Esclat de festa per la segona sortida dels Sants Patrons amb el seguici

La segona sortida dels Sants Patrons de l’Espluga, sant Abdon i sant Senén, amb el seguici popular i tradicional, ha esdevingut un nou esclat de festa aquest diumenge 30 de juliol, després de la recuperació dels valors històrics de la Festa Major, l’any passat. Després de l’Ofertori de la cultura popular durant l’Ofici Solemne, aquest cop amb els Grallers de l’Espluga, i del Ball dels Francolins amb la Banda dels Sants Patrons, la plaça de l’Església rebia, per la porta de migdia, la imatge històrica del segle XVIII, portada per joves espluguins. A la plaça de la vila, es van oferir els balls de lluïment dels elements del seguici.

El Ball de gegants de l’Espluga de Francolí, a la plaça de la vila (Foto: Fina Montserrat)

El 2022 van ser els Bastoners de l’Espluga els encarregats de fer el toc d’ofertori durant l’Ofici Solemne, amb motiu dels 25 anys de la colla actual, estrenada el 1997 pels 700 anys de l’església vella. Aquest cop, han estat els Grallers de l’Espluga, coincidint amb el 130è aniversari de la creació de la Colla Castellera de l’Espluga, activa fins el 1931.

Els Grallers de l’Espluga, interpretant el toc d’ofertori.

Els ha acompanyat la canalla del seguici, amb les ofrenes als Sants Patrons, entre les quals, una reproducció en petit d’una cuba d’aigua potable, simbòlica per la situació de sequera que viu l’Espluga.

La canalla dels Grallers, Gegants i Nans, fent l’ofrena de l’aigua als Sants Patrons (Foto: Xavier Lozano)

En acabar l’ofici, es va repetir el protocol establert l’any passat, segons la documentació històrica i investigació recollida, 25 després de l’última sortida extraordinària dels Sants i mig segle després de l’última sortida ordinària, documentada el 1971.

Els gegants i nanos, amb els patrons al fons. (Foto: Fina Montserrat)

A la plaça de la Vila, un cop fets tots els balls i abans del retorn a l’església vella, l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, va fer l’entrega del ram de la geganta a Josep M. Martínez Alberich, escollit aquest any pel seu paper en la recuperació i continuació de la tradició gegantera a la vila des de 2004.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *