El Francolí i els francolinets

Per iniciativa de l’espluguí Gabriel Carmona, el 23 de juny de 2015 va néixer de la Cova de la Vila de l’Espluga el ‘Francolí’, el primer element de bestiari ovípar de l’Espluga fet a semblava de les tradicionals àguiles pròpies del seguici històric català, el Francolí. 

Aquesta figura es va elaborar de forma completament manual i artesanal a casa del mateix Carmona utilitzant material reciclat, fibra de vidre i metall, sobre una estructura de ferro amb rodes. L’animal mou el cap, el bec i diferents parts del cos.

Va ser batejat, coronat i escudat el 31 de juliol de 2016 en un acte solemne en el marc de la ballada de Festa Major a la plaça de la Vila de l’Espluga. Va actuar també a la Festa Major del 2017, però l’any 2018 ja no va sortir en seguici ni als balls de plaça pel seu excessiu pes.

No pertany a cap entitat, tot i que inicialment va estar vinculat als Diables de l’Espluga. Fins i tot va participar en algun correfoc, encara que a la plaça de la Vila va actuar amb música dels Grallers de l’Espluga. S’acompanya de 4 petits capgrossos en forma de pollet de Francolí, van néixer de l’interior d’uns ous sorgits del Francolí a l’acte de bateig, el 31 de juliol de 2016.

Moment de la posta d’ous del Francolí d’on van sortir 4 capgrossos en forma de pollet de Francolí, el 31 de juliol de 2016

El gener del 2017, un d’aquests petits Francolins va protagonitzar el vídeo del teixit associatiu de l’Espluga impulsat per la regidora de Festes, Èrika Soriano, amb la coordinadora d’Entitats.

El Francolí representa l’ocell que porta el nom del municipi, de la família dels fasiànids, semblant a la perdiu, originari de l’est de la Mediterrània, introduït i posteriorment extingit a Catalunya. Aquest ocell podria tenir relació amb el nom del riu Francolí, tot i que en època medieval aquest riu rebia el nom de Tulcis. Es desconeix exactament el vincle entre l’au, el riu i el municipi.