’hi venien cabeçuts procedents de tallers d’imatgeria d’arreu d’Espanya. Aquests nans estigueren relativament poc temps en actiu ja que l’any 1988 ja no hi hagueren festes dels carrers de Dalt i no es tornaren a reempendre fins l’any 1995 quan se sobreentén que aquests tornaren a participar de la dita celebració veïnal malgrat que als programes d’actes d’aquell any no se’n faci cap tipus de menció. En la mateixa dècada deixarien de celebrar-se aquestes festes i els cabeçuts quedaren a l’oblit.

Els cabeçuts dels “carrers de Dalt”, ballats per l’Esbart, juntament amb els del carrer Manresa per la Fira de la Coca i el Mató. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

L’any 2000, en el marc de la Fira de la Coca i el Mató de Monistrol, l’Esbart Monistrol Dansaire volgué afegir al seu repertori i exhibir a plaça el “Ball dels Nans Nous” de la Patum de Berga. Per tal de poder realitzar la dansa, els membres de l’entitat demanaren la cessió puntual dels cabeçuts que tenia en custòdia l’A.F.U.M. (els propis de l’associació de veïns i els del carrer Manresa) i també en demanaren cinc als antics organitzadors de les Festes dels Carrers de Dalt, que els hi cediren i els hi acabaren regalant. Aquests cinc cabeçuts representen el cèlebre personatge de la companyia Disney “Minnie Mouse”, un ogre, un dimoni, un pallasso i un simpàtic negret.

Els últims cabeçuts d’aquesta festa, els quals representaven un dels set nans del conte “la Blancaneus”, el mític Stan Laurel (el “Flaco”)  i un home fent ganyotes amb un mocador lligat al cap com si tingués mal de queixal, restaven desats a les dependències de Ramon Clarassó, veí del barri, qui havent-ho parlat amb altres membres de l’antiga comissió de festes i per evitar-ne l’oblit i alhora procurar per tal de preservar-les, les entregà al veí del barri de Viserta Joan Pozo qui en té cura fins a dia d’avui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *