Campanes i salves, tronada i castell de focs

Recuperació del repic manual de campanes, l’any 2022. (Foto: Xavier Lozano)

L’any 2022, l’Espluga de Francolí va viure una Festa Major de sant Abdon i sant Senén insòlita per la cultura popular, amb motiu de la recuperació dels principals elements ancestrals que s’havien perdut. Una de les grans novetats: la recuperació del toc manual de campanes, desaparegut l’any 2000 arran de l’automatització de les campanes de l’església nova.

A més, es complien 25 anys de la restitució de les campanes de l’església vella, després del seu abandó a finals del segle XIX. L’Ester i la Cristina, que és com es van batejar (nom de les filles dels padrins), van col·locar-se —procedents del monestir de Poblet— el 1997 amb motiu dels 700 anys de l’església vella.

Les campanes Ester i Cristina de l’Església Vella, col·locades el 1997 pels 700 anys del temple (Foto: Xavier Lozano)

Per iniciativa popular, amb el suport de la Parròquia i de l’Ajuntament de l’Espluga, un col·lectiu d’espluguins acompanyats per campaners de Montblanc, Valls i Tarragona, havia impulsat en els darrers mesos el projecte, que va consolidar-se a partir de l’exposició ‘Tocant el cel amb una corda: les campanes de la Conca de Barberà’, que va acollir l’Espluga per Setmana Santa.

Això va portar la Parròquia a reactivar les tasques de manteniment de les 7 campanes de la vila, a les quals cal sumar la campana de l’ermita i la campana històrica de 1717 recuperada de l’antic convent dels Pares Paüls, que es vol restituir en un futur.

La campana de Jesús, Josep i Maria, de 1717, és la més antiga que conserva l’Espluga. (Foto: Xavier Lozano)

El projecte de millora de les campanes es farà gradualment durant les properes anualitats. Pel primer any, però, diferents col·laboradors van fer possible la restitució dels batalls de l’església vella i la preparació, per al toc manual, de la campana grossa de 1888, dedicada a sant Abdon i sant Senén, silenciada des de fa anys per una avaria al motor.

Campana de Sant Abdon i sant Senén de l’església nova, estrenada el 1888 (Foto: Xavier Lozano)

Els infants i joves de l’Agrupament Escolta l’Estornell van ser els encarregats de fer-les sonar el dijous 29 de juliol, per la vigília de Festa Major, durant el repic de les 12 del migdia i la disparada de salves anunciant la festa.

El dijous de vigília també s’ha incorporat, des del 2019, una tronada després del pregó, a la tarda, a la plaça d’en Canós.

Tronada de l’any 2020, a la plaça d’en Canós (Foto: Josep Morató / EFMR.cat)

També el diumenge 31 de juliol a dos quarts de 12 del migdia, es va fer el toc d’ofici des del campanar de l’església vella; a les 12 per l’entrada de la bandera de la vila, i a la una del migdia, per la sortida i posterior entrada dels Sants Patrons amb el seguici popular i tradicional. En aquest últim cas es va recuperar el sentit informatiu de les campanes, ja que el primer repic de la campana Antònia de l’espadanya, en el moment de la consagració de l’Eucaristia, significa el primer avís per la imminent sortida dels Sants. El segon repic de l’Antònia suposa la sortida immediata i l’avís a la plaça. A continuació, inicia el repic la campana grossa de sant Abdon i sant Senén, per avisar el poble de la sortida dels Sants. Amb la disparada de quatre salves, s’inicia el repic de tota la resta de campanes i començarà la cercavila fins la plaça de la vila. A la tornada dels Sants Patrons, les campanes tornen a repicar, totes alhora, durant l’esclat de festa i pirotècnica que suposa l’entrada de sant Abdon i sant Senén a l’església vella. El mateix protocol va repetir-se per la Festa Major del 2023.

El castell de focs, des del Casal, vist des de la plaça de l’Església (Foto: Josep Morató / EFMR.cat)

Pel que fa a la pirotècnia, el diumenge de Festa Major és el de l’habitual castell de focs, per tal de cloure-la oficialment, abans del dia del Cos. D’uns anys ençà se n’ocupen els diables de l’Espluga i es disparà al Casal de l’Espluga. Anteriorment, el disparava la Pirotècnia Catalana de Vimbodí des del turó de les Planes.

Repics de campanes de la Festa Major de sant Abdon i sant Senén (actual)

Dijous, vigília de festa major

12.00 h: Repic manual de campanyes a càrrec de l’Agrupament Escolta i Guia l’Estornell i Parròquia de Sant Miquel de les campanes de sant Abdon i sant Senén, Ester i Cristina i Antònia. Repic automàtic de les campanes Trinitat, Miquela i Montserrat. L’Ajuntament coordina disparada de 4 salves amb estructura petards.

Diumenge, diada de sant abdon i sant senén

Als volts del migdia

Toc d’Ofici. Repic manual de campanes de l’església vella, amb la col·laboració de l’Agrupament Escolta i Guia l’Estornell. 

5 minuts abans de l’inici de la celebració, anada a Ofici

La corporació municipal surt de la casa de la vila amb la bandera de la vila portada pels vigilants municipals. Repic de campanes. Entren per la porta de migdia, al toc de l’orgue (toc d’acompanyament d’autoritats). 

A continuació, celebració de l’eucaristia. 

Primer repic de la campana Antònia de l’espadanya, durant la consagració (avís a l’exterior, la missa s’està acabant).

A continuació (13h, aprox), la banda interpreta la Sardana de l’Espluga, fet que dona inici a la sortida dels Sants Patrons. 

  • S’inicia el segon repic de la campana Antònia (de l’espadanya), fet que suposa l’avís a l’exterior. 
  • Això fa que els campaners de l’església nova, iniciïn el repic de la campana de sant Abdon i sant Senén (la grossa, de 1888), de forma manual, fet que avisa a tota la població de la imminent sortida dels Sants. 
  • A la sortida per la porta de Migdia, esclaten les quatre salves com a avís de la sortida dels Sants a l’exterior. 
  • Això serveix d’avís als campaners de l’església vella per iniciar el repic de les campanes Ester i Cristina i  el repic de les campanes de Sant Miquel, la Santíssima Trinitat i la Mare de Déu de Montserrat, a l’església nova, que s’afegeixen a les campanes Antònia i de sant Abdon i sant Senén que ja estaran tocant. 

A la tornada,

Foc, repic de totes les campanes, coets (salves i bateria), ball i toc de tot el seguici, passadís de foc dels diables i entrada final dels Sants Patrons i la banda dins l’església vella (aplaudiments i final de la ballada).

Campaneres de l’Agrupament Escolta l’Estornell, durant el repic de Festa Major del 2023. (Foto: Xavier Lozano)