Posicionament davant el Referèndum de l’1 d’octubre

L’entitat Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat hem format part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i posteriorment del Pacte Nacional pel Referèndum. En continuïtat amb la defensa dels drets de la ciutadania catalana a decidir el seu futur polític a través de les vies democràtiques, en totes les qüestions que l’afecten, i creient fermament que els referèndums i consultes són eines democràtiques que permeten a la ciutadania participar en la presa de decisions, així com entenent que calen respostes polítiques als problemes polítics, des de l’entitat Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat animem a tota la població climentona, i per extensió, catalana, a mobilitzar-se i participar l’1 d’octubre al referèndum convocat per la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera ens afegim a la crida de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, que us adjuntem en aquest mateix article.

A propòsit del referèndum de l’1 d’octubre


Quina relació hi ha entre ser membre d’una entitat i rebre una bona assistència mèdica? O bé entre participar en l’organització d’una Festa Major i gaudir d’un sistema educatiu que garanteixi l’accés a tota la ciutadania? Aparentment cap. I tanmateix, molta. Un país és la gent, les institucions, la cultura, les tradicions i la voluntat de participar en un projecte compartit. Totes les persones que participen en l’organització d’una associació demostren el compromís amb l’entorn més immediat i, per extensió, amb tota la nació.

Associacionisme és la paraula que hem escollit per definir el poder de la ciutadania. L’única eina capaç de garantir la solidesa de les tres parets mestres que sustenten un sistema democràtic de qualitat: millores socials, llibertats civils i progrés cultural. Catalunya ha avançat quan l’associacionisme, com si fos una estructura d’Estat, ha pogut canalitzar les reivindicacions i anhels de les persones.

La dictadura franquista fulminà les llibertats democràtiques que Catalunya havia assolit durant la República. Tot i així, l’associacionisme va resistir i va demostrar que, malgrat tots els impediments, la força de les entitats i la ferma voluntat de preservar la cultura van poder mantenir la dignitat d’un poble en temps plens de repressió i foscor. A finals dels anys seixanta, molts ciutadans s’involucraren en la construcció d’un país més just, lliure i modern. La societat catalana va tornar a demostrar la determinació per implicar-se, en tots els pobles i barris, en el futur col·lectiu del país.

Lamentablement, en els darrers temps vivim una involució molt intensa en les conquestes socials, culturals i polítiques adquirides durant la Transició democràtica. Conquestes que consideràvem assentades, com ara l’accés a una feina i casa dignes, la llibertat d’expressar-nos ideològicament sense por de represàlies o poder parlar i utilitzar la nostra llengua amb total llibertat i universalitat, han estat laminades o obertament qüestionades.

A tenor d’aquestes consideracions, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol expressar el suport a totes les iniciatives que defensin la participació activa de la ciutadania en la presa de decisions. En conseqüència:

1.- Manifesta que el referèndum oficial sobre l’estatus polític de Catalunya, convocat per la Generalitat de Catalunya el proper 1 d’octubre, és la millor eina per a dirimir si la societat catalana desitja esdevenir un estat independent. Només el poble de Catalunya, i no pas cap altre subjecte polític o institució, és sobirà per a prendre aquesta decisió.

2.- Emplaça a tota la ciutadania catalana a participar en el referèndum i respectar-ne els resultats. 

Ens de l’Associacionisme Cultural Català

Quant a Geganters i Grallers de Sant Climent de Llobregat

La Colla de Geganters i Grallers som una entitat cultural que potencia i manté el fet geganter a la nostra població, de de 1993.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *