Sant Quirze del Vallès

Generació Gegantera

La família Beltran te parentiu amb la família Chiva, primers portadors del gegants de Sabadell, quan el senyor Vicenç Chiva, per raons de edat, va anar deixant la feina en mans de la família Beltran, una família que ha dedicat  5 generacions al món geganter.

Un dels primers de la família va ser en Manel Beltran (tercera generació), desprès va ser el seu fill Albert Beltran Hilari (quarta generació) que va començar a anar amb la colla de Sabadell quan tenia només 5 anys i es va anar introduint en la feina de geganter.

Va començar portant els capgrossos desprès el gegant el Vicento (de Sabadell) fins que va arribar a ser cap de colla, cal comptar que més d’un membre de la família antigament  havia portat gegants, els germans del Manel Beltran en Pepito i en Joan també formaven part de la colla, els nebots per un altre banda de la familia Escartí també van estrenar-se primer amb els capgrossos i desprès amb gegants.

L’Albert Beltran Hilari, a mitjans dels anys 60, quan es va casar, decidí deixar el barri de la creu alta de Sabadell per anar a viure a Sant Quirze del Vallès, allà amb el temps juntament amb el seu cosí Antoni Beltran Asens proposar a l’Ajuntament de Sant Quirze que fessin una parella de gegants. Serien els primers del poble.

Sobre tot a l´Albert Beltran se l’ha pogut veure en cercaviles sobre els anys 80 i 90 amb la seva colla portant 11 gegants a les festes majors, 7 gegants de Sabadell, 2 de Sant Quirze i els 2 de Cerdanyola que s’encarregava el seu cunyat.

Cal reconèixer-li al Sr. Beltran tota la il·lusió i l’esperit posat durant tots aquets anys ja que en el 2009 va celebrar 50 anys portant gegants. Es diu ràpid però ja és tindre fal·lera! A més l’any 2002 la Colla de Geganters i Grallers de Sant Quirze del Vallès va voler homenatjar-lo per la dedicació de tots aquets anys en organitzar la 12ª Trobada del Vallès, i dintre del marc festiu li va atorgar el càrrec de President Honorífic de l’entitat.

antiga

Albert Beltrán Hilari segon per la esquerra

generacions

4ª i 6ª generació de la família Beltran