Festa del Carrer Viserta 2021

Enguany vivim un nou any marcat per la pandèmia de la Covid-19. Malgrat tot el veïnat de Viserta, amant i zelós custodi de les seves tradicions, no vol renunciar a una nova edició de la seva antiga Festa del Carrer amb els seus Gegants centenaris. Per aquest motiu la Comissió de Festes de l’Associació de Veïns A.F.U.M. ha elaborat, pel proper cap de setmana dels dies 10 i 11 de juliol, un nodrit ventall d’actes, respectant al màxim el programa d’activitats tradicional, amb la màxima cura per tal de poder gaudir, com el passat any, d’unes Festes del Carrer amb tanta o més alegria que en les passades edicions. Per aquesta raó, i per adaptar alguns dels actes a la normativa vigent, es demana a tots els participats dels actes l’ús de la mascareta i el respecte a les distàncies de seguretat seguint les normatives dels actes culturals realitzats a l’aire lliure.

Els Gegants de Viserta juntament amb els Quatrers durant la Festa del Carrer de l’any 2020. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

La imatge del cartell d’enguany és una picada d’ullet, plena de color, als símbols intrínsecs de la nostra festa, els Gegants i les enramades. Agraïm un any més el treball i la feina ben feta al nostre cartellista Eloi Casanovas qui ja ha realitzat els cartells dels darrers anys, aplaudits i elogiats per tothom. Aquelles famílies que vulguin encarregar coques de la festa per a beneïr-les durant l’Ofici us fem saber que l’establiment encarregat d’elaborar els típics Pans Beneïts serà la Pastisseria de Cal Nando.

Preguem als participants de la festa que siguin responsables en tot moment respecte als consells i recomanacions proporcionats pel Govern i l’organització. Gaudim al màxim aquesta celebració tan nostrada i tinguem confiança de poder celebrar la del proper any amb l’esplendor i normalitat a la que estem acostumats. L’edició d’enguany, però, malgrat no tindre el lluïment de costum visquem-la amb molta joia i, sobretot, amb molt de sentiment!

Que passeu una molt bona Festa del Carrer!

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Festa del Carrer Viserta 2020

Aquest any és atípic per a tots però encara ho és més per aquelles persones amants de les tradicions i les festes populars, ja que a causa de la Covid-19 moltes d’elles han hagut de ser suspeses o traslladades de les seves habituals dates de celebració. En el cas de Monistrol podem dir que, tenint en compte el seny i la prudència que cal tenir respecte a la salut pública, també s’ha procurat vetllar per la convivència, la humanitat i la socialització que tant necessita la nostra societat i també són part fonamental en la salut i benestar dels nostres conciutadans. Per aquest motiu, amb el fervor popular que no vol renunciar a les festes pròpies de la vila, els monistrolencs han adaptat el seu calendari festiu a les necessitats del moment i, en el cas de la Festa del Carrer Viserta, també ha sigut així per evitar renunciar a la seva tan anhelada celebració.

La Geganta Jove durant la passada de la Festa del Carrer Viserta de l’any 2019. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

La Comissió de Festes de l’Associació de Veïns A.F.U.M. ha elaborat, pel proper cap de setmana dels dies 11 i 12 de juliol, un seguit d’actes, respectant al màxim el programa d’activitats tradicional, amb la màxima cura per tal de poder gaudir de les Festes del Carrer amb tanta o més alegria que en les passades edicions. Per aquesta raó, i per adaptar alguns dels actes a la normativa vigent, es demana a tots els participats dels actes l’ús de la mascareta i el respecte a les distàncies de seguretat, s’han suspès els àpats populars i la trobada de gegants i s’han substituït els jocs infantils i el ball de vetlla per un espectacle de titelles i un concert, respectivament, realitzats seguint les normatives dels actes culturals realitzats a l’aire lliure. Com a novetat cal destacar la recuperació de l’Acció de Gràcies a l’església parroquial la tarda de diumenge, amb la participació dels gegants i els Quatrers.

El cartell d’enguany és, com fou l’any passat, obra de l’il·lustrador barceloní Eloi Casanovas qui ha optat per un disseny fresc i innovador però alhora respectuós amb la tradició de la festa com a imatge de l’edició d’enguany. A causa que Cal Barquet va tancar la seva fleca enguany l’establiment encarregat d’elaborar els típics Pans Beneïts serà la Pastisseria de Cal Nando.

Preguem als participants de la festa que siguin responsables en tot moment respecte als consells i recomanacions proporcionats pel Govern i l’organització. Gaudim al màxim aquesta celebració tan nostrada i tinguem confiança de poder celebrar la de l’any vinent amb l’esplendor i normalitat d’altres edicions. La d’enguany, però, malgrat no tindre el lluïment de costum visquem-la amb alegria i, sobretot, amb molt sentiment!

Que passeu una bona Festa del Carrer!

 

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Els Gegants mantenen la típica festa del Corpus Christi 2020

Els Gegants Vells en la festa de Corpus de l’any 2019. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

Malgrat les intenses i convulses jornades que ha viscut el nostre país, a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19, i les llargues setmanes de confinament intensiu que hem hagut de mantenir, per la prevenció del contagi i el benestar dels nostres conciutadans, podem dir amb molta joia que, tot i haver hagut de modificar la programació tradicional dels actes a celebrar, Monistrol gaudirà la celebració del Corpus Christi.

Els actes litúrgics es mantenen al temple, que sols permetrà el 50 % del seu aforament. Així, diumenge catorze de juny a les deu del matí, els campaners repicaran amb gran gatzara les campanes de la vila per anunciar que és festa grossa com a preludi de l’Ofici solemne que tindrà lloc, a dos quarts d’onze, a l’església de Sant Pere. Acabada la celebració eucarística, els Gegants Vells de Viserta oferiran el seu ball, dins de la nau de la parròquia, al Santíssim Sagrament entronitzat en la custòdia i l’acompanyaran sortint en processó fins la plaça de l’església on es beneirà el terme municipal i es pregarà per l’erradicació i control del coronavirus.

Havent-se suspès la tradicional processó general de Corpus, per no deixar la vila sense actes festius al carrer que encomanin la joia de la festivitat a xics i a grans, es realitzarà una animada cercavila, amb acompanyament d’orquestra, que seguirà el curs tradicional de la processó eucarística d’aquest dia. Aquest passacarrers s’iniciarà a les sis de la tarda des del temple parroquial.

Per tal d’evitar aglomeracions i possibles contagis d’aquesta malaltia es prega a tots els vilatans dels carrers per on passi la desfilada folklòrica que no segueixin els gegants en la seva passada sinó que els gaudeixin des dels seus portals i balcons llençant-los, com de costum, la ginesta i els paperets típics de la diada. Els altres vilatans que desitgin veure la cercavila podran apropar-se als carrers per on passaran i disposar-se en un lloc, sense gent, seguint les mesures pròpies i dictades pel Govern (ús de mascareta, distàncies de seguretat entre persones, etc.)

Us animem a participar de la festivitat, sigui presencialment o des de casa, tots amb seny i prudència. Esperem que el pas dels gegants sigui, per a tots, un record que després de la tempesta sempre hi ha un petit bri d’esperança de tornar a veure els rajos del sol trencant els núvols i il·luminant el nostre cel. Esperem que també sigui així en aquest greu cas provocat per la pandèmia i puguem celebrar plegats, de nou i amb la normalitat acostumada, les nostres festes i tradicions.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els Gegants de Viserta a la revista Dovella

El número 126 de la revista Dovella, que edita el Centre d’Estudis del Bages, té aquesta vegada un marcat caràcter festiu i tradicional per difondre la història de les parelles de gegants centenaris d’aquesta comarca.

Recull quatre articles sobre els gegants de Cardona per Andreu Galera; els gegants vells de Súria per Albert Rumbo; els gegants vells de Manresa per Marc Torras i els gegants de Viserta per Salvador Redó. Complementen el número un interessant article de les músiques que ballen els gegants centenaris del Bages per Glòria Ballús, doctora en musicologia, un resum del premi Esteve 2018 per Xavier Jovés; un article sobre els Soler, pintors siscentistes de Xavier Sitjes i les seccions fixes de document inèdit; imatges i patrimoni industrial. La revista Dovella 126 ha rebut el suport de l’Ajuntment de Manresa i l’Institut Ramon Muntaner.

No deixeu d’adquirir la revista en qualsevol dels punts de venda on podeu comprar-la i contribuïreu així a la investigació i difusió del patrimoni d’aquesta comarca.

Des de l’Associació de Veïns A.F.U.M. i els geganters del carrer de Viserta volem agraïr especialment la feina realitzada pels senyors Redó i Ballús els quals han tractat amb especial cura la història dels nostres típics gegants.

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Festa del Carrer Viserta 2019

Aquest cap de setmana, els dies 13 i 14 de juliol, se celebrarà a Monistrol un altre edició de la més que centenària Festa del Carrer de Viserta, ja datada i documentada l’any 1834.

El veïnat de Viserta, encapçalat pels seus Gegants Vells i la seva Geganta Jove, celebraran un intens cap de setmana festiu amb un nodrit ventall d’actes lúdics per a tothom destacant-ne els més tradicionals i típics, esperats per tota la població. Les alegres notes dels músics de la banda faran les delícies de tot el públic durant les passades i els gegants les amenitzaran amb el seu ball que embadaleix a petits i grans. Aquest any els Quatrers de la Festa són Aitor Azorin i Roser Gumà, Alfons Santos i Maria Casajuana i Biel Ribalta i Anna Cardona.

El cartell d’aquesta edició és obra de l’il·lustrador barceloní Eloi Casanovas qui ha realitzat una aquarel·la representativa de les Festes del Carrer amb els Gegants com a protagonistes i diversos elements típics de la celebració. Cal destacar que l’autor ha sigut premiat enguany amb l’accèssit d’honor del concurs de cartells de la Patum de Berga, festa declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la humanitat per la UNESCO.

No deixeu perdre aquesta oportunitat única per veure l’única Festa del Carrer que encara existeix a Monistrol de Montserrat amb aquest aire típic de festa veïnal antiga. La sensació de passejar pels carrers enramats i ornats de serrells, amb els balcons endomassats… l’aire festiu que s’hi respira veient jugar la mainada als jocs de cucanya, l’efecte lumínic del ball del fanalet revestit del seu aire romàntic sota el sostre de serrells que fa d’envelat a la plaça dels Gegants, el dolç mossec que recorda sabors d’infància quan tastem la xocolata durant la celebració o mengem el tradicional “Pa Beneit”, tot són fragàncies, vivències, records… tots i cadascun fan grossa aquesta festa, la festa d’un petit veïnat però amb un esperit gegant, les Festes del Carrer Viserta, no hi falteu!

 

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Festa del Carrer Viserta 2018

Enguany torna a Monistrol una nova edició de la més que centenària Festa del Carrer de Viserta els dies 7 i 8 de juliol. Un ample ventall d’activitats per a totes les edats engloben un programa, que seguint els tradicionals cànons de la Festa ha elaborat la Comissió amb la millor de les intencions. Un cap de setmana festiu, familiar, és el que ofereix per a tots, veïns i visitants, el barri de Viserta. 

Aquest any, entusiasmats per la recuperació d’un antic costum, sota el guarniment dels carrers i junt a la presència dels Gegants de Viserta, comptarem amb la participació musical de la “Banda dels Gegants”, formació d’orquestra de 8 músics, que faran les delícies de tots els assistents i amenitzaran les típiques passades donant un ennaltiment a la celebració i un toc encara més alegre i festiu.

 

Aquest 2018, a més a més, el carrer de Viserta està de doble festa i és que celebra el 65è aniversari de la Geganta Jove que s’estrenà el 28 de juny de 1953. Junt amb els actes celebrats la passada vigília de Corpus per a festejar-ne l’efemèride i l’estrena del nou vestuari, el diumenge dia 8 aquesta geganta serà especialment protagonista de la passada de la tarda, on desfilarà juntament amb les altres gegantes que s’han realitzat arreu amb la mateixa fesomia. Hi participaran les següents parelles: Gegants de l’Hospitalet de Llobregat, de Manlleu, de les Borges Blanques, del barri de Sant Miquel de Cardona i de la Companyia Comediants.

Enguany els Quatrers de la Festa són: Pol Hinojosa i Nerea Quesada, Joan Pozo i Núria Carreras i Joan Aynaud i Nerea Suárez.  

Si voleu descobrir una antiga festa molt arrelada a la vila de Monistrol de Montserrat i no us voleu perdre un cap de setmana ple d’activitats i gegants, no ho dubteu, teniu una cita els dies 7 i 8 de juliol al barri de Viserta!

 

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Festes del Carrer Viserta 2017

IMG_5496Ja s’apropa la Festa del Carrer Viserta. Aquesta festa tan antiga, la referència més antiga de la qual es recula l’any 1834, és esperada durant tot l’any pels monistrolencs, especialment els d’aquest barri. És una festa que uneix al veïnat, els aplega i els recorda que formen part d’una mateixa família. Els gegants, propietat dels veïns, són el símbol inequívoc de la distinció i la unitat d’aquesta petita comunitat que ja al 1914 i durant moltes dècades ha fet un sacrifici comú volent preservar aquesta tradició tan bonica.

Enguany la Festa del Carrer s’escau els dies 8 i 9 de juliol. Com a novetats cal destacar la participació del jove Mag Sergio. Els demés actes són els tradicionals de les dues jornades.

Dissabte els protagonistes seran els cabeçuts del carrer Manresa ensems amb la mainada. Diumenge però és el dia dedicat a la tradició realitzant la típica passada dels Gegants de Viserta per acompanyar els veïns i els Quatrers a la Santa Missa. També hi participaran els infants que portaran coques o “pans beneits” per a beneir durant la cerimònia. A la tarda els gegants visertencs compartiran protagoniste amb els  demés gegants convidats a la festa durant la cercavila del vespre, que és hereva de l’antiga passada que es feia per anar a Completes i a Processó. Els actes de la celebració es clouran amb una gran ballada oferta pels gegants a tot el públic assistent, diumenge a les 8 del vespre.

Us facilitem aqui mateix el programa d’actes. No manqueu a la cita!

programafestesdelcarrer2017amblletra

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Processó de Corpus Christi 2017

El proper diumenge dia 18 de juny els Gegants Vells de Viserta encapçalaran, com és costum, la Processó General de Corpus Christi.

IMG_20160529_132135Els actes festius de la jornada s’iniciaran de matí a les 10 amb el festiu repic de campanes. La Santa Missa començarà a les 11 i seguidament es farà la Processó pels carrers de Monistrol on es passejarà el Santíssim Sagrament en la custòdia gòtica d’argent daurat, propietat de la parròquia, realitzada per Guillem Druell a caball dels segles XV i XVI.

El recorregut serà, com l’any passat, pels carrers de Sant Pere, Manresa i Julià Fuchs fins arribar a la plaça dels Gegants. Durant la processó es faran diverses estacions al Santíssim Sagrament i arribats a l’altar aixecat a la plaça dels Gegants es farà la benedicció del terme municipal.

Un cop retornada la processó a l’església i acabats els Oficis Divins es farà a la plaça de l’església el “Ball dels Gegants de Viserta”.

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Inauguració de les obres del Pont Gòtic

13015679_689129681227375_8269291074621921948_nMonistrol compta des de l’any 1317 amb un magnífic pont de manufactura gòtica del segle XIV realitzat durant els priorats de Bernat Escarrer, Ramon de Vilaregut i Jaume de Vivers.

Durant segles ha estat una peça clau pel desenvolupament de la vila de Monistrol al llarg del temps agilitzant el seu creixement i fent-lo un municipi molt accessible des de molts punts de la geografia catalana.

El passat any 2015 iniciaren les obres de restauració i millora del pont i gairebé durant mig any ha estat inactiu pel trànsit rodat de vehicles per aquesta causa. Ara, un cop acabades les intervencions que s’hi havien de fer, es procedirà a la inauguració de les obres el proper dissabte 16 d’abril a les 12:00 h a l’entrada del pont al carrer de Santa Anna, al barri de l’Altra Banda.

Com en les grans festivitats i commemoracions l’Ajuntament ha convocat a les entitats de més renom a participar de l’acte i així és com durant la celebració tindran lloc les actuacions de l’Orfeó Monistrolenc, l’Esbart Monistrol Dansaire, la colla de diables “Els Tronats, el grup de teatre “Emmantllevats” i, com no podia ser menys, els Gegants de Viserta que tindran el privilegi d’ésser els primers en creuar el pont, un cop estrenat, en cercavila.

No us perdeu aquest moment històric per Monistrol. Us hi esperem!

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari

Festa del carrer Viserta 2015

Ja arriben de nou les Festes del carrer Viserta! Enguany aquest cap de setmana, els dies 11 i 12 de juliol i diumenge vinent dia 19 és festa grossa al carrer del Sac i ho és amb els actes festius que des de la Comissió de Festes s’han preparat per la festivitat.

Com és tradicional els gegants de Viserta presidiran tots els actes més tipics de la celebració destacant la passada de diumenge per acompanyar als Quatrers, els nens amb els Pans Beneits i el veïnat per anar i tornar d’Ofici.

No deixeu de visitar aquesta celebració, l’única Festa del Carrer que es manté a Monistrol, que es recula a temps immemorials i és part del nostre record i el dels nostres avantpassats que sentien gran estimació envers aquesta festa.

Perquè no perdeu detall de cap dels actes que celebrem aqui teniu el programa d’actes de la festa del carrer:

 

Dissabte 11- 12:00 h des del campanar: Repic de campanes.- 17:00 h des de la pl. de l’Era: Cercavila de faràndula infantil.- 17:30 h a la pl. del Bo-Bo: Presentació dels actes del 25è aniversari de l’Esbart Monistrol Dansaire.- Seguidament: Jocs infantils, berenar i entrega de làmines del Concurs de Dibuix Ràpid Infantil.- 21:00 h a la pl. dels Gegants: Sardinada popular.- 23:00 h a la pl. dels Gegants: Gran Ball de Vetlla amb el conjunt “Duet Solistes”.
Diumenge 12- 09:00 h a la pl. de Julià Fuchs: Xocolatada popular.- 10:30 h des de la pl. de l’Era: Tradicional Passada amb els Gegants, Nans i Quatrers.- 11:30 h a l’Església Parroquial: Santa Missa i Benedicció dels Pans Beneits.- Seguidament a la pl. de l’església: Ball dels Gegants de Viserta, Passada fins a la pl. dels Gegants i repartiment de premis del Concurs de Dibuix Ràpid Infantil.- 18:00 h a la pl. de l’Era: Plantada de gegants.- 18:30 h des de la pl. de l’Era: Passada amb els convidats a la trobada de gegants.- 20:00 h al Pla del Cremallera: Mostra de balls de gegants.
Diumenge 19- 20:00 h a la Sala d’Art i Esplai: Obra teatral “Viserta o el carrer del Sac”.

 

 

 

No hi falteu, aquest cap de setmana teniu cita amb els Gegants de Viserta!

Publicat dins de Notícies | Deixa un comentari