Els Gegants Neolítics


Els Gegants Neolítics Gorg, Spluc i Blat amb el constructor Ramon Aumedes i la seva esposa.

El taller Sarandaca de Granollers va construir l’any 2007 els Gegants Neolítics de l’Espluga de Francolí, obra de l’escultor Ramon Aumedes, amb supervisió històrica d’Antoni Carreras, president del Centre d’Estudis Locals, sobre projecte i proposta de Xavier Lozano, membre de l’Associació Cultural de Grallers de l’Espluga, guanyador del concurs de propostes per uns nous gegants a l’Espluga convocat per l’Ajuntament de l’Espluga qui va finançar-los.

S’hi van presentar una desena de propostes. La de Xavier Lozano es va seleccionar per elaborar ‘uns gegants pel futur’ que fossin ‘recordats per tothom que els vegi’, com a eina de promoció turística de les Coves de l’Espluga. Es van anomenar Gorg i Spluc. Van néixer a la Cova de la Font Major el dijous 26 de juliol de 2007 i van ser batejats a la plaça de la Vila el diumenge 29 de juliol de 2007. L’any 2012 es va posar el nom de Blat al nadó que porta la geganta amb un acte a la Font Major.  Aquest és un dels trets més característics d’aquests gegants.

L’arribada dels Gegantons

Terra i Pastor, acabats de sortir del taller Sarandaca de Granollers (2017)

L’any 2017, en motiu del desè aniversari dels Gegants Neolítics Gorg i Spluc, amb el seu fill Blat, la ja fusionada Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga va estrenar els nous gegantons Terra i Pastor, per completar la primera família neolítica de Gegants de Catalunya, representant dos infants preadolescents. Com l’any 2007, es van elaborar al Taller Sarandaca de Granollers amb l’escultor Ramon Aumedes, sota projecte de Xavier Lozano i amb l’assessorament històric d’Antoni Carreras. Helena Rivero va fer-ne els primers dibuixos arran del conte Gorg, Spluc i els seus fills presentat el 2016 per ella mateixa i Antoni Carreras. El projecte es va gestar durant tres anys fins fer possible el finançament i per coincidir amb el desè aniversari.

Uns Gegants Neolítics amb una Dansa prehistòrica

L’Associació Cultural de Grallers de l’Espluga va sumar-se amb projecte amb “La Dansa dels Gegants Neolítics” composta per Joana Cervelló, el mateix any 2007. La peça inclou sons estridents que recorden els corns de mamut, donant protagonisme a la percussió, amb ritmes tradicionals com el pasdoble i el vals, però amb dissonàncies que recordin els orígens de la música.

El Gorg

(Pes: 36 Kg. / Alçada: 3,55 m.)

El Gegant Gorg

El gegant Gorg representa el riu Francolí, per tant, la continuïtat de la vida, de la comunitat, el progrés, l’esforç per continuar endavant malgrat els entrebancs. Al Neolític els homes feien que la vida de la comunitat fluís, com ho fa el riu en el seu entorn. En Gorg té 24 anys, i és un dels homes forts de la comunitat. Se sent identificat amb el riu.

L’home es dedica a la caça, a la pesca, a la ramaderia i també ocasionalment a la recol·lecció. Per això porta tantes pells dels animals morts per l’arma que porta a la mà, feta amb fusta de freixe i làmines de sílex.

Es tapa les cames amb una roba teixida bastament. Del coll li penja una capa de pell de senglar. A la mà porta una petita destral de pedra polida emmanegada.

Del lligam de la capa hi pengen uns ullals de senglar, per apartar els mals esperits. Alhora, els ullals compleixen la funció de símbol fàl·lic masculí: l’home és el riu, el que entra dins la cova, i genera la nova comunitat, crea la vida dins la cova.

La seva vida està dibuixada a la pell aspra del seu cos, amb les marques de la dura vida. Els homes es dedicaven a la caça, a la pesca, a la ramaderia i també ocasionalment a la recol·lecció.

Per tant, la vestimenta està feta amb la pell dels animals morts per l’arma que porta a la mà, però també porta roba teixida, ja que al neolític va néixer l’agricultura i la ramaderia, i a partir d’aquí, l’elaboració de productes.

L’SPLUC i el blat

(Pes: 40 Kg. / Alçada: 3,40 m.)

L’Spluc amb el seu fill Blat (2007)

La geganta Spluc representa la cova, que neix gràcies al riu. L’Spluc ha viscut 22 primaveres, i forma part de la primera comunitat que habita permanentment les coves de l’Espluga.

Ha passat per durs moments en la vida. Pensa que la cova els protegeix a ells com ella ha de protegir al seu cinquè fill, el segon que de moment es manté viu.

De la cova en neix el riu, i d’ella en neixen els infants. L’infant, agafat amb el braç esquerre només pensa en l’ànsia de l’aliment, que fàcilment busca al pit descobert de la seva mare. Aquest fet la converteix en una geganta única.

Porta el tòrax destapat, però sobre l’espatlla dreta hi reposa una pell d’animal. De cintura avall porta una roba en forma de faldilla, teixida bastament.

Del coll penja un collar de petxines que ha portat del mar tot seguint el curs del Francolí fins la desembocadura, i que representen la femenitat.

La dona representa la cultura, l’educació, el coneixement. Porta un cabàs herbes i plantes medicinals, fruits del bosc i cereals de la collita. Fa pocs anys que els humans han descobert l’agricultura i la ramaderia.

La dona no va a caçar però s’encarrega d’alimentar i educar els seus fills i de buscar fruites, herbes i petits animals, i a tenir cura del cultiu de les plantacions.

 

 

LA TERRA

(Pes: 15 Kg. / Alçada: 2,50 m.)

La gegantona Terra (2017)

La gegantona Terra és la filla gran del Gorg i l’Spluc. Va néixer en la prematura adolescència de l’Spluc, que, ja aparellada amb en Gorg, lluitaven per la supervivència de l’espècie refugiats a la Cova de l’Espluga.

La Terra és una noia forta i curiosa, capaç d’aprendre tot el que la humanitat té per endavant.

Representa l’evolució intel·lectual dels primers humans sedentaris, que aprenen a fabricar, de la terra, els primers utensilis ceràmics per dipositar-hi aliments.

Porta a una mà una olleta pastada amb fang i decorada amb la marca de les petxines i a l’altra, un grapat d’espigues que ha collit aquest estiu, després d’haver experimentat la màgia de la reproducció de les llavors, plantades a la terra fèrtil, prop del riu.

Porta al coll, un collar fet amb còdols de riu. De vestit porta una roba teixida amb llana d’ovella per la seva mare Spluc.

 

 

EL PASTOR

(Pes: 15 Kg. / Alçada: 2,50 m.)

El gegantó Pastor (2017)

Té 8 anys, i ja té ganes de ser caçador. És el segon fill del Gorg i l’Spluc, el primer mascle. Li encanten els animals i està descobrint que si se’ls captura vius de petits i se’ls cuida, acaben sent dòcils i afables.

Representa els primers ramaders i per això porta un anyell al coll i algunes pells de corder com a sarró.

Poder criar els animals li permet a ell i la seva família establir-se en un lloc fixe, i poder dependre menys de la caça i la recol·lecció que els seus pares, Gorg i Spluc, estan tan acostumats a fer.

Va amb el tors nu, però porta lligada a la cintura una roba teixida amb llana fosca, i algunes pells d’animals caçats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Aquest article té tots els drets reservats. Per referències cita l’autor: Xavier Lozano Bosch (2018, 28 d’octubre). Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí (G43494855)

SEGUEIX EL MENÚ: PROJECTE INICIAL

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *