Ballada de Festa Major (diumenge)

Ordre de la Gran Ballada de Festa Major

Arribada des de la plaça de l’església a la plaça de la Vila pel carrer de l’Abadia, en l’ordre oficial del seguici festiu segons criteris tradicionals, excepte els Grallers de l’Espluga que s’avancen per omplir de música l’arribada de tots els gegants i nanos.

Els Bastoners amb la Bandera de la Vila al fons, dirigint-se a la Gran Ballada del 2019 (Foto: Fina Montserrat)

ENTRADA A PLAÇA

 1. Senglar
 2. Diables de l’Espluga (amb foc)
 3. Batucada dels Diables
 4. Gegants de la Santíssima Trinitat
 5. Grallers de l’Espluga (s’esperen a l’entrada de plaça)
 6. Gegants i Gegantons neolítics
 7. Nanos de l’Espluga
 8. Gegants Ponç Hug i Beatriu
 9. Ball de bastons de l’Espluga
 10. Bandera de la Vila amb els municipals de gala
 11. Autoritats de la Vila

ESCLAT DE FESTA

Ballada conjunta coincidint amb l’entrada de la Bandera de la Vila a la plaça, el Senglar i els Diables, els Gegants i Nanos col·locats en passadís de rebuda; els Bastoners, al ritme del flabiol, la batucada i els grallers, esclaten d’alegria per donar inici a la gran ballada de Festa Major. La Bandera i les autoritats de la Vila es dirigeixen a la porta de la Casa de la Vila.

Entrada dels Gegants a la plaça de la Vila, el 28 de juliol de 2019. (Foto: Fina Montserrat)

GRAN BALLADA

Ball del Senglar i els Diables de l’Espluga
Ball del Senglar a la plaça de la Vila, el 2019 (Foto: Fina Montserat)

Des del naixement dels Gegants Neolítics l’any 2007, els Diables de l’Espluga participen de la ballada de Festa Major amb el Senglar (de 2014 a 2018 amb el Senglar petit) i el seu grup de tambors i batucada. A més d’actuar durant la Dansa dels Gegants Neolítics també ofereixen un ball del Senglar a ritme de percussió. El 2019 s’hi incorporen per primer cop els Diables de l’Espluga amb foc. 

▶ VÍDEO 

Ball dels Gegants de la Santíssima Trinitat acompanyats dels Grallers de l’Espluga
Ball dels Gegants de la Santíssima Trinitat a la plaça de la Vila.

Des de la seva estrena el 2015, els gegants pagesos Miquel i Trinitat formen part dels balls oficials de Festa Major de l’Espluga, acompanyats al ritme de sardana o pasdoble pels Grallers de l’Espluga.

▶ VÍDEO

Ball de bastons de l’Espluga
El ball de Bastons de l’Espluga, durant la ballada de Festa Major del 2018

Un dels elements històrics més antics documentats a la festa espluguina, el Ball de Bastons, ofereix una de les seves danses al centre de la plaça de la Vila. 

▶ VÍDEO

Dansa dels Gegants Neolítics acompanyats dels Grallers de l’Espluga
Dansa dels Gegants Neolítics Gorg, Spluc i Blat, Terra i Pastor amb el Senglar, els Grallers i els tambors dels Diables de l’Espluga, l’any 2018

L’any 2007 la grallera espluguina Joana Cervelló va compondre “La Dansa dels Gegants Neolítics”, per encàrrec de la llavors Associació Cultural de Grallers de l’Espluga. La balla tota la família neolítica de gegants formada pel Gorg, l’Spluc i el Blat, la Terra i el Pastor, amb els Senglars. La peça inclou sons estridents que recorden els corns de mamut, donant protagonisme a la percussió, amb ritmes tradicionals com el pasdoble i el vals, però amb dissonàncies que recordin els orígens de la música, de la humanitat i de la Festa. Hi participen també els tambors dels Diables de l’Espluga.

▶ VÍDEO

Ball de bastons de l’Espluga
Actuació del Ball de Bastons de l’Espluga a la ballada de Festa Major del 2018

Un dels elements històrics més antics documentats a la festa espluguina, el Ball de Bastons, ofereix una de les seves danses al centre de la plaça de la Vila. 

▶ VÍDEO

Ball de Nans de l’Espluga acompanyats dels Grallers de l’Espluga
El Ball de Nans, a la plaça de la Vila, el 28 de juliol de 2019. (Foto: Fina Montserrat)

Si bé els primers capgrossos van arribar a l’Espluga el 1947, no va ser fins el 1995 quan van tenir un ball oficial. Va ser compost pel llavors president dels Grallers de l’Espluga, Josep Prats. S’interpreta i es balla cada Festa Major. Inclou una introducció amb percussió i quatre parts (dues ràpides i dues lentes).

 VÍDEO 

DESCARREGA EL BALL DE NANS DE L’ESPLUGA

Ball de Gegants de l’Espluga de Francolí a càrrec dels Gegants Ponç Hug i Beatriu acompanyats dels Grallers de l’Espluga
Els Gegants Ponç Hug i Beatriu, representen els dos nobles medievals que van fundar l’Espluga de Francolí el segle XI

Ball d’honor dels gegants Ponç Hug i Beatriu, una peça oficial composta l’any 2004 per Josep Prats i interpretada pels Grallers de l’Espluga. La peculiaritat d’aquest ball noble medieval és que inclou ritmes de sardana i vals, amb instants de pas doble.

▶ VÍDEO

DESCARREGA EL BALL DE GEGANTS DE L’ESPLUGA

Lliurament del ram de la geganta Beatriu a una persona que hagi destacat pel seu treball en pro de la cultura popular a l’Espluga de Francolí.