Celebrar els 20 anys no és gaire usual. Si bé és un número rodó, en qüestió d’anys, és més habitual celebrar-ne els 25. Però a Sant Climent teníem ganes de fer una festa d’alçada. Volíem situar el nostre petit poble al mapa, i també demostrar-nos a nosaltres mateixos, que tot i ser un poble petit, podem fer coses molt grans!
Els actes d’aquesta celebració els començàvem ja el divendres 7 de juny, amb la inauguració de les exposicions “20 anys de gegants a Sant Climent”, amb fotografies de la colla, i “Gegants de Paper”, cedida pels geganters de Rubí, que restarien obertes fins el 16 de juny.
Però la festa grossa va tenir lloc al llarg de tot el cap de setmana del 15 i 16 de juny. A primera hora del matí els firaires vinguts d’arreu de Catalunya ja mostraven els seu productes gastronòmics i artesanals. Durant el matí, van tenir lloc una trobada de puntaires, on l’Associació de Puntaires de Sant Climent ens va fer entrega d’uns obsequis fets amb puntes de coixí, per a en Climent i la Llúcia, i també activitats infantils i inflables per als més menuts, on van poder fer-se el seu capgròs. El matí va acabar amb una ballada de tots els capgrossos i gegantons amb en Climent i la Roser.
A primera hora de la tarda començaven a arribar les colles que participarien a la Va Mostra de Grups Folklòrics. Després de la plantada i la mostra de músics, va començar el passacarrers, amb la participació de les colles que ens acompanyaven aquella tarda: l’Àliga de La Bisbal d’Empordà, portada pels geganters de Badalona, la Mulassa de Tarragona, el Ball de Gitanes de Granollers, el Ball de Cavallins de Montornès del Vallès, el Drac de Terrassa, el Ball de Pastorets de LA SACA de Sitges, els Falcons de Piera, els Gegants Bojos de Solsona, la colla sardanista “Brots del Cim” de Berga, els gegants de Parets del Vallès, els gegants de Molins de Rei, els de Sant Andreu de la Barca, i els convidats d’honor, en Treball i na Cultura, junt amb els capgrossos i gegantons de l’Agrupació. En acabar la passejada pels carrers de la vila, els Falcons de Piera ens van fer una breu actuació de lluïment, i per cloure els actes de la tarda, tota la imatgeria de l’Agrupació va realitzar els seus balls de protocol.
Després del sopar popular, tothom va prendre lloc a plaça per gaudir de l’espectacle “El Cicle Festiu de l’Any”, un espectacle on, a través dels balls de les diferents colles participants a la Mostra, vam repassar les principals festivitats del corpus festiu català. D’entre els balls que van participar a l’espectacle, cal mencionar-ne tres estrenes: en primer lloc, el Ball Nou dels gegants de l’Agrupació va ser ballat amb música de cobla, amb arranjament de Jesús Ventura. La segona estrena de la nit va ser la coreografia amb punts lliures de la sardana “Corpus a Berga”, interpretada per la colla “Brots del Cim”. I per tancar l’espectacle, els gegants de Sant Climent, van realitzar un ball a tres dins d’una gran rotllana sardanista al so de la tan nostrada (pels climentons) sardana “Per Cireres Sant Climent!”.
En acabar l’espectacle i el castell de focs, la nit no havia fet més que començar. Acompanyats per la txaranga Sindicatto Pomorska Marching Band, en Climent i la Roser van realitzar un animat cercavila nocturn pels carrers del centre antic de Sant Climent, per acabar a la Plaça de la Vila, on va seguir la festa amb els concerts de La Banddarra, Trifàzic i Els Laietans.
I sense haver pogut dormir gaire, a primera hora del matí Els Laietans ens despertaven al so de les Matinades, acompanyats pels trons i la repicada de campanes que ens va oferir la Colla de Campaners. Cap a les deu del matí ja feien cap les parelles de gegants participants a la XXI Trobada, que va començar, com ja és habitual, amb la mostra de balls. Us cop acabada, vam començar la passejada pels carrers de la vila, amb la participació de totes les colles que ens acompanyaven: els gegants d’Olesa de Bonesvalls, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Vilassar de Dalt, Santa Coloma de Cervelló, La Roca del Vallès, Esplugues de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei i Sant Cugat del Vallès. I també vam comptar amb la presència, els balls i els versos dels Bastoners i el Ball de Gitanes de Lavern. La trobada gegantera va acabar amb una ballada conjunta al so de “El Patumaire” interpretat pels Laietans.
I arribava la recta final de la celebració. Diumenge a la tarda, tot i la forta calor, la Plaça de la Vila es va omplir dels colors de les tres colles castelleres que van participar a la primera Diada Castellera de la història del nostre poble. Els Castellers de Castelldefels, Castellers del Poble Sec i els Xics de Granollers ens van oferir els seus millors castells. I en acabat, va tenir lloc la ballada de sardanes dedicades a gegants o el món geganter, on vam poder escoltar, i ballar, entre d’altres, la sardana “Els Gegants de l’Agrupació”, i “En Climent i la Roser”, dedicada als nostres gegants. La Cobla Vila d’Olesa, que ens va acompanyar durant l’espectacle de dissabte, i la ballada de sardanes, van ser els encarregats també de tancar la festa acompanyant en Climent i la Roser en el darrer dels cercaviles d’aquest llarg, però intens, cap de setmana.
Des de la colla de Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat volem agrair a tots aquells qui heu col·laborat a fer possible aquest gran cap de setmana.