Naixement dels Gegantons Neolítics

Els gegantons neolítics de l’Espluga, Terra i Pastor, van néixer el dijous 27 de juliol de 2017 a les Coves de l’Espluga, al mateix lloc on l’any 2007 van presentar-se en públic els seus pares, Gorg i Spluc. Aquest cop, l’acte de rebuda va fer-se a l’interior de la cavitat, a la sala gran de la Cova de la Vila.

Els gegantons Pastor i Terra a l’interior de la Cova de la Vila de l’Espluga, el dia del seu naixement, el 27 de juliol de 2017

El naixement va ser insòlit, amb un espectacle dirigit per Xavier Lozano i narrat per Antoni Carreras, on tots els personatges de carn i ossos van reviure dins les entranyes de l’Espluga. S’hi va representar la història ‘Terra i Pastor coneixen el Neolític‘, extreta del conte “Gorg, Spluc i els seus fills” d’Antoni Carreras i Helena Rivero, presentat el 2016.

Anna Garcia (Spluc), Ferran Lozano (Gorg), Albert Grinyó (Neo), Gerard Bel (Pastor), Anna Batet (Terra) i Jan Martí (Blat) es van convertir en els personatges neolítics. Marc Roca en va assumir la realització tècnica, en un acte produït per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí.

Els nous gegantons amb els actors que encarnar els personatges dels Gegants Neolítics de l’Espluga

Després del seu naixement, els gegantons neolítics es van incorporar al seguici de la Festa Major, i diumenge ja van participar als balls de plaça de tota la cultura popular espluguina, en una acte on van ser batejats pel rector de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel, Marcus Vinicius Teixeira, i apadrinats per Antoni Carreras i Helena Rivero.

Els Gegants i Gegantons Neolítics, durant el seu ball de bateig el juliol de 2017

Uns gegantons en braile i amb les pedres de la felicitat

Com a curiositat, els Gegantons Terra i Pastor tenen escrit el seu nom en braile a l’avantbraç. La seva alçada fa que siguin accessibles per les persones cegues, que gràcies a la textura de la seva pell, cara i cabells, poden veure’ls amb les mans. Per això s’hi va decidir incloure el nom en braile, per tal que les persones sense vista pugui saber a quin gegantó estan tocant.

La col·locació del collaret de ‘pedres de la felicitat’ pintat per Noe Gaya, el 30 de juliol de 2017.
La gegantona Terra a més, inclou un símbol especial, el collaret de ‘pedres de la felicitat’, fet amb una reproducció de còdols de riu i pintat per l’espluguina Noe Gaya, afectada per greu lesió cerebral arran d’un accident de trànsit. Les seves ‘pedres de la felicitat’ han viatjat per tot el món gràcies a alpinistes, muntanyers, excursionistes i viatgers que les han repartit a llocs on la Noe no pot anar.
Noe Gaya, després d’entregar el collaret de ‘pedres de la felicitat’ el 30 de juliol de 2019

SEGUEIX: DANSA DELS GEGANTS NEOLÍTICS