Els gegants des de temps immemorial

Els gegants des de temps immemorial… Els gegants són el la mitologia grega uns éssers monstruosos d’estatura elevadíssima fills dels Déus Gea i Urà, anomenats també Titans, els quals van habitar la Terra abans que els humans. Els gegants (Titans) van intentar treure els Déus de l’Olimp però els Déus els van vèncer. En la mitologia nòrdica, en canvi, els gegants són éssers de gran alçada, pacífics i benèvols, descendents d’Ymir, pare de la geganta Gerd, els quals s’oposen als Elfs.

Primergegant1424.jpg

La primera vegada que els trobem esmentats a Europa és en el tercer volum del llibre “Solemnitats de Barcelona” de l’any 1424 on surten relacionats en la llista protocolaria que havien de seguir els elements festius en la processó de les festes.

Actualment els gegants ja no han d’espantar ni déus ni a petits infants. Ara són una part activa de la festa tradicional i popular catalana i d’arreu del món. El món geganter està representat per nombroses colles geganteres com la de Sant Pere de Vilamajor agrupades per una federació anomenada Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Els gegants es troben a les trobades i cercaviles que es realitzen en la majoria de festes majors de Catalunya. A Sant Pere de Vilamajor, des de 1990, se celebra de forma continuada una Trobada de Gegants de periodicitat anual als voltants del dia de Sant Pere.

.