L’Home dels Nassos

La primera visita de l’Home dels Nassos a l’Espluga l’any 2007

Des de l’any 2007 els Grallers i els Nans de l’Espluga organitzen l’arribada de l’Home dels Nassos, l’individu que segons la tradició catalana té tants nassos com dies té l’any. La visita es fa en forma de cercavila cada 31 de desembre a les 12 del migdia. Va començar-se a celebrar el 2007 a proposta dels espluguins Enric Mercadé i Xavier Lozano i amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Espluga, els Grallers de l’Espluga i durant els primers anys, de la família Rendé-Civit.

El primer any l’Home dels Nassos va ser rebut pels nens i nenes dels Tallers de Nadal de l’Ajuntament de l’Espluga, disfressats de calendari fet a mà. Des del 2008 l’acompanyen els Grallers de l’Espluga, i durant els primers anys la cercavila es va fer amb un carruatge a cavall cedit i conduït per la família Rendé-Civit.

La primera visita de l’Home dels Nassos a l’Espluga el 2007

Com mana la tradició catalana, l’Home dels Nassos reparteix llaminadures als infants, visita els comerços i saluda els vilatans. Des de fa uns anys també l’acompanyen un o dos patges que reparteixen nassos de plàstic als infants. Des de l’any 2018 també hi col·laboren els geganters de l’Espluga, acompanyant el personatge pels carrers del poble.

Els infants de l’Espluga amb l’Home dels Nassos, grallers i geganters acompanyants, el 31 de desembre de 2018. (Foto: Mingu Sancho)

La Unió de Botigues i Empreses de l’Espluga de Francolí i l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga inicien aquest mes de juny de 2022 una campanya per fer un nou capgròs de l’home dels Nassos pel municipi, de cara al proper 31 de desembre. Durant un mes, les botigues de la UBE disposaran d’una guardiola per tal de recollir els donatius per realitat aquest projecte, coincidint amb el 75è aniversari del nano vell que des de l’any 2007 fa d’home dels Nassos.

El president de l’UBE, Albert Amigó, amb la secretària dels Grallers, Gegants i Nans, Montse Montserrat. (Foto: Fina Montserrat)

L’objectiu és que el nano recuperi el seu lloc exclusivament en el seguici de Festa Major i sant Joan i que per Nadal es disposi d’un capgròs exclusiu per a la tradició de passejar pel nucli comercial de l’Espluga l’home que té tants nassos com dies té l’any.

Com mana la tradició catalana, l’home dels Nassos reparteix llaminadures als infants, visita els comerços i saluda els vilatans. Des de fa uns anys també l’acompanyen un o dos patges que reparteixen nassos de plàstic als infants. Els Grallers i els geganters de l’Espluga acompanyen el capgròs durant el recorregut pel centre de la vila, amb nadales i animació.