Crònica: Festa Major – Sant Roc 2014

Durants els dies 14, 15, 16 i 17; Santa Coloma ha celebrat la seva Festa Major d’estiu dedicada a Sant Roc.

Respecte la Festa Major de l’any passat cal destacar l’aparició del modest Seguici Festiu de la Vila que es compon de quatre comparses. Aquest seguici protagonitza la Crida a l’església, la Primera Passada i el Toc d’Inici a la Plaça.

Les Bruixes
La comparsa depèn de la Comissió de la Festa Major i va fer la seva primera aparició durant la Festa Major de Sant Roc del 2012. En el Toc d’Inici del 2014 han estrenat el Ball de Bruixes de Santa Coloma de Cervelló. Les bruixes fan el seu ball dues vegades; una al pla de les bruixes i l’altra a la plaça del Pi Tallat. La temàtica de la comparsa es deu a l’indret del “Pla de les Bruixes” que dona nom al ball i a la comparsa.

Els Gegants
Els Gegants fan vàries aparicions durant la Festa Major convertint-se en un dels símbols més característics d’aquesta festa. Durant el Toc d’Inici els gegants fan la seva primera aparició amb els motius característics de la Festa Major (les bandes i el mocador). El 2014 han ballat el ball del 25è Aniversari (La Flor d’un Cirerer) en motiu d’aquesta celebració.

Els Capgrossos
Els Capgrossos de la Cirera són l’element representatiu de la Festa de la Cirera (que té lloc a finals de maig). Aquestes figures, presideixen el pregó d’aquesta festa i són els primers d’entrar a la mostra. Enguany per la Festa de la Cirera van estrenar el seu ball que van repetir pel Toc d’Inici en una versió més extensa.

Els Diables
Els Diables venen des de la Colònia Güell tot completant el seguici festiu. Aquesta comparsa omple la plaça de foc i llum tot creant figures i jugant amb el foc. Ho fan acompanyats d’una tonada, que a ritme de tarantel·la,  es repeteix fins que s’apaga la darrera espurna; es tracta del Salt de diables de la Colònia Güell.

 

La Crida consisteix en una ballada conjunta del seguici davant de l’església i l’inici de la Passada. Tant a la Passada com a la Crida hi participa també La Cuca, una simpàtica bèstia feta per la Comissió de la Festa Major i que portada per nens acompanya les bruixes, però no participa en els balls del Toc d’Inici.

Enguany la festivitat del patró, el dia 16 ha estat limitada a causa del mal temps. La Passada de Matí va transcorre amb certa normalitat, la que havia de ser la Passada dels Nans no va poder dur-se a terme per la seguretat de la Comparsa tenint en compte el mal temps. L’ofertori es va poder realitzar sense cap problema, els grallers van interpretar Rosa d’Abril i El Ball de l’Àliga de la Patum.

La pluja va fer una treva i els gegants van poder ballar a la Sortida D’Ofici i fer la cercavila. Tot i això, la pluja no els va deixar ballar un cop a plaça.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cròniques, General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *