Compte enrrere per Sant Roc!

Avui és 1 d’agost i cada cop s’apropa més la nostra Festa Major. Santa Coloma de Cervelló celebra pels volts de Sant Roc, la seva Festa Major d’estiu.

Les Festes Major a Santa Coloma
La Festa Major original de Santa Coloma es celebrava el 31 de desembre, diada de Santa Coloma. Aquesta festa ha perdurat fins als nostres dies i té els seus origens en la fundació de la Parròquia de Santa Coloma de Montpedrós, i més tard Santa Coloma de Cervelló.

Més tard, arribà la celebració de la Festa Major de Sant Roc. Els vilatans es van encomanar a Sant Roc per salvar-se de la pesta, i és per això que aquest sant esdevingué el co-patró del poble. L’altra Festa Major amb història és la celebrada pel Sagrat Cor. Concretament la Festa Major de la Colònia Güell.  En un principi la Festa Major de la Colònia havia estat per Sant Jaume però actualment se celebra la festivitat del Sagrat Cor de Jesús, la setmana següent de Corpus.

Cal dir que en els temps de la fàbrica, la diada del Sagrat Cor era festiva només a la Colònia i Sant Roc només al poble vell. Era la diada de Santa Coloma que era celebrada com a festiu pels dos pobles del municipi.

Més modernament, alguns barris de Santa Coloma també celebren les seves Festes Majors.

Sant Roc als últims anys
En els últims anys, la Festa Major de Sant Roc havia perdut força pistonada i corria un greu risc de desaparèixer. El programa cada cop era més minso i la gent que participava de la Festa Major cada cop menys. Fins i tot, molta de la gent que ha arribat a Santa Coloma més tardanament no coneixia la Festa Major.

La cosa començà a canviar durant al Festa Major del 2011 on es comença a gestar el que serà la Comissió de la Festa Major, que dona un fort impuls a partir del 2012 i fins ara. La Colla Gegantera es recupera a finals del 2012 i durant la Festa Major del 2013 pren part novament de la celebració. La Colla no només retorna els gegants als carrers sinó que organitza un gran nombre d’actes.  El Grup de Teatre +Jove de la Societat Recreativa també introdueix el teatre de Festa Major. El 2014 la Festa Major estrena el seu seguici reunint els elements festius de tota la població; els Gegants (Colla de Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló), les Bruixes (Comissió de la Festa Major), els Nans (Capgrossos de la Festa de la Cirera) i els Diables (Colla de Drac i Diables de la Colònia Güell). El 2015 la Comparseria ja està més consolidada i inclou una nova comparsa que s’estrenarà el 14 d’agost a la nit.

Cal dir que segons cau el dia del patró, la Festa Major és força llarga o força breu. D’aquesta manera molts actes no se celebren cada any.

Sant Roc 2015
Aquest any la diada del patró cau en diumenge, això fa que la Festa Major sigui els dies 14, 15 i 16, més curta que els anys anteriors.

La Festa Major començarà el divendres al vespre amb la Passada de les Bruixes que faran la seva 3a Caminada Nocturna fins al Pla de les Bruixes (a mig camí del cim del Montpedrós). De baixada, els assistents es trobaran amb tota la comparseria a punt per començar la primera passada. Les Bruixes, els Diables, els Nans, els Gegants, els Grallers i les Punyeteres, baixaran des de l’eslgésia i Can Baruta fins la plaça. Un cop allà tindrà lloc el pregó i després els lluïments de les comparses.  Acabats els ball de la comparseria, començarà la Festa Gegantera amb els concursos habituals.

L’endemà, el dia 15, el tindrem el tindrem ple d’actes. La Colla Gegantera participa aquest dia amb el concurs de truites i conjuntament amb la Colla de Punyeteres; la Passada de Punyeteres. La Passada de Punyeteres començarà després del sopar al carrer i desembocarà amb l’inici de l’orquestra.

L’endemà a les vuit del matí els grallers començaran la passada matinal per despertar el poble fent saber que és Festa Major. A les 12 el Roc i la Coloma esperaran davant l’església per començar la Passada dels Gegants amb els salts davant les cases que participen de la Passada. En arribar a plaça els gegants tornaran a fer un lluïment i començarà el Concurs de Titius. Aquell mateix vespre, els gegants esperaran el final de les Havaneres per fer l’Última Passada i la Tancada a Can Baruta. Allà, es farà el brindis final de la Festa Major i es retiraran els símbols de la Festa Major als gegants (les bandes i el mocador).

 

Consulta al programa complert amb els horaris aquí:
Programa Festa Major Santa Coloma de Cervelló 2015

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Esdeveniments, Festa Major, General i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *