Els Gegants de Catalunya fan 25 anys!

abril 25, 2013 in General

Així és, en Treball i na Cultura, oficialment de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, enguany celebren el seu 25è aniversari. Malgrat que van ser estrenats l’1 de maig de 1988, enguany celebraran la seva festa el proper diumenge 28 d’abril a l’Abadia de Montserrat. El lloc no és casual i és que justament va ser en aquest mateix lloc on es van estrenar.

1 de maig de 1988. Estrena d'en Treball i na Cultura a Montserrat.

A la festa d’aquest 28 d’abril hi particparan una seixantena de colles de tot el país, fins i tot alguna vinguda del País Valencià. Des del Maresme s’hi desplaçaran les colles de Calella (propera Ciutat Gegantera de Catalunya els propers 10, 11 i 12 de maig), Vilassar de Dalt, Alella, Teià, Premià de Mar, Premià de Dalt, Palafolls (actual Hereu del Maresme), Malgrat de Mar, Badalona i les mataronines de Sant Simó i Iluro. Es remarca la presència de Sant Andreu de Llavaneres que pujarà a peu des de Monistrol fins a Montserrat.

 

EL MARESME I EN TREBALL I NA CULTURA

De la festa d’estrena d’en Treball i na Cultura cal esmentar-ne dues anècdotes interessants. La primera és que els gegants de Tordera van participar-hi sent el primer cop que surtien de la seva població.  Per altra banda, els gegants Lluís i Maria de Vilassar de Dalt, no van poder participar a la festa ja que en aquell moment estaven retornant d’un llarg viatge des del Japó, juntament amb els gegants de Tona. Tot i això, hi van ser presents els geganters i grallers vilassarencs.

Els Gegants de l'Agrupació a Teià l'any 2000 en motiu de la trobada comarcal

 

El Maresme ha tingut força vinculació amb aquests gegants des de l’inici. Ja al 88 la primera colla en dur-los va ser la colla de Vilassar de Dalt (Ciutat Gegantera 87). També han estat nombroses les poblacions maresmenques que han rebut la seva visita en motiu de diverses celebracions importants. A més, han participat a diverses trobades comarcals com les de Malgrat de Mar (95), Argentona (96), Dosrius (97), Teià (2000), Mataró (2006) i, per darrera vegada, Badalona (2010).

 

Gegants de l'ACGC ballant el "Ball Nou", a Dosrius l'any 1997 i duts per Esplugues de Llobregat.

Enguany Treball i Cultura han tornat a visitar la comarca, concretament a Arenys de Munt (en motiu de la Ia Capital de la Sardana) i ho tornaran a fer el proper 20 de juliol en motiu del 25è aniversari dels gegants de Tordera. A més, enguany vindran a viure-hi ja que enguany Calella serà proclamada 28a Ciutat Gegantera de Catalunya pels propers 10, 11 i 12 de maig. En aquest sentit dir que en Treball i na Cultura foren testimonis l’any 2002 dels recuperats gegants històrics Quirze i Minerva.

 

Treball i Cultura a la Rambla de Badalona en motiu de la 20a Trobada Comarcal i Capital de la Cultura Catalana. Aleshores duts per Manlleu.

LA FESTA D’ANIVERSARI

Treball i na Cultura a Mataró l'any 2006 acompanyats de la Família Rubafaves i els Gegants d'Iluro (amfitrions de la trobada)

Treball i na Cultura a Mataró l'any 2006 acompanyats de la Família Rubafaves i els Gegants d'Iluro (amfitrions de la trobada)

Com hem dit abans, una seixantena de colles seran les que acompanyaran a en Treball i na Cultura durant la celebració del seu aniversari. Pel que fa als actes que es celebraran aquest diumenge, s’hi pot destacar la plantada de gegants a l’espectacular Mirador dels Apòstols i la mostra de balls a la plaça de Santa Maria. Si voleu tots els detalls de la diada, aquí us deixem els horaris:

De 8 a 9 del matí – Arribada de les colles al Mirador dels Apòstols.
A 3/4 de 10 del matí – Inici de la cercavila pel recinte del Monestir.
A les 11 del matí – Missa Conventual amb ofrena a la Verge per part de l’ACGC.
A 2/4 d’1 del migdia – Inici de la Mostra de Balls a la plaça de Santa Maria.
A 3/4 de 2 del migdia – Ballada final.

Val a dir que hi ha risc de pluja, però tot i això ha proposat un plà B.