Manifest a favor del dret a decidir

Davant dels fets ocorreguts ahir a molts indrets del país i especialment a Barcelona, la nostra modesta entitat no pot fer cap altra cosa que posicionar-se amb força a favor del referèndum d’autodeterminació, del dret a decidir i de les institucions catalanes. Ara això ja no és qüestió d’un “sí” o un “no”, sinó de drets, de llibertats i de dignitat. Com a entitat cultural ens passem l’any treballant per fer vius el poble i la cultura i potser alguns ens diran que no ens toca o que no és cosa nostra posicionar-nos o fer cap manifest.. Pensem si no són els mateixos que volen que siguem una mera activitat per passar l’estona, una simple manifestació folklòrica o una “danza regional”. Som cultura. I això i no vol dir només festa i celebració sinó construcció i defensa d’una identitat. La cultura és orgull de ser el que s’és i oferir-ho al món per fer-ne un lloc millor i tot això sense llibertats no existeix. Sense elles no podem celebrar res sense convertir-ho en una distracció i per tant una engruna conformista del pa sencer que és la identitat d’un poble.

Molts gegants van deixar de ballar i fins els van fer desaparèixer en les èpoques fosques més recents del que voldríem del nostre país. Potser un gegant és més que un “muñeco de cartón” al cap de vall. Qui té por de vots i urnes, pot tenir por d’un poble que es reuneix i s’omple d’orgull veient els seus gegants ballar; qui sap si mai també els voldran veure tancats en un magatzem i les gralles mudes, amb sort, en un museu. Som nosaltres qui els dóna l’ànima i sou vosaltres qui dóna sentit al que fem. Ara hem de ser capaços de defensar el món que ens permet celebrar ser qui som perquè cada poble ho pugui fer. Per tot això i perquè la cultura és això, nosaltres com a entitat cultural no podem passar de llarg del que està passant aquests dies. Si ho féssim no tindríem dret a dur ni una senyera ni la banda que duen els nostres gegants amb els colors del poble.

Volem manifestar, també, el nostre suport i agraïment als membres del consistori que fan que Santa Coloma sigui un dels llocs on la llibertat i el dret a cercar-la pot estar tranquil. Especialment a la nostra alcaldessa que haurà de passar per incòmodes situacions, fins i tot ser tractada com una criminal, només per defensar que tots els ciutadans de Santa Coloma puguin dir la seva. I fer-ho tant si és per un “sí”, com si és per un “no” i fins i tot defensant la llibertat d’aquells que la crucificarien a ella i a tots els que defensem un dret tant bàsic com poder decidir què som.

Som cultura, enfortim la comunitat i ara hem de defensar-la.
Sortim quan toca celebrar la nostra identitat i sortirem quan calgui defensar la nostra dignitat!

Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló
21 de setembre de 2017, Santa Coloma de Cervelló

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *