Els Senglars i el mussol

El Senglar i el mussol de l’Espluga són els elements de bestiari popular més antics del municipi. El primer d’ells, el Senglar el va adquirir el grup de Diables de l’Espluga l’any 1992, creat pel montblanquí Josep Agustí Feliu. És una bèstia de foc amb capacitat per 12 elements pirotècnics.

El 1996 es va adquirir al taller de l’Entremès de Valls la figura del Mussol, que actualment no participa del seguici festiu espluguí. Es un capgròs sense foc, fet que l’ha allunyat de l’ús habitual dels Diables de l’Espluga.

Els primers anys va ballar acompanyat dels Grallers de l’Espluga en el marc de la Festa de Sant Joan, durant el ball del Rei Caçador. El Senglar apareixia en lluita amb un gegant manotes que representava Joan I el caçador, el rei d’Aragó que segons explica la llegenda, venia a caçar als boscos de Poblet. L’any 1994 aquest ball es va interpretar en directe al programa Som i serem de TV3.

El Senglar Petit de l’Espluga, el dia del seu naixement, el 23 de juny de 2014

El 2014, la mateixa entitat va estrenar el Senglar petit, obra i donació de l’espluguí Gabriel Carmona per la recent creada Colla Infantil de Diables. Té capacitat per 6 elements pirotècnics.

Més informació al web del Grup de Diables de l’Espluga: http://www.correfocs.cat/bestiari/