20è Aniversari de la Coordinadora, a Arenys de Munt (16 d’octubre)

20 anys de Pubilles, 20 anys de coordinadora i 20 anys de FESTA!!!

La nostra coordinadora fa 20 anys!!! I per celebrar-ho que més bonic que fer-ho tots junts? I és per això que hem creat una festa, a part de la Trobada Comarcal (que enguany se celebrarà a Llavaneres), especial per celebrar-ho! Serà el proper 16 d’octubre al parc de Can Jalpí d’Arenys de Munt. Diverses colles de la comarca es reuniran a dos quarts d’11 del matí. Totes elles aniran oferint, una per una, les seves pròpies danses davant de tothom. D’especial èmfasi serà la colla d’Arenys de Munt que estrenarà la seva primera dansa pròpia inspirada en la Dansa d’Arenys de Munt.

La festa culminarà amb l’execucuió de la Dansa del Maresme. Aquest ball serà executat per la gran majoria de gegants assistents. A més, serà el segon cop que es realitza fora de la trobada de la comarca (l’any passat en motiu dels 25 anys de l’ACGC a Vic es va realitzar).

EL CARTELL

El cartell de l’esdeveniment, realitzat pel granollerí (col·laborador de la colla d’Arenys) Roger Vergés, ve a representar la història de la Maresme Gegantera. Us preguntareu, per què hi surten els gegants que hi surten? A continuació teniu la resposta.

El fons blavós granulat ve a simbolitzar la mar que abraça la comarca. La Mercè de la Murtra de Sant Pol de Mar i la Minerva de Sant Andreu de Llavaneres ens parlen d’aquest llarg període de la coordinadora, i és que són la primera i darrera pubilla del Maresme respectivament. Terra de Pubilles però també de esdeveniments importants, doncs en Lluís de Vilassar de Dalt ve a fer menció de la 3a Ciutat Gegantera de Catalunya, i la única que s’ha celebrat a les nostres terres (de moment, doncs sembla ser que una coneguda ciutat de la comarca vol presentar-ne la candidatura pel 2012). Amb la Ermessenda de Pineda de Mar i en Quirze de Calella es fa al·legoria a les 1a i 4a Fira del Món Geganter.

COLLES PARTICIPANTS A L’ACTE

 

 • Arenys de Munt (pubillatge 2000)
 • Alella (pubillatge 2004)
 • Arenys de Mar
 • Badalona (pubillatge 2009)
 • Calella (pubillatge 2002, 4a Fira del Món Geganter)
 • Malgrat de Mar (pubillatge 1994)
 • Iluro de Mataró (pubillatge 2005)
 • Escola El Turó de Mataró
 • Barri de Cirera de Mataró
 • Palafolls
 • Premià de Dalt (pubillatge 2008)
 • Sant Andreu de Llavaneres (1a Trobada Comarcal del Maresme 1991, pubillatge 2010)
 • Teià (pubillatge 1999)
 • Tordera (pubillatge 1993)
 • Vilassar de Dalt (pubillatge 2001, 3a Ciutat Gegantera de Catalunya)
 • Vilassar de Mar (pubillatge 1998)

ALTRES ACTES

Podríem considerar que els actes ja s’iniciaren l’any passat a Badalona quan s’elegí la darrera geganta Pubilla del Maresme (on també hi foren presents els Gegants i Capgrossos de l’Agrupació). Per si no fora poc la darrera pubilla era la 20a, i més encara quan fou la Minerva de Llavaneres. Doncs fa 20 anys la primera trobada del Maresme se celebrà a Sant Andreu de Llavaneres! Ja veieu que bonic que ha quedat tot plegat! Així doncs, 21a Trobada se celebrarà el 20 de novembre i on justament s’elegirà el primer Hereu del Maresme.

Val a dir que per l’efemèride s’ha creat un anagrame commemoratiu inspirat en el de la vocalia creat l’any 2001 (per tan enguany faria el seu 10è aniversari) pel vilassarenc Cesar Carmona. L’adaptació és obra de Xavier Navarro de Badalona.

 

UNA MICA D’HISTÒRIA

La coordinadora del Maresme data de 1991 justament quan es crean coordinadores similars a Osona i Vallès (Oriental i Occidental). Neix a l’ombra de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, en una necessitat de descentralitzar el món associatiu geganter. Ja el mateix any de creació es fa la primera trobada del Maresme al bell mig de la comarca.  I justament allà s’escolleix la primera pubilla del Maresme. Aquesta mena d’elecció ha fet que la coordinadora hagi tingut un relleu genaracional important que ha arribat als nostres dies amb diverses innovacions. Com ara la creació de la Dansa del Maresme o bé del butlletí trimestral Maresme Gegant. Han sigut molts anys, moltes festes i molta història. Doncs si voleu saber més de la nostra història no dubteu en descarregar-vos els darrers butlletins del Maresme Gegant on hi ha una àmplia ressenya històrica.

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=38666590

Seguiu-nos al web http://webs.gegants.cat/maresme o bé al facebook www.facebook.com/gegantersmaresme

Leave a Reply