Fira del Món Geganter a Cassà, amb representació maresmenca

LA PRÒXIMA FIRA SE CELEBRARÀ A CALELLA!

El passat cap de setmana 10 i 11 d’octubre de 2009 es celebrà la tercera edició de la fira anual del món geganter. Un cap de setmana ple d’activitats on cal fer especial menció en la participació del gegant de més de sis metres de Mastrich.

Peró centrem-nos en lo nostre, és a dir en el paper, enguany destacat, del Maresme:

LA FIRA
Dissabte i diumenge la Coordinadora del Maresme va muntar el seu propi estand. Com a nous elements val la pena remarcar el gran mapa de la comarca on els més petits es podien entretenir en enganxar diverses fotos dels gegants de la vocalia. També es van oferir tríptics de la vocalia. Durant els dos dies també hi van fer acte de presència diversos gegantets del Maresme: el Follet de Badalona, el Cop i la Patacada d’Arenys de Munt, en Pinet de Pineda de Mar i el Pilonet de Malgrat de Mar.

aa

MOSTRA DE BALLS DE GEGANTS INFANTILS
A quarts de dues del dissabte se celebrava una petita mostra de balls on els nens eren els protagonistes. Diversos gegantons duts per infants ballaren al so del CD Balls.cat amb músiques de les diverses coordinadores. Des del Maresme hi prengueren part els gegantons “Casimir i Montserrat” de la Residència d’Avis de Can Rafart de Vilassar de Dalt.

GRANS GEGANTERS, ACTE D’HOMENATGE ALS FUNDADORS DE L’ACGC
Com a obertura dels actes de la celebració del 25è aniversari de l’ACGC es va voler fer un homenatge a totes aquelles colles geganteres que van participar en l’inici de l’Agrupació. L’acte, celebrat una mica més tard del que estava previst, va homenatjar a diverses colles geganteres de Catalunya tot i que algunes no pogueren assistir a l’acte. Des del Maresme foren reconegudes les colles d’Alella, Calella i Vilassar de Dalt.

CIVILITZACIONS DE LA MEDITERRÀNIA
A quarts de nou se celebrava una mostra de balls de gegants que recordava les antigues civilitzacions de la mediterrània: des dels íbers fins als pirates i moriscos que assetjaven les costes catalanes, tot passant per les cultures vicentines, egípcies i, com no, les cristianes. Aquest espectacle, que estava ambientat en un envelat de Festa Major, hi prengueren part, entre d’altres, els gegants reis cristians de Badalona (amb la seva havanera de La Melicana), Sant Pol de Mar (amb la Dansa de l’Almorratxa, on la geganta li agafa, al final del ball, l’almorratxa per tirar-la al terra, tal i com es reflecteix en una antiga llegenda santpolenca), i els gegants de Premià de Mar (on executaren el seu ball representant el desembarcament dels pirates a la costa premianenca). Després de la mostra de balls hi hagué el torn de la cercavila nocturna amb la participació dels diversos gegants participants a la fira per anar a fer la tancada.

CERCAVILA I PRESENTACIÓ DE NOVES FIGURES
A les 12 del migdia del diumenge es va iniciar una petita passejada pel poble amb tots els elements participants a la festa que va culminar amb la presentació de les diverses figures. D’especial èmfasi fou la participació de la Badamar de Badalona com a pubilla del Maresme. Finalitzades les presentacions fou el torn de les estrenes. La gegantona Isis de Cassà de la selva fou la encarregada de rebre les estrenes. Del Maresme en vingueren en Guillem i la Guiomar de Palafolls, i el Paler i la Maria Mata de Sant Simó de Mataró.

kj

CLOENDA I FUTUR DE LA FIRA
Els actes de cloenda van anar a càrrec de la presentació dels nous noms dels gegantons de l’Agrupació: Pau i Alegria. Els gegantets, per celebrar-ho, feren el seu ball tradicional: Peuets de Gegant. Posteriorment feren el seu ball els gegants de Cassà i després en Treball i na Cultura. Però abans de tot això, va passar una cosa encara més interessant. Era el moment d’escollir la pròxima fira del món geganter. Tots els ulls es van dirigir aspectants cap a una de les finestres de l’Ajuntament vell de Cassà. Allà es desplegà un petit cartell amb l’anagrama de la fira on hi deia: “Fira del Mon Geganter 2010 Calella”. I per si fos poc des d’un dels carrers que donaven a la plaça en sortiren en Quirze i la Minerva, gegants de Calella. Es dirigien al mig de la plaça on compartiren l’alegria amb els gegants de Cassà.
Així doncs, podem dir que la fira torna als seus orígens en la seva quarta edició: al Maresme, i més concretament a l’Alt Maresme

Enhorabona Cassà!
L’any que ve tots cap a Calella!

Leave a Reply