Petita història dels gegants

En Josepet i la Blanqueta són un pagès i una pubilla que representen el passat agrícola de la Llagosta i la bellesa de les seves mosses. La Torradeta és el gegant més característic del nostre poble, perquè representa una llagosta.

Es diu, precisament, que la Llagosta va ser nomenada d’aquesta manera ja que, al ser una zona envoltada per rius i rieres (Riu Besòs, Riera de Caldes i Riera Seca), hi havia molts conreus de blat de moro i altres cereals, així com també de verdures, hortalisses i arbres fruiters: d’aquí ve la tradició agrícola de la Llagosta.

Per tant, sempre hi havia moltes llagostes que viatjaven per les vores dels rius i passaven una bona temporada al “Pla de les Llagostes”. D’aquesta manera es coneixia la zona on es troba actualment el nostre poble. Però aquesta és una de les moltes explicacions de l’origen de la Llagosta…

Al setembre de 2006, l’actual Colla Gegantera de la Llagosta va decidir reunir-se per formar una nova colla que aconseguís, de forma definitiva i constant, fer voltar i ballar els gegants llagostencs a la nostre poble i per arreu de Catalunya. Havent constituit institucional la colla a mitjans de 2007, ja es va aconseguir establir un calendari anual ple de trobades i activitats aquell any, amb el compromís de planificar-ne un cada any.

Cal destacar que la Blanqueta és la Pubilla del Vallès 2007 i 2011, ja que la Colla Gegantera de la Llagosta va organitzar al nostre municipi la 14a i la 18a Trobada comarcal de gegants i capgrossos del Vallès Oriental i Occidental.

                            

Fotos: web Taller Sarandaca de Granollers (http://www.sarandaca.com/cat.htm)