Descobreix els 15 Nanos de l’Espluga

vols portar-ne un? | descobreix la història dels nanos

ELS NANOS VELLS

El Tricorni alegre

El Tricorni Alegre (2014)

Data de l’any 1947 i va ser adquirit amb l’aportació dels espluguins a les cartilles de racionament de la postguerra civil espanyola. Prové de la casa Ingenio i es va comprar junt amb l’altre tricorni (o masser), el vell, la vella i els dos gegants. Representa juntament la Guàrdia del segle XVII, vestida amb tratge vermell i tricorni verd. En alguns municipis aquests personatges de forma humana porten les masses de forma solemne a les comitives i processons. Per això a l’Espluga sempre van davant el grup de Nans, obrint la cercavila. Els dos tricornis van anar sense barret almenys fins el 1982.

El Tricorni trist

El tricorni trist (2014)

Igual que l’altre tircorni va ser adquirit l’any 1947 amb l’aportació dels espluguins a les cartilles de racionament de la postguerra civil espanyola. Prové de la casa Ingenio i es va comprar junt amb l’altre masser, el vell, la vella i els dos gegants. Com el seu companya alegre, representa la Guàrdia del segle XVII, vestida amb tratge grana i tricorni verd. És característic per la seva dent i l’expressió de tristesa.En alguns municipis aquests personatges de forma humana porten les masses de forma solemne a les comitives i processons. Per això a l’Espluga sempre van davant el grup de Nans, obrint la cercavila. Els dos tricornis van anar sense barret almenys fins el 1982.

El vell o majordom (home del Nassos)

El vell o majordom (2014)

També és un dels 4 primers capgrossos que van arribar a l’Espluga el 1947 amb l’aportació d’una pesseta (6 cèntims d’euro) de cada cartilla de racionament espluguina. El vell va ben vestit, i per això pot representar l’alta societat, un senyor destacat, el notari, el jutge, o l’alcalde. Fins i tot pot recordar un majordom, sobrenom que ha arribat als nostres dies. Des de l’any 2007 aquest capgròs surt cada 31 de desembre a la cercavila de l’Home dels Nassos amb els Grallers de l’Espluga, visitant el centre comercial del municipi. Els primers anys va sortir sobre el carro amb cavalls de la família Rendé.

 

La Vella

La Vella (2014)

A més de ser un dels  capgrossos més característics i díficils de portar, ja que és el més gros, la Vella és també un dels 4 nanos més antics de l’Espluga. Va comprar-se el 1947 juntament amb el vell i els dos tricornis o massers. Significa una vella que fa l’ullet a la mainada, i des de sempre ha vestit una bata senzilla. Encara no disposa de rèplica i és un dels capgrossos històrics que habitualment mai surt en cercavila.

 

 

La Gitana

La Gitana (2014)

Es va adquir poc temps després que els altres 4 primers capgrossos juntament amb el turc. Representa una figura de dona amb un mocador al cap, que tant podria ser una cubana, o potser, com se l’anomena a l’Espluga, una gitana. Porta un vestit florejat i és un dels capgrossos més simpàtics i juganers de la cercavila.

 

 

El turc

El Turc (2014)

Aquest capgròs va arribar al mateix temps que la gitana, a finals dels anys 40 del segle XX, i junt amb ella completava una representació de les cultures del món, en aquest cas el món oriental. El turc -o el moro, com també se l’anomena-, porta el tradicional barret vermell propi de la vestimenta tradicional turca. Representa un personatge de religió musulmana i vesteix una túnica grisa.

 

 

ELS NANOS NOUS

Groucho Marx

Groucho Marx (2014)

El 1983 l’Ajuntament de l’Espluga va completar el grup de Nans amb la compra de tres nous personatges dels germans Marx, un grup de còmics dels anys 20 del segle XX als Estats Units compost per cinc germans. Aquest representa a Groucho, un dels més característics pel seu bigoti i les seves ulleres. Són obra del taller Ingenio de Barcelona, igual que la resta de capgrossos històrics.

 

 

Chico Marx o el pallasso vermell

El pallasso vermell o Chico Marx (2014)

Representa un dels germans Marx, el grup de còmics famosos des dels anys 20 del segle XX als Estats Units, que en forma de capgròs van passar a formar part del grup de Nans de l’Espluga el 1983, quan l’Ajuntament de l’Espluga els va adquirir al taller Ingenio de Barcelona. En aquest cas, s’assimilia al personatge real, tant pels cabells com per la cara i el barret vermell que porta, i que li dóna nom.

 

 

Harpo Marx o el pallasso blau

Harpo Marc o el pallasso blau (2014)

Aquest és el tercer dels capgrossos dels germans Marx que l’Ajuntament de l’Espluga va comprar el 1983 en record al grup de còmics famosos des dels anys 20 del segle XX als Estats Units. Com els nanos històrics procedeixen del taller Ingenio de Barcelona. Com passa amb la resta dels capgrossos dels germans Marx està inspirat en el personatge real, tant pels cabells com per la cara i el barret blau que porta fet que li ha valgut el seu sobrenom.

 

 

El Sol de Rialles

El Sol de Rialles (1998)

A mitjans dels anys 90 es va incorporar un nou capgròs, el Sol de Rialles, cedit per la Fundació d’Espectacles Rialles que durant anys va ser un referent a l’Espluga per l’organització d’activitats i espectacles infantils. Pel seu pes considerable i perquè Rialles va desaparèixer a l’Espluga, jo no s’utilitza per les festes. Vestia una túnica negra acompanyada per tires grogues que representen els raigs del sol.

 

 

La Cleo

La Cleo (2014)

L’any 2003, la quinta d’espluguins que celebrava els 40 anys va regalar a l’Ajuntament de l’Espluga un capgròs que representava el personatge de dibuixos animats “Cleo“, propi de l’època d’infants dels espluguins que van realitzar-lo. Anava vestida amb uns pantalons i una brusa blau-cel amb topos blancs. El seu pes considerable però, va apartar-la del ball.

 

 

El Senén

El Senén (2014)

El 27 de maig de 2006 l’Agrupament Escolta L’Estornell de l’Espluga va batejar i cedir a l’Ajuntament el Senén, que representa un nen escolta i porta el nom d’un dels patrons de la vila, Sant Senén. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l’agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d’Eli Frías.

L’Abdonina

L’Abdonina (2014)

El 27 de maig de 2006 l’Agrupament Escolta L’Estornell de l’Espluga va batejar i cedir a l’Ajuntament l’Abdonina, que representa una nena escolta i porta el nom en femení d’un dels patrons de la vila, Sant Abdon. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l’agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d’Eli Frías.

L’Estorni

L’Estorni (2014)

El 27 de maig de 2006 l’Agrupament Escolta L’Estornell de l’Espluga va batejar i cedir a l’Ajuntament l’Estorni, que representa un estornell, símbol del Cau espluguí. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l’agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d’Eli Frías.

El Rovelló

El Rovelló (2014)

Aquesta és l’última incorporació del grup de Nans i per això és una de les més estimades. Aquest capgròs va ser elaborat pel Taller Sarandaca de Granollers l’any 2013, per encàrrec de l’Ajuntament de l’Espluga en motiu dels 90 anys de l’escriptor Josep Vallverdú, fill adoptiu de l’Espluga. Representa el personatge Rovelló, el gosset protagonista d’un dels contes de Vallverdú que es va convertir en una sèrie de televisió.

 

 

 

Els nanos infantils

Els nanos cedits el 2022

El dilluns 25 de juliol de 2022 la presidenta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, Mar Gili, va signrt la cessió de 6 capgrossos infantils propietat de Ferran Civit Martí i família perquè puguin sumar-se al patrimoni festiu de la vila. Es tracta de la reproducció en petit dels nanos dels germans Marx: Grouxo, Harpo i Chico, com els que va adquirir 1983 l’Ajuntament de l’Espluga. També hi ha un sol, un vell mongol i un pagès espluguí amb gorra musca, de mida més gran. L’entitat està treballant per incorporar-los al seguici festiu espluguí.