El protocol festiu espluguí

Des del naixement dels Gegants Neolítics de l’Espluga l’any 2007, el municipi ha vist la necessitat d’establir per acord de tots els grups de cultura popular un protocol del seguici festiu que permeti integrar les agrupacions històriques com el Ball de Diables, documentat des del 1879, el Ball de Bastons, documentat des del 1883, els Grallers, des de 1895, o els Gegants i Nans, datats del 1947, amb nous elements com el Senglar (1992), la batucada, o l’estrena de futurs elements de bestari i agrupacions gralleres i geganteres.

LLEGEIX EL PROTOCOL FESTIU 2007-2018

Tots els elements del seguici festiu espluguí l’any 2016, abans del naixement dels gegantons neolítics

El 2019, les entitats de cultura popular i l’Ajuntament de l’Espluga van acordar revisar el protocol i donar-li un major valor inspirat en els elements tradicionals del seguici festiu del Camp de Tarragona, amb l’assessorament extern del vallenc Jordi Robert. Els principals canvis van aplicar-se a la Cercavila d’Obertura i anada al pregó, la més històrica de totes, preservant-ne els elements originals de 1947: els Nanos Macers o tricornis, els Gegants Ponç Hug i Beatriu acompanyats pels Grallers de l’Espluga, i donant valor a la Bandera de la Vila, incorporada el 2015, i al Ball de Gegants de l’Espluga del 2004.

L’altre canvi destacat va ser el nou ordre de les cercaviles i els Balls de Plaça, incorporant per primer cop el foc dels Diables de l’Espluga i al Senglar, com a element de bestari al capdavant de la cercavila i situant els elements més històrics i de representativitat municipal al final del seguici.

LLEGEIX EL PROTOCOL VIU DEL 2019

Roda de premsa de presentació del nou protocol viu de la Festa Major de l’Espluga, el 22 de juliol de 2019 (Foto: Xavier Lozano)