Història de l’entitat

L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga va constituir-se oficialment el 12 de juliol del 2013 en el marc de l’Assamblea de l’Associació Cultural Grallers de l’Espluga creada l’any 1996.

Votació de la fusió dels Grallers de l’Espluga amb la Colla Gegantera i el Grup de Nans, el 12 de juliol de 2013

El grup de Grallers de l’Espluga havia acordat, després de diverses negociacions, la fusió amb la Colla Gegantera i el grup de Nans (fins llavors municipals) per treballar junts per la cultura popular.

La presidenta dels Grallers de l’Espluga, Magda Buldó, es va mantenir com a presidenta de l’entitat aglutinadora, sumant a la direcció general el fins llavors cap de Colla dels Geganters, Josep M. Martínez; i el timbaler Xavier Lozano, autor del projecte dels Gegants Neolítics i responsable de diferents projectes a l’entitat.

L’entitat va aprovar uns nous Estatuts on es dividia en 3 seccions: els Grallers liderats per Rosa Garrell amb Albert Grinyó, Anna Garcia i Aida Moyà, substituïda després per Clara Sans; Jordi Batet com a nou cap de la Colla Gegantera, amb Rosa Gené i Rosa M. Bultó, substituïda després per Mar Gili; i un grup de Nans que acabarien liderant Jordina Picanyol, Alba Pérez i Laura Caffarel.

Alguns membres de la nova Junta dels Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, després del seu nomenament a l’Assemblea del 2013

 

 

 

La Junta dels Grallers, Gegants i Nans, durant l’Assemblea del 15 d’octubre de 2016 al nucli de les Masies

L’Ajuntament de l’Espluga va cedir, l’any 2014, l’ús dels 4 gegants de la població i els 14 capgrossos a la nova Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans. L’alcalde David Rovira i la presidenta de l’entitat, Magda Buldó, van signar el conveni entre les dues institucions que permet a l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, fer ús de les figures, encara que propietari d’aquestes i també del remolc per transportar-les segueix sent l’Ajuntament.

La presidenta Magda Buldó i l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, signen el conveni per la cessió dels Gegants, Nans i espais per l’entitat, el 26 de juny de 2014

El consistori també es fa càrrec de les restauracions i reparacions naturals. A canvi, l’Ajuntament pot sol·licitar l’actuació dels Gegants, Nans i Grallers a les diferents festes municipals i altres actes sempre que tingui una justificació la presència de cultura popular. El conveni també inclou la cessió del magatzem per guardar totes les figures i de l’oficina de gestió de l’entitat. L’any 2017 el conveni es va renovar per incorporar-hi els nous gegantons neolítics.

Els membres de la nova Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga l’any 2014, estrenant vestuari comú

El 30 de novembre de 2019 es va fer la primera gran renovació de la Junta General des de la fusió dels Grallers, la Colla Gegantera i el Grup de Nans, rellevant la fins llavors presidenta durant 17 anys, Magda Buldó, per la gegantera Mar Gili; el secretari general, Josep M. Martínez, per Montse Montserrat, i el tresorer general, Xavier Lozano, per Núria Calvet. Sense canvis a l’equip directiu dels Grallers, la Colla Gegantera sumava llavors el jove geganter Jofre Saltó com a sotscap de colla al costat de Jordi Batet com a cap de colla.

Xavier Lozano, Magda Buldó i Josep M. Martínez -a terra- amb la nova Junta nomenada el 30 de novembre de 2019. (Foto: Miquel Martí)