Els Gegants de Viserta

L’origen de la tradició gegantera a la vila de Monistrol de Montserrat ens és difícil de precisar degut a la manca d’informació documental referent al tema als arxius del municipi. Sols tenim unes poques referències que trobà l’any 2017 el nostre veí Joan Pozo i Marcet a l’Arxiu Parroquial de Monistrol. Es trobaren un seguit de pagaments que feien els Quatrers en benefici de la Parròquia per als Oficis religiosos que s’encarregaven per la festa. El document més antic és el pagament d’unes Completes que realitza Joan Marcet l’any 1834.

dblasco9El record dels nostres avantpassats, que ha estat tramès de generació en generació, ens situa l’existència dels primers gegants de Monistrol al carrer de Viserta.  El nostre municipi ha relacionat sempre la tradició gegantera als veïns d’aquest popular carrer. Arran d’un episodi ocorregut el 1875  ja hi ha memòria de l’existència dels Gegants de Viserta pel record de diferents vivències dels veïns preparant la festa i els gegants durant l’atac inesperat de guerrillers i trabucaires en el desenvolupament de les guerres carlines.

Aquests primers gegants eren fets de manera totalment casolana. Per a fer el cap s’emprava una coixinera guarnida amb una màscara i una cabellera postissa, per al cos s’utilitzava una màrfega plena de pellofes i els braços els constituïen uns calçotets llargs plens de serradures. El millor cobrellit servia per a fer el vestit i els complements dels dos gegants eren aportacions fetes pels mateixos veïns que, de forma festiva, guarnia i creava aquests gegants per les festes de Corpus Christi.

No fou fins l’any 1913 que els veïns, moguts per l’anhel de comptar amb la propietat d’uns gegants amb cara i ulls, començaren a moure fils per tal de comprar una parella de gegants a Barcelona.

El record d’alguns veïns diu que els vells gegants els cremaren públicament abans d’estrenar-se els nous l’any 1914.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *