Història dels gegants Alfons i Loreto

  • GEGANT: comte-rei Alfons I de Catalunya i II d’Aragó, dit el Cast o el Trobador
  • GEGANTA: Loreto de can Clavell de Vilamajor, dida de l’infant Alfons

   H_gegantsvilamajor.jpg

   El comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la seva esposa, la regina Peronella d’Aragó, passaven llargues estades al seu castell de Vilamajor. En una de les seves estades, al 1157, la regina Peronella es va posar de part i va néixer el comte-rei Afons.

   La regina Peronella va buscar una persona del poble que fés de dida pel seu fill, la Loreto de can Clavell de Vilamajor. Com que la dida no sortia mai de palau, tenia una pell molt i molt blanca.

   Encara es conserven els albarans i les factures del que la família reial gastava al Castell de Vilamajor i els regals que feia la reina a la dida Loreto.

   Els gegants de Sant Pere de Vilamajor representen, doncs, un compte-rei nascut a Vilamajor i una dida. L’edat que els separa devia ser considerable, però per fer la parella de gegants es va optar per fer-los d’edats semblants. Així doncs, al contrari del que molta gent pensa, la geganta Loreto no és la reina, si no la dida.

   A les imatges: (1) Plànol dels sominis del castell de Vilamajor que comprenien els actuals termes municipals de Cardedeu, Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor. (2) La Torre Roja, torre mestra del castell de Vilamajor. (3) Dinastia dels comte-reis de Barcelona: casament de Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó i el naixement del rei Alfons. (4) El comte-rei Alfons I, el Trobador.