El Cisco “el Bisco” va d’estrena!

 

El gegantó Cisco “el Bisco”

el més representatiu dels gegantons de la colla, i el que més esperen els

infants durant les cercaviles va néixer com a geganto l’any 1993, anteriorment i des de mitjans dels anys 60 era un dels cabeçuts que el carrer Manresa va comprar per les seves festes del carrer.

Des de la seva estrena tots l’hem conegut amb la seva típica vesta verdosa, però mai ha anat caracteritzat de cap personatge en concret. Fa uns anys i per dotar la figura de més guarniment el Cisco anava amb una barretina, obsequi de la trobada comarcal Bages-Berguedà d’Avià.

Així doncs, dos dels membres de la nostra colla en Josep Hernández i en Joan Pozo volgueren dignificar la figura del gegantó dotant-lo d’una caracterització pròpia. Veient que la seva funció a les cercaviles i passades era la d’obrir pas als gegants i fer juguesca amb la mainada que espera ansiosa el pas d’aquestes figures gegantines, optaren per caracteritzar-lo de vassall o joglar medieval. Com que és temps de crisi i la confecció i tela del vestuari no tenen un preu molt baix, decidiren fer tant sols una caputxa vermella amb uns picarols per tal de fer joc amb la típica túnica verda del gegantó i així no gastar tant en tela per a fer el vestuari.

De seguida es posaren en contacte amb la Mª Rosa de Ca l’Aragonès, una veïna del carrer Viserta que igual que és amant de les festes del carrer, també ho és dels nostres gegants, i decidí fer-nos gratüitament els patrons de la caputxa. Amb la seva ajuda, i la seva amabilitat per cedir-los casa seva i “ensenyar-los” a confeccionar aquella peça de roba acabaren d’ennllestir-la del tot durant el mes d’Agost.

Per agraïr aquest gest a aquests dos veïns del carrer, el gegantó Cisco va voler agraïr-los personalment la seva ajuda, entrega i dedicació i va visitar-los a la seva casa del carrer Viserta junt amb alguns membres d ela colla per a fer-li un obsequi a la Mª Rosa d’una capsa de bombons i un quadre d’agraïment.

Podreu veure en directe el canvi del nostre gegantó durant la propera Fira de la Coca i el Mató!

Quant a Viserta

Els Gegants de Viserta foren estrenats l'any 1914 durant les festes de carrer que el veïnat de Viserta celebrava per la Capvuitada de Corpus Christi. La seva tradició, segons fonts orals, es recula a mitjans del segle XIX.
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *