Els Gegants

Santa Coloma de Cervelló compta amb una única parella de gegants: El Roc i la Coloma. Aquest dos gegants van ser construïts pel mestre Domènech Umbert l’any 1989. Més concretament foren batejats el 13 d’agost d’aquest mateix any durant la celebració de la Festa Major de Sant Roc.

Qui són?

El Roc i la Coloma són un hereu i una pubilla vestits amb roba de festa del segle XVII. Aquests personatges recuperen la identitat agrícola i rural del poble que té durant el segle XVII l’època de gran proliferació de les masies. El seus noms es deuen als patrons del poble: Sant Roc i la Santa Coloma, una per ser la patrona de l’església parroquial i l’altre per salvar el poble de la pesta.

 

Breu història dels gegants

Després del seu bateig els Gegants de Santa Coloma de Cervelló van viure una gran activitat durant anys, convertint-se en unes figures molt estimades pel poble. Un dels moments més importants per a la colla i per als gegants va ser quan el Roc fou l’Hereu del Baix el 1999 acollint la segona trobada de gegants de la comarca del Baix Llobregat.

Durant els anys següents, la colla perdria força i els gegants limitarien les seves sortides fins resultar pràcticament anecdòtiques. Els gegants es van deixar veure poques vegades fins i tot al mateix poble i restaven guardats. Al cap d’un temps varen ocupar el vestíbul de l’Ajuntament on, com a mínim, podien ser contemplats per aquells que hi anessin.

El 2012 un grup de jovent del poble (molts d’ells fills dels que van iniciar l’antiga colla) decideix recuperar la colla i poc a poc la Coloma torna a fer alguns assajos fora de l’Ajuntament. Per Santa Coloma, el 31 de desembre, la geganta torna a esperar fora l’església per la Sortida d’Ofici i acompanyar la gent fins a plaça. Pocs dies més tard, la Coloma ja no sortia sola i el Roc la tornava a acompanyar. Des d’aleshores els gegants tornen a voltar sovint pel poble i comencen a sortir a d’altres viles.

Descripció tècnica

Les dues figures són fetes de cartró-pedra amb cavallets de fusta. La Coloma té una alçada de 3 metres amb 90 centímetres i un pes de 72 kg. El Roc té una alçada de 4 metres amb 10 centímetres i pesa 76 kg.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *