La tècnica dels geganters

Tecnicageganters.jpg

La tècnica de dur gegants. És senzilla però no es pot oblidar per poder dur-los amb seguretat. Si es té en compte, només cal posar-se a dins del gegant i amunt! No fa falta tenir una molt bona condició física, el pes del gegant és secundari perquè el pes el rebrem de forma vertical. El més important és dominar l’equilibri. Els pes del gegant es transmet al geganter a través dels coixinets de les espatlles i del cap de forma vertical. Per mantenir-lo vertical i controlar l’esquilibri el geganter portador utlitza les mans subjectant el cavallet per dominar el balanç mantenint el gegant sempre en posició vertical. Sempre amb l’ajuda des de l’exterior dels geganters de suport.

El vestuari del geganter. Si bé que el més característic és la camisa dels geganters que els identifiquen de quina colla són (els geganters de Sant Pere de Vilamajor la porten groga-girasol), les peces més importants són: la faixa i el calçat. La faixa té la funció de cenyir el cos i sostenir la part abdominal mentre el geganter porta el gegant. Un bon calçat és imprescindible per a dur gegants; ha de ser còmode i ha de comptar amb una sola que eviti els lliscaments.

Durant la cercavila. Él el moment més delicat i aquí on els nostres companys geganters ens donaran un cop de mà:

  • Reducció de la visibilitat. Quan portem el gegant només hi veurem a través de la reixeta de la faldilla del gegant. La visió és reduïda, però suficient. Els geganters de suport ens aniran ajudant donant-nos indicacions. Un cop acostumants ja no hi ha cap problema.
  • El vent. Si fa vent hem d’estar molt alerta per evitar perdre el control del balanç i ens caigui el gegant. Els companys geganters de suport ens ajudaran a controlar el gegant si fa falta. S’ha d’anar alerta amb les cruïlles de carrers per no trobar-se amb una forta corrent d’aire.
  • Els obstacles del camí. Els carrers no són plans. Ens podem trobar voreres, clavegueres, algun forat, algun cotxe estacionat que haurem d’esquivar… Aquí, també ens ajudaran els companys geganters. Però no només hem de mirar al terra siinó també enlaire: hem d’anar alerta amb els balcons, branques d’arbre, fils de llum i telèfon…
  • La gent que balla al voltant. Quan els gegants ballen la gent s’hi vol apropar molt per unir-se a la festa. Fins i tot més aprop del que és recomenable. Per això, una rotllana de geganters protegiran el gegant i a qui el porta.
  • La calor i el cansament. Si s’està cansat només s’ha de parar i demanar el relleu. Sempre hi haurà un geganter portador disposat a substituir-te i un geganter de suport amb una ampolla.
  • El cap de colla. Si es té cap problema, el cap de colla te’l solucionarà.

.

Els geganters són un equip, són una colla