Les matinades de Festa Major

El toc de Matinades, arribant a la plaça de l’Església, l’any 2021. (Foto: Enric Mercadé)

Les tradicionals matinades van ser recuperades a l’Espluga el 1992 per Josep Prats. Des de fa prop de 30 anys, cada Festa Major sona la tradicional melodia que s’interpreta a les principals viles i ciutats de Catalunya el primer dia de festes, en sortir el sol. Des de fa uns anys el toc de matinades es pot sentir a primera hora del matí del dissabte de Festa Major, donant inici al cap de setmana fort de la festa, després de la jornada festiva del divendres i prèvia a la del diumenge, dedicades a sant Abdon i sant Senén. És habitual que al pas de les matinades alguns veïns i el propi consistori ofereixen beguda i esmorzar als grallers i persones que els acompanyin (costum que el 2021 va haver d’evitar-se per la pandèmia).

Des de l’any 2005, a l’Espluga, a més, es toquen també Les Matinades del Martí, compostes per Josep Prats en record al jove graller espluguí Martí Mercadé, que va morir en accident de trànsit pocs dies abans de la Festa Major.

El graller Martí Mercadé (5è per l’esquerra) tocant les matinades de Festa Major al carrer Mirador de la Conca l’any 2000. (Foto: Arxiu)