El seguici nou de sant Joan

La tarda del 23 de juny, diada de Sant Joan, l’Espluga de Francolí celebra des de 1984 l’arribada de la Flama del Camigó, el foc dels països catalans i símbol del solstici d’estiu —que s’encén la nit abans al cim del Canigó i diferents atletes reparteixen per tot Catalunya.

Encesa de la foguera de Sant Joan, davant del Casal de l’Espluga, l’any 2013: una rèplica del campanar de l’església Nova. (Foto: Xavier Lozano)

Des de llavors, la festa ha esdeveningut un dels moments àlgids de l’any en matèria de tradició i cultura popular i suposa a l’hora, l’inici del juliol fester, un més estiuenc pràcticament ple d’actes socials, esportius i culturals que comencen amb el final de curs escolar i acaben amb el dia del Cos de la Festa Major de sant Abdon i sant Senén. Des de la segona dècada del segle XXI, la festa de Sant Joan —protagonitzada especialment pel foc, la foguera, la pirotècnia i el ball de diables— ha consolidat la sortida del seguici popular com a obertura de la temporada d’estiu i un protocol festiu propi.

Els atletes del Club Atlètic Espluguí porten la flama del Canigó enmig de la cercavila i comitiva de Sant Joan. (Foto: Josep Morató a EFMR.cat)

seguici de sant joan

Els diables de l’Espluga, en cercavila pel carrer Lluís Carulla, l’any 2014 (Foto: Xavier Lozano)
  1. Ball de Diables de l’Espluga
  2. Senglar dels Diables de l’Espluga
  3. Tambors dels Diables de l’Espluga
  4. Gegants Neolítics de l’Espluga
  5. Grallers de l’Espluga
  6. Ball de Bastons
  7. Pubilles i hereus (2009-2018)
  8. Flama del Canigó portada pels atletes del Club Atlètic Espluguí
  9. Delegacions d’altres poblacions
  10. Autoritats
Fotografia de grup dels participants del seguici popular de Sant Joan, el 23 de juny de 2019. (Foto: Josep Morató a EFMR.cat)

Una  de les peculiaritats és que des de l’inici de la festa, delegacions de diferents poblacions de la Conca de Barberà i fins i tot de comarques properes acudeixen a l’Espluga a buscar la flama del Canigó per portar-la fins les respectives fogueres. En els últims anys també s’ha optat perquè persones amb nom de Joan o Joana, les més joves o les més grans, encenguin el peveter amb el foc de Sant Joan.

ORiGEN DEL SEGUICI DE SANT JOAN

Durant la segona meitat del segle XX, l’Espluga de Francolí va consolidar un seguici festiu més senzill que el de finals del segle XIX i principis del XX, centrat en aquest cas en els nous gegants i nans (1947), acompanyats dels grallers; les bandes de música i el ball de bastons, la coral, les sardanes i el teatre popular. El Casal de l’Espluga (1965) va suposar una nova oportunitat de revalorització cultural de la vila, recuperació d’antigues tradicions a l’entorn del concepte de la catalanitat i un nou refugi per la cultura i el teatre popular en ple franquisme: compra d’uns gegants, intents de recuperació dels grallers, nou abric per la coral espluguina, entre d’altres.

Josep Lluís Torre i Alfonso Vidal amb els Gegants del Casal de l’Espluga, el 1966

Amb l’arribada de la democràcia, el nou esclat es va situar en el terrenys més laics de la cultura popular esdevenint el 23 de juny el nou referent festiu de la catalanitat a partir de 1984 coincidint amb el naixement de l’emissora municipal de ràdio, l’Espluga FM Ràdio, per part d’un col·lectiu de joves catalanistes i progressistes que va impulsar ahora les tradicions més paganes i populars com la revetlla de Sant Joan —com a festa no religiosa del sosltici d’estiu i de la unitat dels països catalans— o el Carnaval.

Primer seguici de Sant Joan, amb motiu de la inauguració de l’Espluga FM Ràdio, el 23 de juny de 1984. (Foto: Arxiu EFMR)

Això va portar a la recuperació del ball de diables de l’Espluga (oficialment com a entitat el 1990) i amb els anys, l’estrena de diferents balls i bèsties de foc, no habituals fins el moment a l’Espluga.

L’any 2009 amb motiu del 25 aniversari de l’Espluga FM Ràdio i de la revetlla popular de Sant Joan a l’Espluga de Francolí la comissió organitzadora dels actes —formada pels Diables de l’Espluga, el Club Atlètic Espluguí, els Grallers de l’Espluga, l’Ajuntament de l’Espluga i l’emissora municipal— va decidir renovar el protocol de rebuda de la flama del Canigó, dotar-lo de més contingut i afegir-hi elements dels seguici local.

Cartell de la festa de Sant Joan de l’any 2009, punt d’inflexió del seguici festiu del 23 de juny. (Arxiu EFMR)

La novetat més destacada va ser la recuperació de la figura de les pubilles i els hereus, fins llavors només utilitzada (les pubilles) pel Casal de l’Espluga a la Festa de la Verema. Es volia revaloritzar el vestuari tradicional coincidint amb l’arribada de la flama del Canigó i la festivitat dels països catalans.

L’estrena de les noves pubilles i hereus, durant la rebuda de la flama del Canigó del 2009. (Foto: Xavier Lozano)
Els diables de l’Espluga, durant la revetlla de Sant Joan de l’any 2009 (Foto: Xavier Lozano)

Des de 1992, els Grallers de l’Espluga participen en l’arribada del foc de Sant Joan, però l’any 2009 van sumar-s’hi també els bastoners. A la comitiva es va traslladar, rememorant el 1984, una rèplica de la primera foguera de Sant Joan, un cavall de fusta. Al final de la comitiva hi anaven les pubilles i hereus d’altres poblacions de la comarca i les autoritats. En els anys següents, a la comitiva de Sant Joan s’hi van afegir també els gegants i els nans i els tambors dels diables de l’Espluga, aconseguint, finalment, la incorporació del ball de diables amb foc a la cercavila, ja que fins llavors només es feia en forma de correfoc nocturn.

La Dansa dels Gegants Neolítics durant els actes de Sant Joan 2021 (Foto: Josep Morató / EFMR)
© Aquest article té tots els drets reservats. Per referències cita l’autor: Xavier Lozano Bosch (2021). Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga de Francolí -G43494855-