Manifest a favor del dret a decidir

Davant dels fets ocorreguts ahir a molts indrets del país i especialment a Barcelona, la nostra modesta entitat no pot fer cap altra cosa que posicionar-se amb força a favor del referèndum d’autodeterminació, del dret a decidir i de les institucions catalanes. Ara això ja no és qüestió d’un “sí” o un “no”, sinó de drets, de llibertats i de dignitat. Com a entitat cultural ens passem l’any treballant per fer vius el poble i la cultura i potser alguns ens diran que no ens toca o que no és cosa nostra posicionar-nos o fer cap manifest.. Pensem si no són els mateixos que volen que siguem una mera activitat per passar l’estona, una simple manifestació folklòrica o una “danza regional”. Som cultura. I això i no vol dir només festa i celebració sinó construcció i defensa d’una identitat. La cultura és orgull de ser el que s’és i oferir-ho al món per fer-ne un lloc millor i tot això sense llibertats no existeix. Sense elles no podem celebrar res sense convertir-ho en una distracció i per tant una engruna conformista del pa sencer que és la identitat d’un poble.

Molts gegants van deixar de ballar i fins els van fer desaparèixer en les èpoques fosques més recents del que voldríem del nostre país. Potser un gegant és més que un “muñeco de cartón” al cap de vall. Qui té por de vots i urnes, pot tenir por d’un poble que es reuneix i s’omple d’orgull veient els seus gegants ballar; qui sap si mai també els voldran veure tancats en un magatzem i les gralles mudes, amb sort, en un museu. Som nosaltres qui els dóna l’ànima i sou vosaltres qui dóna sentit al que fem. Ara hem de ser capaços de defensar el món que ens permet celebrar ser qui som perquè cada poble ho pugui fer. Per tot això i perquè la cultura és això, nosaltres com a entitat cultural no podem passar de llarg del que està passant aquests dies. Si ho féssim no tindríem dret a dur ni una senyera ni la banda que duen els nostres gegants amb els colors del poble.

Volem manifestar, també, el nostre suport i agraïment als membres del consistori que fan que Santa Coloma sigui un dels llocs on la llibertat i el dret a cercar-la pot estar tranquil. Especialment a la nostra alcaldessa que haurà de passar per incòmodes situacions, fins i tot ser tractada com una criminal, només per defensar que tots els ciutadans de Santa Coloma puguin dir la seva. I fer-ho tant si és per un “sí”, com si és per un “no” i fins i tot defensant la llibertat d’aquells que la crucificarien a ella i a tots els que defensem un dret tant bàsic com poder decidir què som.

Som cultura, enfortim la comunitat i ara hem de defensar-la.
Sortim quan toca celebrar la nostra identitat i sortirem quan calgui defensar la nostra dignitat!

Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló
21 de setembre de 2017, Santa Coloma de Cervelló

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Compte enrrere per Sant Roc!

Avui és 1 d’agost i cada cop s’apropa més la nostra Festa Major. Santa Coloma de Cervelló celebra pels volts de Sant Roc, la seva Festa Major d’estiu.

Les Festes Major a Santa Coloma
La Festa Major original de Santa Coloma es celebrava el 31 de desembre, diada de Santa Coloma. Aquesta festa ha perdurat fins als nostres dies i té els seus origens en la fundació de la Parròquia de Santa Coloma de Montpedrós, i més tard Santa Coloma de Cervelló.

Més tard, arribà la celebració de la Festa Major de Sant Roc. Els vilatans es van encomanar a Sant Roc per salvar-se de la pesta, i és per això que aquest sant esdevingué el co-patró del poble. L’altra Festa Major amb història és la celebrada pel Sagrat Cor. Concretament la Festa Major de la Colònia Güell.  En un principi la Festa Major de la Colònia havia estat per Sant Jaume però actualment se celebra la festivitat del Sagrat Cor de Jesús, la setmana següent de Corpus.

Cal dir que en els temps de la fàbrica, la diada del Sagrat Cor era festiva només a la Colònia i Sant Roc només al poble vell. Era la diada de Santa Coloma que era celebrada com a festiu pels dos pobles del municipi.

Més modernament, alguns barris de Santa Coloma també celebren les seves Festes Majors.

Sant Roc als últims anys
En els últims anys, la Festa Major de Sant Roc havia perdut força pistonada i corria un greu risc de desaparèixer. El programa cada cop era més minso i la gent que participava de la Festa Major cada cop menys. Fins i tot, molta de la gent que ha arribat a Santa Coloma més tardanament no coneixia la Festa Major.

La cosa començà a canviar durant al Festa Major del 2011 on es comença a gestar el que serà la Comissió de la Festa Major, que dona un fort impuls a partir del 2012 i fins ara. La Colla Gegantera es recupera a finals del 2012 i durant la Festa Major del 2013 pren part novament de la celebració. La Colla no només retorna els gegants als carrers sinó que organitza un gran nombre d’actes.  El Grup de Teatre +Jove de la Societat Recreativa també introdueix el teatre de Festa Major. El 2014 la Festa Major estrena el seu seguici reunint els elements festius de tota la població; els Gegants (Colla de Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló), les Bruixes (Comissió de la Festa Major), els Nans (Capgrossos de la Festa de la Cirera) i els Diables (Colla de Drac i Diables de la Colònia Güell). El 2015 la Comparseria ja està més consolidada i inclou una nova comparsa que s’estrenarà el 14 d’agost a la nit.

Cal dir que segons cau el dia del patró, la Festa Major és força llarga o força breu. D’aquesta manera molts actes no se celebren cada any.

Sant Roc 2015
Aquest any la diada del patró cau en diumenge, això fa que la Festa Major sigui els dies 14, 15 i 16, més curta que els anys anteriors.

La Festa Major començarà el divendres al vespre amb la Passada de les Bruixes que faran la seva 3a Caminada Nocturna fins al Pla de les Bruixes (a mig camí del cim del Montpedrós). De baixada, els assistents es trobaran amb tota la comparseria a punt per començar la primera passada. Les Bruixes, els Diables, els Nans, els Gegants, els Grallers i les Punyeteres, baixaran des de l’eslgésia i Can Baruta fins la plaça. Un cop allà tindrà lloc el pregó i després els lluïments de les comparses.  Acabats els ball de la comparseria, començarà la Festa Gegantera amb els concursos habituals.

L’endemà, el dia 15, el tindrem el tindrem ple d’actes. La Colla Gegantera participa aquest dia amb el concurs de truites i conjuntament amb la Colla de Punyeteres; la Passada de Punyeteres. La Passada de Punyeteres començarà després del sopar al carrer i desembocarà amb l’inici de l’orquestra.

L’endemà a les vuit del matí els grallers començaran la passada matinal per despertar el poble fent saber que és Festa Major. A les 12 el Roc i la Coloma esperaran davant l’església per començar la Passada dels Gegants amb els salts davant les cases que participen de la Passada. En arribar a plaça els gegants tornaran a fer un lluïment i començarà el Concurs de Titius. Aquell mateix vespre, els gegants esperaran el final de les Havaneres per fer l’Última Passada i la Tancada a Can Baruta. Allà, es farà el brindis final de la Festa Major i es retiraran els símbols de la Festa Major als gegants (les bandes i el mocador).

 

Consulta al programa complert amb els horaris aquí:
Programa Festa Major Santa Coloma de Cervelló 2015

Publicat dins de Esdeveniments, Festa Major, General | Etiquetat com a , , , , , , , | Deixa un comentari

S’acosta la trobada d’enguany!

El proper 4 de juliol el Roc i la Coloma rebran a set colles convidades per participar a la trobada geganters d’aquest any!

Els convidats tindran tots un factor en comú i és que són personatges del món rural; pagesos, pastors, traginers, hereus, pubilles…. I a més, ens arriben des de diferents comarques catalanes. Venen veïns del Baix Llobregat, gegants del Vallès i el Bages i encara de més enllà fins al Ripollès, passant pel Berguedà i Osona!

Des d’ara i fins al dia de la trobada anirem ampliant la informació sobre la festa. Coneixerem quines colles ens acompanyaran i quins actes completaran la trobada. Podreu seguir tota la informació des de l’enllaç següent:

TROBADA GEGANTERA 2015; APLEC DE GEGANTS DEL MÓN RURAL

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Crònica: 25è Aniversari dels Gegants de Sant Boi de Llobregat

Fa un any celebràvem el 25è Aniversari del Roc i la Coloma, i un any després ens toca celebrar el d’en Baldiri i na Ramona. Aquesta celebració ha tingut el seu moment més àlgid durant al 26a Trobada Gegantera a Sant Boi, que es va celebrar ahir dissabte a la tarda.

Lamentant-t’ho molt la nostra colla només va poder participar de la trobada amb la Geganta i els Nans, i és que el nostre gegant encara s’està recuperant de la caiguda. Varem sortir de l’Ajuntament de Santa Coloma per anar de cap a l’Ajuntament de Sant Boi de Llobgregat. Allà la Coloma va presenciar la plantada amb la resta de gegants i l’arribada dels amfitrions, els gegants de Sant Boi.

En arribar a plaça, els amfitrions van estrenar un nou ball amb una tonada tradicional de Sant Boi. Acabat el ball vam iniciar la cercavila. Amb la Coloma, el Cirero i la Cirera vam recórrer els carrers de Sant Boi fins arribar al Parc de la Muntanyeta. Com de costum els gegants de Sant Boi reben a la resta de convidats però en el nostre cas va ser diferent. La Coloma va entrar a plaça ben sola però aguantant el tipus, la sorpresa va ser que els gegants de Sant Boi no només la van rebre, sinó que en Baldiri no va voler deixar-la ballar sola. Així va ser que fillol i padrina van improvisar un petit ballet amb la Dansa de Falgars.

Acabats els lluïments de cada colla i la ballada conjunta, els en Baldiri, la Ramona i la Coloma es van fer la fotografia de família que esperem podem completar amb el Roc quan el 4 de juliol ens visitin ells.


Des de la Colla de Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló volem felicitar a la Colla Gegantera de Sant Boi de Llobregat per aquest 25è Aniversari dels seus gegants. També volem agrair-los un cop més el detall de fer ballar el Baldiri amb la nostra Coloma i la comprensió davant la falta del nostre gegant.

Publicat dins de Cròniques, General, Sortides | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

25 anys dels nostres fillols!

Aquest dissabte la nostra colla visitarà la veïna població de Sant Boi de Llobregat. Els nostres veïns celebren la seva Festa Major de Sant Baldiri. A més aquest any és, també, el 25è aniversari d’en Baldiri i na Ramona, fillols del Roc i la Coloma.

Fa dos anys, la primera sortida de la nova colla a Sant Boi de Llobregat

La celebració de l’aniversari dels gegants de Sant Boi serà durant la tradicional trobada gegantera de Festa Major que enguany arriba a la seva XXVI edició. Ens fa especial il·lusió participar en la celebració d’aquests 25 anys d’història però malauradament no ho podrem fer com cal. El passat 12 d’abril el Roc va patir una forta caiguda que el va malmetre de manera força considerable, afectant tant l’escultura com l’estructura del gegant.

 

La reparació de la figura durarà prou temps com per impedir l’assistència del nostre gegant aquest dissabte. Lamentant-ho molt, el Roc no podrà acompanyar als seus fillols durant aquesta festa i l’ambaixadora del poble i la colla haurà de ser únicament la Coloma.

 

 

 

Publicat dins de General, Sortides | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Crònica: Sortida a Castellbisbal (24a Trobada Gegantera)

Tot reprenent l’activitat gegantera d’enguany, el Roc i la Coloma van ser dels primers en arribar a Castellbisbal. Plantats, van esperar amb la resta de gegants que comencés la passada. Amb Ullastrell al davant i Palau Solità al darrera,  comencem a passejar pels carrers de Castellbisbal.

La cercavila és força ben rebuda pels castellbisbalencs que gaudeixen de les figures al llarg de tot el recorregut. També hi era força present el vent però res que no es pogués salvar. Després d’un bon recorregut arribem a plaça i el Roc i la Coloma fan la seva Dansa de la Cuallarga completa. Acabats els balls, només quedava recollir els records i fer una última ballada conjunta amb totes les colles convidades i els amfitrions.

Podeu veure la resta d’imatges de la sortida al següent enllaç:
Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló | Facebook
El Roc i la Coloma a Castellbisbal

Publicat dins de Cròniques, Sortides | Etiquetat com a , , , | Deixa un comentari

Acabarem l’any amb Festa Major!

Ja gairebé som al desembre i d’aquí a quatre dies se’ns acabarà l’any. Però no ho farem sense recordar el 31 de desembre a Santa Coloma és Festa Major! Poc a poc les entitats anem treballant per recuperar aquesta Festa Major oblidada i cada any el programa es veu una mica més ple.

Enguany comencem la Festa Major el 27 de desembre que comencen els actes organitzats per entitats com la Comissió de la Festa Major, Societat Recreativa, Coral Columba, Agrupació Atlètica Montpedrós i els Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló.

Dissabte a la tarda hi haurà activitats infantils a la Societat Recreativa i al vespre arriba el torn dels Grallers amb el Concert de Festa Major. En aquest concert, els grallers interpretaran algunes de les peces de Santa Coloma i d’altres peces d’arreu que val la pena que els colomins coneguin. Acabat aquest concert començarà el Sopar de Festa Major i acte seguit la Festa Gegantera. L’endemà la Coral Columba ofereix una mostra de les seves peces a l’Església Parroquial de Santa Coloma. Arribat el 31, serà el torn dels grallers per  fer saber al poble que és Festa Major. A les 9 començarà la Passada Matinal a l’Església, recorrerà el centre del poble i acabarà a la mateixa Església. A les 11 tindrà lloc la Missa en Honor a Santa Coloma, i en acabat serà el moment del Roc i la Coloma amb la Passada dels Gegants. El matí de Festa Major s’acabarà amb la Comissió de la Festa Major organitzant un Vermut a la plaça del Pi Tallat. El mateix 31 al matí, l’Agrupació Atlètica Montpedrós i Esquerra Republicana Santa Coloma de Cervelló organitzen la segona Cursa “La Colomenca”, que recorrerà diversos indrets del poble.

Dissabte 27 de desembre –
20:00 – Societat Recreativa de Santa Coloma de Cervelló
Concert de Festa Major a càrrec dels Grallers.

Dimecres 31 de desembre – Santa Coloma
09:00 – Centre antic del poble
Passada Matinal amb els Grallers.

12:00 – Inici a l’Església Parroquial i fins la Plaça del Pi Tallat
Sortida d’Ofici i Passada dels Gegants

13:00 – Plaça del Pi Tallat
Vermut de Festa Major a càrrec de la Comissió de la Festa Major

* Per consultar el programa complet fes clic aquí.

Publicat dins de Festa Major, General | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari

Crònica: El Tomb Encantat per Berga

El passat 13 de setembre, el Roc i la Coloma van recórrer els carrers de Berga tot acompanyant els gegants de la Bauma dels Encantats.

Els gegants arribaven a la Ciutat de Berga el dissabte al matí i ja van fer el seu primer passeig fins al local de la Bauma dels Encantats on esperaven els amfitrions. Hi van cabre pels pels, sobretot el Roc i allà va ser on van esperar que comences el passacarrers.

 

 

 

 

Cap a les 6 de la tarda tots quatre gegants i la Txaranga dels Encantats van començar a anar cap a la Plaça de Viladomat on començaria oficialment el tomb. Durant aquest trajecte els gegants ja van rebre força públic en passar pel carrer de la ciutat i per la Plaça de Sant Pere.

A les set començava oficialment el tomb encantat pel Passeig de la Indústria. Com és habitual a cada parada els gegants de la Bauma fan el seu “Ballet de Déu” i en algun punt el Roc i la Coloma no se’n poden estar i ballen la “Dansa de Falgars”.

 

La primera part del Tomb va ser força tranquil·la i amb un ambient força familiar. Eren molts els curiosos que s’acostaven a veure-ho.

 

 

 

 

 

 

 

Un cop arribats a la Plaça Sant Pere, en Penina i la Gosolana fan el seu Ballet de Déu i el Roc i la Coloma la Dansa de Falgars. Desprès de sopar i abans de marxar de la Plaça, el Roc i la Coloma fan, ara sí, la seva Dansa de la Cuallarga.

Havent sopat, els gegants enfilen novament el carrer de la ciutat i comença la part més festiva del Tomb que segueix animat per la Txaranga dels Encantats.

 

 

 

 

 

 

 

Desprès d’hores de passejar-se i ballar per Berga, arribem altre cop al local de la Bauma dels Encantats on els gegant passaran la nit… I la resta, a la General!

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Crònica: XXV Trobada Gegantera de l’Ametlla de Merola

El passat 30 d’agost, el Roc i la Coloma van reprendre la temporada visitant els gegants de l’Ametlla de Merola; en Mateu i la Maria de Merola.

Cap a les 6 de la tarda el remolc dels gegants de Santa Coloma arribava a l’Ametlla i al cap d’una estona el Roc i la Coloma ja eren a plaça, acompanyats dels Gegants de Navàs, Andorra la Vella, Sant Pol de Mar, Santa Maria d’Olo i els de l’Ametlla de Merola. La Cercavila va començar i així vam començar a recórrer els carrers d’aquesta petita Colònia.

 

 

 

La cercavila va transcórrer amb normalitat pels carrers i places de l’Ametlla que van resultat d’allò més acollidors deixant imatges carregades d’encant. En arribar a plaça, el cel començava a preocupar però malgrat tot les colles convidades vam poder gaudir del   Vals i el Galop dels Gegants de l’Ametlla de Merola sota un cel força amenaçador.

Acabat el ball de l’Ametlla tots els gegants van fer una ballada conjunta i van abandonar la plaça perquè sens dubte el cel no aguantaria gaire més. Tots just el Roc va estar desat al remolc després de la Coloma, un breu però intens aiguat es va descarregar sobre l’Ametlla.

 

El sopar el va celebrar dins el Teatre i cal destacar la bona feina de la colla organitzadora i el bon tracte que vam rebre durant tota la trobada.

 

 

 

 

Publicat dins de Cròniques, Sortides | Etiquetat com a | Deixa un comentari

Crònica: Festa Major – Sant Roc 2014

Durants els dies 14, 15, 16 i 17; Santa Coloma ha celebrat la seva Festa Major d’estiu dedicada a Sant Roc.

Respecte la Festa Major de l’any passat cal destacar l’aparició del modest Seguici Festiu de la Vila que es compon de quatre comparses. Aquest seguici protagonitza la Crida a l’església, la Primera Passada i el Toc d’Inici a la Plaça.

Les Bruixes
La comparsa depèn de la Comissió de la Festa Major i va fer la seva primera aparició durant la Festa Major de Sant Roc del 2012. En el Toc d’Inici del 2014 han estrenat el Ball de Bruixes de Santa Coloma de Cervelló. Les bruixes fan el seu ball dues vegades; una al pla de les bruixes i l’altra a la plaça del Pi Tallat. La temàtica de la comparsa es deu a l’indret del “Pla de les Bruixes” que dona nom al ball i a la comparsa.

Els Gegants
Els Gegants fan vàries aparicions durant la Festa Major convertint-se en un dels símbols més característics d’aquesta festa. Durant el Toc d’Inici els gegants fan la seva primera aparició amb els motius característics de la Festa Major (les bandes i el mocador). El 2014 han ballat el ball del 25è Aniversari (La Flor d’un Cirerer) en motiu d’aquesta celebració.

Els Capgrossos
Els Capgrossos de la Cirera són l’element representatiu de la Festa de la Cirera (que té lloc a finals de maig). Aquestes figures, presideixen el pregó d’aquesta festa i són els primers d’entrar a la mostra. Enguany per la Festa de la Cirera van estrenar el seu ball que van repetir pel Toc d’Inici en una versió més extensa.

Els Diables
Els Diables venen des de la Colònia Güell tot completant el seguici festiu. Aquesta comparsa omple la plaça de foc i llum tot creant figures i jugant amb el foc. Ho fan acompanyats d’una tonada, que a ritme de tarantel·la,  es repeteix fins que s’apaga la darrera espurna; es tracta del Salt de diables de la Colònia Güell.

 

La Crida consisteix en una ballada conjunta del seguici davant de l’església i l’inici de la Passada. Tant a la Passada com a la Crida hi participa també La Cuca, una simpàtica bèstia feta per la Comissió de la Festa Major i que portada per nens acompanya les bruixes, però no participa en els balls del Toc d’Inici.

Enguany la festivitat del patró, el dia 16 ha estat limitada a causa del mal temps. La Passada de Matí va transcorre amb certa normalitat, la que havia de ser la Passada dels Nans no va poder dur-se a terme per la seguretat de la Comparsa tenint en compte el mal temps. L’ofertori es va poder realitzar sense cap problema, els grallers van interpretar Rosa d’Abril i El Ball de l’Àliga de la Patum.

La pluja va fer una treva i els gegants van poder ballar a la Sortida D’Ofici i fer la cercavila. Tot i això, la pluja no els va deixar ballar un cop a plaça.

Publicat dins de Cròniques, General | Etiquetat com a , , , , | Deixa un comentari