Un carrer amb més d’un nom

Els nostres gegants es coneixen popularment com a gegants de Viserta, però tothom ens pregunta on és aquest lloc. Voldríem aclarir que és el nom popular que reb a Monistrol el carrer Julià Fuchs, que és el propietari dels gegants. Tot i això us volem explicar el perquè d’aquest mot i donar-vos així una resposta aproximada a aquesta pregunta: Què vol dir Viserta? Doncs aquesta, és una pregunta que a molts monistrolencs ens costa contestar. Fins i tot els veïns d’aquest carrer tenen greus problemes a l’hora d’intentar donar resposta a l’incògnita, i és que l’origen d’aquest nom ja fa temps que s’ha perdut en la memòria dels habitants de Monistrol.

El carrer Viserta guarnit per la seva festa. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

Davant d’aquest gran dubte, seria interessant cercar algun indici que ens pugui ajudar a esbrinar d’on prové aquest mot i saber alhora el seu significat.Primer de tot, seria bo explicar l’origen de dit carrer. De les portalades més antigues conservades al carrer Viserta, en destaca la del nº 33 on a la dovella central hi posa com a data l’any 1636. També hi ha altres portes amb la data marcada al portal d’entrada com eldel nº 27 on hi marca l’any 1756 i el nº 14 on hi surt el 1726. Això ens pot donar algunes referències alhora de posar una possible xifra per marcar els inicis del carrer Viserta, tot i no ser ni precisa ni molt concreta podem afirmar que la seva urbanització podria començar a principis del segle XVII i allargar-se durant els segles XVIII i XIX quedant durant aquest últim ja consolidat i més o menys força semblant a com el podem contemplar avui dia. Durant els segles anteriors l’indret on suposadament es començà a bastir el carrer Viserta era ocupat per la pedrera local, al lloc popularment conegut avui dia com “La Cabanya”, que aleshores s’anomenava la “Plancanal”. Aquest nom es pogué conservar fins als nostres  dies en el parlar quotidià dels veïns d’aquest carrer a mercès de la fira que des d’antic es celebrava en aquesta localització pels volts de Santa Apol.lònia, coneguda com la fira de la Plancanal i que es celebrà fins arribats els anys 40 del segle XX. Tot i que estem buscant el significat del nom Viserta, és interessant deturar-nos també per comentar els diferents noms que ha rebut aquest carrer al llarg dels segles, ja sigui reconeguts oficialment o fruit de l’inventiva popular. Les referències més antigues ens parlen del carrer de la Plancanal, aquest nom és suposadament format per les paraules “pla amb canal” que ens dóna referències a com era el territori on es situava la pedrera, una plana amb un torrent al mig (avui dia soterrat). Altres documents ens anomenen el carrer de la Plancanal com a carrer de la Concepció, aquest nom prové de la capella que antigament i fins la guerra civil estava construïda a l’Era de Viserta, no seria extrany doncs que aquesta capella donés nom al dit carrer com també al portal d’entrada de les muralles monistrolenques situat a la cruïlla dels carrers Manresa, Viserta i del Puig. Un altre dels noms que rep és el del carrer del Sac, aquest però té un origen plenament popular ja que mai n’ha sigut un dels seus noms oficials, segons sembla pel que ens diu la memòria dels habitants més vells d’aquest lloc s’anomenava popularment així pel fet del
constant anar i venir dels nombrosos homes que cuidaven els seus horts amb sacs carregats a l’esquena després de la jornada de treball, això s’explica pel fet de que aquest carrer era de pas obligat per molts dels que treballaven la terra a les hortes d’en Maians o als diferents horts i vinyes situats prop del cementiri. L’altre nom pel qual es coneix és l’actual. El carrer Viserta es rebatejà l’any 1928 amb el nom de Julià Fuchs. Aquest home d’origen suís, conegut com “Don Julián” i molt estimat i respectat pel Monistrol de principis de segle XX, fou enginyer i va ser director de l’explotació del Cremallera de Montserrat. Va impulsar notablement les condicions de vida de la nostra vila, projectant la construcció dels dipòsits i la xarxa de distribució de l’aigua potable, ajudant en les gestions a Mn. Josep Cañís per la vinguda a Monistrol dels Germans de La Salle i intervenint per l’establiment de la Caixa d’Estalvis. Per tot això se li atorgà el títol de Fill Adoptiu de Monistrol.

Bust de Julià Fuchs i Liègme, fill adoptiu de Monistrol, que dóna nom al carrer des de 1928. Fons fotogràfic de la família Pozo-Marcet

Tot i aquesta petita recerca, que no deixa de ser un cúmul d’hipòtesis sobre el possible significat del nom més emblemàtic del carrer Julià Fuchs, ens és impossible precisar d’on prové aquesta paraula. Esperem trobar algun dia l’enigmàtica resposta d’aquest dubte, i així desvetllar aquest misteri sobre el nom més típic d’uns dels carrers més singulars del nostre Monistrol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *