La recuperació de la plantada de Xop marca una gran Festa Major de cultura popular

La imatge de la Festa Major de sant Abdon i sant Senén del 2024 serà, per sempre, la de la recuperació de la plantada del Xop amb la participació de tot el seguici popular en una gran nit de festa i cultura tradicional a la plaça de la Vila. Aquesta festa ancestral s’havia celebrat a la vila durant dos períodes revolucionaris: el Sexenni Democràtic i la 2a. República.

Els joves espluguins van aconseguir reunir els membres de totes les entitats de cultura popular en un sopar al Jardí dels Francolins i en el trasllat del xop en cercavila nocturna des del Casal fins la plaça de la Vila, on fins i tot es va aixecar un castell i van ballar els gegants i bastoners.

Enlairament d’un petit castell (3 de 4) a la plaça de la vila (Foto: Xavier Lozano)

Hores abans, els gegants Ponç Hug i Beatriu, amb els nanos macers, havien presidit, com és habitual, el pregó de Festa Major, a càrrec de Laura Ruiz de Porras, i li van oferir el primer ball, aquest any, sense cercavila d’obertura.

Divendres, els Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga van participar, al complet (excepte el grup de nans, que mai pot sortir sencer per falta de portadors), a la Cercavila Gran, amb els diables, gegants i nans de la Trinitat i els Bastoners de l’Espluga. També van participar-hi els grallers d’El Tecler i els geganters de Reus, portant els gegants vells de l’Espluga.

Els Grallers de l’Espluga, davant la capella del Sants Patrons (Foto: Mar Gili)

Dissabte a primera hora, els Grallers de l’Espluga van oferir les tradicionals matinades pels carrers de la vila, interpetrant les pròpies matinades del Martí, en record del graller Martí Mercadé (1985-2005). Durant el recorregut van fer l’obertura de l’exposició votiva de la imatge nova dels Sants Patrons, a la Rectoria.

Ball dels Gegants de l’Espluga en honor a sant Abdon i sant Senén.

Diumenge, tot el seguici va participar a la sortida dels Sants Patrons de la vila, fins davant l’Ajuntament, on es van oferir els balls d’honor.

En acabar, es va lliurar el ram de la geganta a l’equip fundador de l’Espluga FM Ràdio, ara fa 40 anys, recuperador de la revetlla de Sant Joan i altres elements de cultura popular.

Josep M. Mercadé recull el Ram de la Geganta 2024

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *