Els Balls

Els gegants de Santa Coloma de Cervelló tenen un petit repertori de diversos balls propis que representen diferents moments de la història d’aquests gegants.

– Dansa a la Villareta
La “Dansa a la Villareta” fou el primer ball que ballaren el Roc i la Coloma. Aquest ball de gegants és tracta d’una adaptació d’un ballet original del mestre local Jaume Pau, que era interpretat per l’Esbart Montpedrós. El seu títol fa referència als conreus de cirerers que donaven fama al poble atès que la Villareta és una varietat de cirera.

Els gegants el varen estrenar el 13 d’agost del 1989, dia del seu bateig. Durant els anys en què no hi ha hagut colla s’havia perdut la pista de la partitura i en recuperar la colla no es podia fer el ball. Serà durant la celebració del 25è aniversari dels gegants que es recuperaran el ball i la música.

Música: Jaume Pau
Coreografia: Colla de Geganters de Santa Coloma de Cervelló
Estrena: 13 d’agost de 1989

– Dansa de la Cuallarga

Roc i Coloma ballant la Cuallarga el dia de l'estrena del ball

Estrenada el 12 de maig del 2013, la “Dansa de la Cuallarga” és el ball que els gegants han ballat des que es va recuperar la colla. A causa de la impossibilitat d’executar el ball original (Dansa a la Villareta) la colla va decidir fer un nou ball que simbolitzés la recuperació de la colla. La coreografia reprodueix escenes en què la geganta prova d’animar el seu company a ballar.

Es compon de tres parts marcades; el vals, els vals-jota i la tarantel·la o corranda que s’intercalen amb una tornada a tempo de vals.  La música va ser creada especialment per als gegants i el títol recupera una altra varietat de cirera en record al ball tradicional dels gegants.

N’existeix un arranjament per Cobla fet per Xavier Ventosa i estrenat en motiu del 25è Aniversari dels Gegants. Va ser interpretat per primera vegada per la Cobla Pirineu de Berga el 13 de juliol del 2014 durant la Mostra de Balls final de la Trobada Gegantera dels  Actes del 25è Aniversari.

Música: Joan Vicens
Coreografia: Colla de Geganters de Santa Coloma de Cervelló
Estrena: 12 de maig del 2013

DANSA DE LA CUALLARGA el 29 de desembre a Santa Coloma pel Prometatge dels Gegants

DANSA DE LA CUALLARGA el 3 de maig a Badalona pel Badagegants 2014

– L’Enamorat

Els quatre gegants durant l'estrena del ball

Aquest ball és presentat com el “ball del prometatge” atès que va ser aquest dia (29 de desembre del 2013) quan es va estrenar. En aquest cas el ball està pensat per a quatre gegants, dos dels quals comencen ballant sols. Com a “ball del prometatge” els Gegants de Santa Coloma de Cervelló ballen acompanyats dels seus padrins de noces, els Gegants de Sant Climent de Llobregat. Aquest càrrec es deu a l’ajuda per part de la colla de Sant Climent durant la recuperació de la colla de Santa Coloma.

La música ha estat creada a Santa Coloma i la coreografia a Sant Climent; d’aquesta manera el ball és un patrimoni de les dues colles. Com de la Cuallarga, se’n va fer un arranjament per a Cobla pel mateix Xavier Ventosa i estrenat el mateix dia que l’arranjament de la Cuallarga, també per la Cobla Pirineu.

La primera part del ball sempre és ballada pels amfitrions sols i és a la segona part on entra l’altra parella.

Música: Joan Vicens
Coreografia: Àlex García
Estrena: 29 de desembre del 2013

Estrena del Ball a Santa Coloma de Cervelló (29 de desembre del 2013)

Ballat a Sant Climent de Llobregat en motiu de la Festa Major (23 de novembre del 2014)

La Flor d’un Cirerer

És el ball que pretén commemorar el 25è Aniversari del Roc i la Coloma. Els gegants el varen ballar per primera vegada durant el Pregó dels Actes del 25è Aniversari, obrint així la festa. El seu simbolisme recau en la història dels dos gegants ballant junts a les tornades i per separat però simètrics durant les estrofes. Tot això amb una corranda final que els porta a ballar l’un amb l’altre fins acabar voltant junts.

A més, durant l’estrena del ball hi eren presents els gegants de Sant Climent de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Sant Joan Samora tot representant la història de la colla i tots aquells que hi han intervingut. Cal destacar la segona execució d’aquest ball durant el Toc d’Inici de la Festa Major del mateix any, en motiu del 25è aniversari dels gegants.

Música: Joan Vicens
Coreografia: Colla de Geganters i Grallers de Santa Coloma de Cervelló
Estrena: 12 de juliol del 2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *