Trobada Gegantera de Bellvís

Després de dues setmanes d’intensos assajos i preparatius, la Trobada Gegantera de Bellvís ha estat un gran èxit! Una magnífica festa d’aniversari per als nostres gegants Pere i Ermessenda!

Tot i que la plantada començava a les 7, gairebé tothom de la colla ens hem trobat a la placeta (Plaça Catalunya) a les 4 per penjar la pancarta (estrenada avui), muntar l’equip de música amb els seus altaveus i micròfons, assegurar-nos que tot sonés bé, també les gralles i els tambors, enganxar els cartells de les colles al terra, preparar la zona d’informació amb un tendal, etc.

Però la feina no havia començat llavors. Durant tot el mes de maig i juny hem estat buscant empreses col·laboradores; fent llista de tot el que necessitàvem (gelats, amanides, pollastres, ampolles d’aigua, taules i cadires…); parlant amb els caps de colla per saber la quantitat de geganters que vindrien a sopar; trobant-nos amb la gent de cada parada per si, com cada any, ens podien oferir alguna cosa per reposar les forces; imprimint els cartells i els díptics i anar-los a repartir per tot el poble; i moltes, moltes reunions, per a què, al final, tot sortís de la millor manera possible.

Dues setmanes abans, també els grallers, timbalers i portadors de gegants ens hem posat les piles de veritat i cada dia assajàvem el ball d’en Pere de Bellvís i na Ermessenda de Montcada, els nostres gegants nobles i protagonistes de la festa, i del Búfal de Cal Bufalà, la nostra figura de bestiari bastant desconeguda per altres colles, ja que només el fem ballar pels Firals de Bellvís.

Després de preparar-ho tot, a les 7 de la tarda del dissabte 5 de juliol la festa ha començat. Poca estona abans ja havia arribat la Colla Gegantera d’Oliana amb els seus gegants, i de mica en mica hem anat trobant-nos amb amics de Mollerussa, Poboleda, la Fuliola i Boldú, Golmés, Castellnou de Seana, Miralcamp, Torregrossa, Vilanova de Bellpuig i Pradell de Sió.

A la placeta també hi hem instal·lat una taula d’informació on hem rebut els caps de colla per donar-los més informació sobre la trobada (un mapa amb la cercavila, l’ordre de les colles i un díptic com els repartits per les cases), hem venut barrets de palla, clauers i pins de la Colla Gegantera de Bellvís a tothom qui en volgués i teníem fulls d’inscripció per als bellvisencs i bellvisenques que es volien afegir a nosaltres. També hem repartit rifa per a un sorteig de tres premis sorpresa.

Un cop feta la presentació de la trobada, prevista a 3/4 de 8, hem començat la cercavila pel poble, amb els gegants Pere de Bellvís, Ermessenda de Montcada, Tonet, Sileta, Sogues, Montserrat, Jordi i Sebastià, amb els capgrossos Gebre i Ruella, cinc grallers i tres timbalers (número rècord des de fa temps!). A més de ser els músics de la colla, també ens ha ajudat l’Anna Fontova, una companya grallera de Lleida que esperem que pugui vindre més sovint amb nosaltres.

Un fet destacat de la Trobada Gegantera de Bellvís, a més de que els bellvisencs i bellvisenques ajuden en tot moment i segueixen els geganters (moltes gràcies!), són les parades per descansar enmig de la cercavila. A la primera, al carrer de les Monges, els seus veïns i veïnes ens han ofert una coca per llepar-se’n els dits, que amb menys de cinc minuts s’ha acabat completament! En canvi, a la segona parada, a la plaça Gaudí, la quantitat de síndria i meló ben fresquets ha fet que duressin una mica més, però no prou per als despistats!

A més, a cada parada hem intentat que el públic també pogués col·laborar, bé ballant al ritme dels grallers i timbalers de Poboleda i la Fuliola-Boldú, o tots junts a la Polca d’Ours, la dansa per excel·lència de les trobades geganteres.

Quan hem arribat de nou a la placeta, després de passar pel carrer Domènec Cardenal, el carrer Les Monges, el carrer Balmes, la plaça Gaudí, el carrer Rosari, la plaça Comerç i el carrer Fèlix Casaus, ha estat el moment dels actes més importants del dia: la Rosa Pera (la padrina de bateig dels gegantes nobles de Bellvís) ens ha explicat una mica la seua història, tant com van aconseguir ajuda i diners per construir-los, com els personatges històrics que representen; els Búfal de Cal Bufalà ens ha ofert el seu ball portat pels geganters Pere R. Baiges i Jaume Solé; els padrins de bateig gegants d’en Pere i na Ermessenda, el Comte i la Comtessa de Mollerussa, també han dansat per celebrar la diada; i al final de tot, ha estat el torn dels amfitrions amb la interpretació del Jaume Solé (timbal), la Rosa Mateos (goliat), la Teresa Baiges (gralla), el Pere R. Baiges (gralla) i la Montse Baiges (gralla).

Però no ens hem descuidat pas la ballada general, amb gairebé 30 gegants rodant a la plaça al so de les típiques cançons Gener, Febrer i Passi-ho bé.

Acabats de desar tots els gegants, gegantons, gegantets, búfals i cavallets, hem anat al poliesportiu a sopar. Més de 300 persones hem menjat sota el mateix sostre amanida, pa amb tomata, pollastre amb patates al caliu i gelat de nata i torró. Després hem fet el sorteig de 3 lots de vi gentilesa del Castell del Remei. El primer premi se n’ha anat cap a Miralcamp, el segon ha tocat als Gabatxets de Gomés i el tercer premi (3001) és per Bellvís, d’algú que durant la cercavila va comprar rifa i encara no sap que ha guanyat.

I, per acabar del tot la festa, hem donat un record a cada colla en agraïment per haver vingut, mentre els músics de la nostra colla tocaven per animar l’hora del cafè.

 

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Activitats i festes, Trobades geganteres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *