La colla gegantera del carrer Viserta es va fundar a principi de la dècada dels 80 aquesta colla ja no estava formada tant sols per veïns d’aquest carrer sinó que també hi formaven part gent de tot Monistrol. Cal dir que antigament tant sols tenien el privilegi de portar els Gegants els veïns del carrer.
La Colla, encapçalada per l’aleshores cap de Colla Joaquín Espinosa va començar a sortir a trobades geganteres arreu de Catalunya i la necessitat de tenir músics per a fer possible la dansa dels gegants va condicionar la formació del grup de grallers que en els seus inicis va ser format pels més menuts de la colla, aquests novells grallers, que s’estrenaren amb el nom de Grallers de Monistrol l’any 1987, van ser dels primers grups d’aquesta índole al Bages Sud i actuaren per altres comparses de la comarca com els cavallets de Manresa.
En els seus inicis essent un nombrós grup de persones la colla portava els tres gegants arreu del principat. Però després veient feixuga la tasca de portar la Geganta Vella es va optar per a portar a les trobades de gegants tant sols el Gegant Vell i la Jove.
L’afició per assistir a les trobades de gegants va fer que la colla en volgués organitzar a Monistrol i així va ser, l’any 1989 per la Festa Major es va fer la primera trobada de Gegants, no fou fins més endavant que la trobada es traslladà a la Festa del carrer Viserta que actualment se celebra el segon cap de setmana de juliol. La trobada es fa el diumenge a la tarda i és en aquest moment de la Festa que gegants d’arreu visiten Monistrol i fan la passada, ensems amb els Gegants de Viserta, que acaba a l’Era amb la ballada de les colles i el fi de festa.
L’any 1998 els gegants originals estaven molt fets malbé i la Colla va fer una recapta de diners per a poder fer-ne una rèplica exacta més lleugera feta de fibra de vidre, després de molts esforços la còpia es va poder realitzar i la feina va resultar de l’agrat de tots ja que la còpia va ser tant exacta que si no es veu per la diferència de pes i de material resulta quasi impossible saber quina és l’escultura original i quina n’és la còpia.
Amb aquestes còpies, fetes de fibra de vidre, es va aconseguir tenir uns gegants idèntics als anteriors, però molt més resistents i amb una reducció de pes considerable, la qual cosa els feia molt més fàcils de portar. Així s’assegurava la bona conservació dels gegants originals que podrien descansar desats a les dependències de la colla.
Avui dia la Colla s’assegura de la bona conservació dels Gegants i del seu manteniment.
A l’atenció del Cap de Colla
Soc Glòria Ballús, musicòloga (de Manresa), i estic interessada en la música dels vostres gegants centenaris. La del Ball de Gegants, les que tingueu pròpies o les que en les sortides acompanyen al Gegants.
Estic fent un treball sobre la música dels gegants centenaris del Bages.
Puc venir al vostre local per recollir informació i les partitures.
El meu telèfon 696954171 – 93 873 04 17
moltes gràcies