L’Home dels Nassos

La primera visita de l’Home dels Nassos a l’Espluga l’any 2007

Des de l’any 2007 els Grallers i els Nans de l’Espluga organitzen l’arribada de l’Home dels Nassos, l’individu que segons la tradició catalana té tants nassos com dies té l’any. La visita es fa en forma de cercavila cada 31 de desembre a les 12 del migdia. Va començar-se a celebrar el 2007 a proposta dels espluguins Enric Mercadé i Xavier Lozano i amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Espluga, els Grallers de l’Espluga i durant els primers anys, de la família Rendé-Civit.

El primer any l’Home dels Nassos va ser rebut pels nens i nenes dels Tallers de Nadal de l’Ajuntament de l’Espluga, disfressats de calendari fet a mà. Des del 2008 l’acompanyen els Grallers de l’Espluga, i durant els primers anys la cercavila es va fer amb un carruatge a cavall cedit i conduït per la família Rendé-Civit.

La primera visita de l’Home dels Nassos a l’Espluga el 2007

Com mana la tradició catalana, l’Home dels Nassos reparteix llaminadures als infants, visita els comerços i saluda els vilatans. Des de fa uns anys també l’acompanyen un o dos patges que reparteixen nassos de plàstic als infants. Des de l’any 2018 també hi col·laboren els geganters de l’Espluga, acompanyant el personatge pels carrers del poble.

Els infants de l’Espluga amb l’Home dels Nassos, grallers i geganters acompanyants, el 31 de desembre de 2018. (Foto: Mingu Sancho)